Készül a hungarikumtörvény

agrarszektor.hu
Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a hungarikumokról szóló békéscsabai konferencián elmondta, hogy a hazai értékekre alapozva építik fel a fejlesztési stratégiát. A konferencia helyszíne sem volt véletlen, az Európai Bizottság ugyanis nemrég védelme alá vette a békési pálinkát, valamint a gyulai és csabai kolbászt.

Hozzátette, akkor tudunk önállóak maradni a világban, ha vigyázunk értékeinkre. Mivel az előző kormány teljes mértékben kiszolgálta a globalizációt, a válság el tudott mélyülni. A jövőben a helyi közösségekre kell alapozni a stratégiát, mivel azoknak alapját érte támadás, s legyengítette annak ellenállását. Fontosnak tartja, hogy évezredes hagyományaink segítségével képesek vagyunk fejlődni, így amíg génbankjaink őrzik a régi fajtákat, addig a jövőnk biztonságban van.

Ezt már mások is észrevették, nem volt véletlen, hogy egyes multik komoly és elég tisztességtelen érdeklődést mutattak a tápiószelei génbank irányába, de ezt időben sikerült megakadályozni. Azzal is harcolhatunk a világgazdaság nyomása ellen, ha nem elavult tevékenységként gondolunk a mezőgazdasági művelésre. Ángyán József elmondta, nem véletlen a multik élelmiszer-biztonság elleni hadjárata, hiszen érdekük rejlik benne. Sokkal jobb egy helyi élelmiszer, mint egy távoli import, mivel gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, milyen hatások érik azt út közben.

Az államtitkár úr elmondta, hogy már készül, és nemsokára a parlament elé kerül a hungarikumtörvény, melyben rögzítik a fejlesztési stratégiát, és megnevezik a helyi, megyei, nemzeti és Kárpát-medencei értékeket. Aki megfelel majd a rögzített feltételeknek, és betartja a szabályokat, adókedvezményben részesül és támogatásokat kaphat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 10. 12:13