2024. április 29. hétfő Péter
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.15. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.15. hétfő

agrarszektor.hu
Az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.04.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.04.15.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.04.15.) napon.

2024.04.15. hétfő: Az ország déli felén derült vagy fátyolfelhős, csapadékmentes idő várható. Eközben az északi tájakon a változó felhőzet mellett is több órára kisüt a nap. Délutántól északnyugat felől egyre nagyobb területen kezd megnövekedni a felhőzet, emellett egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, sőt néhol zivatarra is. Az ország délkeleti felén, kétharmadán erős lesz a délnyugati szél, északon, északnyugaton ezzel szemben az északnyugatira forduló szelet csak záporok, zivatarok környezetében kísérhetik erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 31 fok között alakul, az északi, északnyugati határ mentén lesz hűvösebb, míg a Dél-Alföldön a legmelegebb az idő.
Késő estére 12 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg, majd hétfőn a délutáni, esti óráktól a hidegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.04.16 kedd: Túlnyomóan borult idő várható, sokfelé esővel, záporral, hazánk délkeleti harmadán pedig a napos periódusok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk záporokkal, helyenként zivatarral. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik. A csúcsérték 9 és 24 fok között alakul. Északnyugaton lesz a hidegebb, ott reggel beáll a maximum, 23, 24 fok a délkeleti határnál valószínű, de a déli óráktól már arrafelé is hűl a levegő.

Friss híreink:

Megtudtuk: kaotikus évre számítanak a magyar méhészek

Nem sok jót várnak az idei évtől a magyar méhészek. Az előző év végén a sokáig tartó és meleg őszre jött egy enyhe és csapadékos tél, ami megviselte a méhcsaládokat. A szakemberek szerint idén lényegében már januárban elkezdődött a méhészeti szezon, a korán berobbanó tavasz pedig olyan körülményeket teremtett, hogy olyat még az évtizedek óta a szakmában dolgozó veteránok se láttak. Az Agrárszektornak nyilatkozó méhészek szerint még nem lehet látni, hogy milyen lesz ez az év az ágazatban, az viszont már most biztosra vehető, hogy repcemézből kevés lesz, és az akácméz mennyisége is kérdéses. Tetézi a gondokat, hogy nincs, vagy csak alig van felvásárlás, és a felvásárlói árak továbbra mélyen az önköltségi szint alatt vannak.

Gondok lehetnek a magyar szőlővel: ezek a termelők nagyot bukhatnak

Ahogy a korábbi években is már megszokhattuk, idén is gondot okoznak az időjárási anomáliák a kertészetekben, elég, ha a késői fagyra, felhőszakadásokra, korai nagy felmelegedésekre gondolunk. Nincs ez másképp a szőlészetekben sem. Mindemellett a gazdálkodóknak az egyre nagyobb károsító hatások ellen is küzdeni kell, ezzel megnehezítve a verejtékes munkát.

Már alig veszik ezt a traktort a magyarok, pedig régen kapkodtak érte

2024 márciusában a magyar gazdák 57,1 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 harmadik hónapjához képest pedig 54 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka márciusban a Claas volt, amelyből 29-et adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 22 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Fendt volt az év harmadik hónapjában. A sok éven át mindig vezető John Deere most már második hónapja nincs a lista élén.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

10 milliót is spórolhat, aki most jól taktikázik: itt a lakáshitelzúzó trükk, ami 2024-ben működik igazán

A 11,67 százalékos csúcsról februárra 7,85 százalékra mérséklődött a hazai lakáshitelek átlagos THM-je. És ez azóta is lejjebb ment. A szakértő szerint sok esetben érdemes kiváltani a "vészkorszakban" felvett kölcsönöket, például egy 11 százalékon 20 évre felvett, 20 millió forintos lakáshitel esetében a most jellemző, 6,5 százalékos THM-en történő kiváltás havi szinten 50 ezer forint feletti törlesztőmegtakarítást jelenthet, a végső visszafizetendő összeg pedig 10 millió forinttal csökkenhet. Ugyanakkor érdemes kalkulálni azzal is, hogy a kiváltás nincs ingyen, az összes járulékos költség akár 500 ezer forint is lehet. Mindenesetre végső soron még akkor is megérheti pénzügyileg a váltás, ha csak 0,5 százalékkal alacsonyabb lenne a THM-ünk. A Magyar Nemzeti Bank kérdésünkre közölte: a hazai hitelkiváltási költségek nemzetközi szinten is magasak, és ismételten ezek mérséklésére hívta fel a bankokat.

Sok nehézség dacára végre kész Ják középkori csodája: azt ígérik, az elmaradt munkákat is befejezik

Beszélgetésünk apropója, hogy kétmilliárd forintos költségvetési támogatásból az elmúlt években tetőtől talpig megújult az ország egyik legjelentősebb román kori műemléke, a jáki Szent György templom. Hivatalos átadója április 21-én lesz, amikor is a templomalapító Jáki Nagy Mártont is újratemetik. Addig is Sarkadi Márton okleveles építészmérnököt, a projekt szakmai koordinátorát kérdeztük a felújítás részleteiről. A Covid, és az építőanyagok árának jelentős emelkedése miatt azonban jelentősen csúsztak a felújítási munkálatok, a beígért látógatóközpont építése is várat magára. De aki mostanában kilátogat Jákra, már egy tetőtől talpig megújult templomban és kertben gyönyörködhet. Ráadásul a nyugati kapu eredeti szobrai is – részben legalábbis - visszakerülhetnek végre Jákra!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!