2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Nehéz idők járnak a gazdákra, de van, aki ilyenkor is fejleszt

agrarszektor.hu
A Portfolio Csoport a tavalyi évben megrendezésre kerülő Agrárszektor 2023 Konferencián is kiosztotta a Portfolio Agrárdíjakat a legjobb agrárszakembereknek. A 11 tagot számláló szakmai zsűri döntése alapján Szurovcsákné Berecz Ágnes lett 2023-ban Az Év női agrárvállalkozója, aki a Szuro-Trade Kft. tulajdonosa és a Milic 2007 Kft. ügyvezetője. 30 év alatt kis családi gazdálkodásból indultak, ma pedig már közel 2000 hektáron gazdálkodnak. A szakember többek között az innováció fontosságáról, a fenntarthatóságról és a gazdákat napjainkban érintő problémákról is beszélt az Agrárszektornak.

Szurovcsákné Berecz Ágnes szerint a szélsőséges időjárás és a folyamatosan ingadozó gáz, illetve villamosenergia árak nagyon nehéz időket teremtenek a gazdáknak. Szükséges figyelni a felvásárlópiacot és váltani, illetve nyitni olyan lehetőségek felé, amelyek segíthetnek kiküszöbölni ezeket a problémákat. Gazdaságukban például gluténmentes zabbal kezdtek el foglalkozni, amely Magyarországon jelenleg egyedülálló. Innovációként, a szélsőséges időjárásra gondolva az öntözőrendszer kiépítése is nagy szerepet játszik a cégcsoport életében, jelenleg 460 hektárt öntöznek és tervben van még legalább 200 hektár öntözés alá vonása.

Nem egyszerű az engedélyeztetés, nagyon elkél hozzá a támogatás, hogy a költségeinket tudjuk csökkenteni, de ez a jövő, hogy minél kiszámíthatóbb termelést tudjunk folytatni

- tette hozzá. Véleménye szerint muszáj folyamatosan lépést tartani a technológia fejlődésével, hiszen a modern gépekkel, a precíziós gazdálkodással sokkal hatékonyabban lehet terményt előállítani. A cég számára nagyon fontos, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után, ennek köszönhetően kifejlesztettek egy olyan terményszárítót, amely a termelésből származó növénymaradványok elégetésével képes akár teljesen gáz mentesen működni. A telephelyeken napelem rendszerek működnek, illetve az öntöző telepeknél is napelemek biztosítják az elektromos szükségletet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?