2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.29. hétfő

agrarszektor.hu
Derült vagy napos, száraz idő várható kevés fátyolfelhővel - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.04.29.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.04.29.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.04.29.) napon.

2024.04.29. hétfő: Derült vagy napos, száraz idő várható kevés fátyolfelhővel. A délies szelet nagy területen élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható. Késő estére 11 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: A több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.04.30 kedd: Derült, napos, csapadékmentes idő várható. A délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödhet. A hőmérséklet délután 24 és 27 fok között várható.

Friss híreink:

Így vásárolnak húst a magyarok: szomorú, ami a boltokban történik itthon

A 2024-es év sem lesz könnyű az már látható. A fogyasztás alacsony, a munkaerőhiány továbbra is probléma, a forintárfolyam ingadozása sem segít. A sertésállomány folyamatosan csökken Európában, ezért nem várhatjuk, hogy drasztikusan csökken a sertés ára. Ezek a külső tényezők biztosan nem fogják segíteni az évünket - mondta Benkő András, a Kaiser Food Kereskedelmi és Marketing Igazgatója az Agrárszektornak adott interjújában. A szakember kifejtette azt is, hogy a fogyasztás nemcsak csökkent, hanem valamelyest át is alakult, ami szintén megnehezíti az élelmiszeripari cégek életét. A munkaerő-problémákkal kapcsolatban pedig kiemelte: nem biztos, hogy az emberek legnagyobb vágya, hogy hidegben, nedves környezetben álljanak egy gépsor mellett, az automatizáció lenne a megoldás. Az élelmiszeripar további problémáival kiemelten foglalkozunk az AgroFood konferencián, melyre még nem késő jelentkezni.

Vetés a kertben: itt a lista, ezekre jobb, ha figyelsz, sok múlhat rajta

A zöldségek vetésének fő szezonja most tavasszal van, azonban magról szaporítani, azaz vetni egész nyáron, sőt ősszel is lehet - akkor a tél alá vetést alkalmazzuk. A tavasz utáni, nyári vetések lényege, hogy ha időbeli eltolással, ütemezetten vetünk, akkor főleg a rövid tenyészidőjű növényekből nem egyszerre lesz sok termésünk, hanem folyamatosan kevesebb, ami ideális a konyhai felhasználást tekintve. Hiszen így nincs dömping, nincs egyszerre olyan sok betakarítani való, hogy ne tudnánk mit kezdeni az egyszerre jelentkező nagy mennyiségű terménnyel.

Súlyos hiba a kertben: ezt rontják el a legtöbben a növények permetezésekor

A növényvédelmi kezelések közül a permetezés az egyik leggyakoribb módszer. A növényvédőszerek egyre drágábbak, így fontos, hogy a hatékonyságot javítsuk. A permetezés esetén nagyon sok tényező van, amire ha odafigyelünk, kisebb költséggel nagyobb eredményt érhetünk el.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Érik a rendkívüli nyugdíjkorhatár-emelés: tömegével veszik fel újra a munkát az idős magyarok

2023-ban Magyarországon már 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott. Ez a szám még 2018-ban is alig érte el az 57 ezer főt. A bővülés tehát brutálisan magas. A legtöbben a feldolgozóiparban, a kereskedelemben, az oktatásban és a humánegészségügyben maradnak aktív munkavállalók a nyugdíjazásuk után. Önmagában persze nincs baj azzal, ha valaki a nyugdíjba vonulása után is dolgozna, sőt ezt szakértők is támogatják, viszont ha a maradást kényszer szüli abból semmi jó sem származhat.

Felejtsd el a bolti epret, itt fillérekből megszedheted magad: friss, 2024-es országos lista

Jó hír az eperkedvelőknek, hogy elindult a hazai szezon, a legtöbb helyen már friss magyar gyümölcsöt kapni. Igaz, többnyire még csak a fóliában nevelt fajtákat árulják, de lassan a főutak mentén és a bevásárlóközpontok parkolóiban is pakolnak ki az árusok. Friss körképünkben termelőket is kérdeztünk, de hozzuk azt is, melyik megyében hol nyitnak idén Szedd magad epresek!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?