Fagyveszély: most jön a kritikus időszak

Fagyveszély: most jön a kritikus időszak

Az almafák virágainak akár felét is elvihették az elmúlt napok fagyos éjszakái, ám ha később jó feltételek lesznek, a többi virág még tud jó termést produkálni, és a hajnali hidegek nem okoztak komolyabb kárt a meggy esetében sem. Más a helyzet a kajszibarack és egyes szilvafajták esetében, ahol idén máris jelentős kiesést lehet borítékolni. Az előttünk álló hetek rendkívül kockázatosak lesznek, a következő bő egy hónapban egy esetleges mínusz 4-5 fokos hajnali faggyal szertefoszlanának az ágazat reményei.

A kora márciusi nagy meleg és jó idő miatt megjelentek a gyümölcsfákon a rügyek, ám országszerte jelentős különbségek vannak a vegetációs állapotban. Míg Zala megyében több helyen virágoznak az almafák, addig a szatmári térségben, ahol nyirkosabb, hűvösebb talajok vannak, vagy a Nyírségben még csak a bimbós állapot a kezdeti stádiumában vannak a rügyek. Az elmúlt hetek fagyos éjszakái a kezdeti márciusi gyors növekedést és megindult vegetációs időszakot lelassították, és különösen az ország északkeleti részén a rügyek a zöld, bimbós állapotban szenvednek hűvös éjszakák miatt.

Ezt még ledolgozhatja az alma

- mondta el az Agrárszektornak Takács Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcstermesztésért felelős alelnöke. Hozzátette:

Ez az alma esetében a korai virágzású fajtáknál, mint az idared vagy a jonagold ültetvényeiben okozott károkat, az ötös virágszerkezetből jellemzően kettő-három sérült. Az ugyanakkor, hogy akár a virágok fele sérült, még nem jelenti azt is, hogy nem lehet idén átlagos termés. A biológia csodálatos, és bár a virágokban ritkítást végzett a fagy, ha a megmaradt virágok életképessége megfelelő lesz és abból gyümölcs kötődik, akkor még lehet normális termés.

- fogalmazott. Egyelőre az alma esetében tehát nem lehet óriási károkról beszélni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az enyhe fagy még belefér

A jelenlegi helyzetben a termelők biostimulátorokkal, bór tartalmú lombtrágyákkal és különböző egyéb megoldásokkal próbálkoznak védekezni. A fagy a jelenlegi állapotban mínusz 1-2 fokig különösebb problémákat nem okoz az alma és a meggy esetében sem, legfeljebb a már említett virágritkulás alakulhat ki, amelyből később jó feltételek esetén még lehet átlagos termés. Takács Ferenc ugyanakkor hozzátette:

A kajszi nagyobb veszélyben van

Más a helyzet a kajszibarack esetében, amely az elmúlt hónap enyhe, tavaszias időjárása miatt már teljes virágzásban van, amikor a legérzékenyebb. Ebben az esetben már a mínusz 1-2 két fok is óriási károkat tud okozni.

A szilva bizonyos fajtái szintén teljes virágzásban vannak már, itt tehát hasonló a helyzet, a meggynél az érdi bőtermő is kezdi nyitogatni a virágait, a többi esetében az érzékeny stádiumok még most jönnek – tette hozzá Takács Ferenc, aki szerint az elkövetkező hetek még sok kockázatot hordoznak, hiszen az április teljes mértékben előttünk van, bármikor adódhat komolyabb fagy, ami károsítja a gyümölcsfákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!