Növelni kell az energiafű termelést - holland kutatók javasolják

agrarszektor.hu
A holland Ecofys azt tanácsolja az EU-nak, hogy növelje a bioüzemanyagok előállítására használt növények termesztését, valamint a meglévő vetésterületek terméshozamát annak érdekében, hogy csökkentse a földművelés által okozott környezetterhelést.

A fenntartható energiára és az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekre specializálódott nemzetközi tanácsadó cég az Európai Bizottságnak fogalmazott meg ajánlásokat, miként tudná az energiafű termesztés által okozott közvetett környezeti károkat minimalizálni.

A tanulmány elkészítésében a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Conservation International nemzetközi természetvédelmi szervezet is részt vett, ami egyúttal utal a problémakör súlyosságára is.

A Bizottságnak év végéig el kell készítenie egy hatástanulmányt, melyben bemutatja az energiafű termesztés által okozott környezeti károk csökkentésére szóló garanciákat.

A bioüzemanyagok előállításához használt energiafüvek termesztésére történő áttérés során ugyanis csökken a biodiverzitás - állítják az Ecofys kutatói. Rövid távú megoldásként azt javasolják, hogy energiafüvek termesztéséhez gyengébb minőségű termőföldek kerüljenek művelés alá, továbbá növelni kell a terméshozamot.

Biomassza előállítására többek között cukornád, cirok, búza és olajpálma is alkalmas - olvasható a Bloomberg New Energy Finance oldalán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?