Mutatjuk: ennyibe kerül most a búza és a kukorica Magyarországon

Mutatjuk: ennyibe kerül most a búza és a kukorica Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon, az egy évvel korábbihoz képest 30 százalékkal alacsonyabb, átlagosan 64,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április első hetében. A takarmánybúzát 2023 azonos időszakához képest 37 százalékkal alacsonyabb, 59,1 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 32 százalékkal kevesebbért, tonnánként 60 ezer forintért adták április első hetében.

Búza

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) áprilisi előrevetítésében 787 millió tonnára jelzi a búza 2023/2024. gazdasági évre vonatkozó globális termését - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. A várható felhasználás 800 millió tonna lehet és 258 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. A Tallage szerint idén szokatlanul enyhe volt a téli hőmérséklet, nem keletkeztek komoly veszteségek a vetésekben. Északnyugat-Európában a tartósan borongós időjárás hátrányosan érintheti a növényeket. Néhány tagországban a csapadéktöbblet (Franciaország, Benelux-államok, északi tagországok), máshol az eső hiánya (Kelet-Bulgária, Románia) 2024 eleje óta fennállt és erősödött. Közép-Európában, Németországban és Lengyelországban jó állapotban voltak a gabonafélék a tavasz elején, Spanyolországban az egy évvel korábbinál jóval nagyobb termésre számítanak. Annak ellenére, hogy az egy hónnappal korábbihoz képest a Tallage szakértői 121,8 millió tonnára felfelé módosították az Európai Unió várható búzatermését, a kibocsátás 3,3 százalékkal maradhat el a 2023. évitől, 4,8 százalékkal pedig az elmúlt öt év átlagától. Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 945 ezer hektárról arathatnak őszi búzát 2024 nyarán. Az állományok 61 százaléka volt jó, 29 százaléka közepes és 10 százaléka gyenge állapotban április elején.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 64,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbitól 30 százalékkal maradt el. A takarmánybúza 59,1 ezer forint/tonna termelői áron (-37 százalék) forgott ugyanekkor. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza májusi jegyzése 200-208 dollár/tonna tartományban hullámzott április 1. és 12. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény májusi jegyzése 200-205 euró/tonna között alakult.

Kukorica

Az USDA áprilisi projekciójában a 2022/2023. évit 6 százalékkal meghaladó, 1228 millió tonna globális kukoricatermést jelez a 2023/2024. gazdasági évben. A felhasználás 1212 millió tonna lehet, ami az előző szezonét 4 százalékkal múlná felül, és 318 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban. Az Európai Unióban a Tallage szakértői 8,7 millió hektárra jelzik a kukorica területét, ami az egy évvel korábbit csaknem 3 százalékkal haladná meg. Dél- és Délkelet-Európában a gazdálkodók március végén elkezdték a kukorica vetését, azonban az eső hiánya - különösen Bulgária és Románia keleti részein - hátráltathatja a munkát. Közép-Európában a hőmérséklet folyamatosan emelkedik, ami lehetővé teszi a vetést. Nyugat-Európában a korábbi sok csapadék miatt a földek még túl nedvesek voltak április elején, itt hosszan tartó napsütéses időszakra van szükség ahhoz, hogy a vetési munkák elkezdődhessenek.

Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 60 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica április első hetében, ami az egy évvel korábbit 32 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 1000 forinttal 62 ezer forint/tonnára, a júliusi 2250 forinttal 65,25 ezer forint/tonnára emelkedett április 2. és 12. között. A termény novemberi kurzusa változatlanul 62,5 ezer forint/tonna volt. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén 168-171 dollár/tonna tartományban mozgott a kukorica májusi jegyzése. A párizsi árutőzsdén a termény júniusi tőzsdei elszámolóára 190-195 euró/tonna között alakult ugyanekkor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!