Drágulás jöhet sok piacon: ennek a zöldségnek keményen nőhet az ára

Drágulás jöhet sok piacon: ennek a zöldségnek keményen nőhet az ára

agrarszektor.hu
Az előző hetekben folyamatosan csökkent a spárga ára a holland piacokon, a húsvéti időszak közeledtével azonban drágulásra lehet számítani. Bár Európában mindenütt korábban indult be a vegetáció, a korai húsvét miatt az ünnepekre csak az üvegházi és a fűtött fóliás spárgának van esélye megjelenni.

Hollandiában a szezon kezdete, azaz február vége óta a 20 euró/kg (8000 Ft/kg) árszintről a kínálat bővülésével folyamatosan csökkent a spárga ára, és március közepén a 10 euró/kg (4000 Ft/kg) szint alá is benézett. Sőt, a solo 1 (Hollandiában: AA I.) minőségű tételek ára 7,9 euró/kg (3135 Ft/kg) körül alakul egy rövid ideig - írta meg a FruitVeB. Ez egy teljesen tipikus piaci jelenség, ha figyelembe vesszük, hogy február végén, 9. héten körülbelül 420 db 5 kilogrammos faládás tétel érkezett a The Greenery árverési csarnokba, a 10. héten már 2500, a 11. héten pedig 4000-nél is több, és március közepén, a 12. héten csak az első 4 napon 3000. Azóta a kínálat még tovább bővült, viszont a Húsvét közeledtével egyre nagyobb a kereslet is.

Idén Európában mindenhol korábban indult a vegetáció, ám az idei Húsvét időpontja is korábbi a tavalyinál: ebben az évben március 31-én, míg tavaly április 9-én jött el az ünnep. Ez azt jelenti, hogy csak az üvegházi és a fűtött fóliás spárgának van esélye Húsvétkor a boltok polcaira kerülni. Magyarországon hasonló a helyzet, sem a nagybani piacokon, sem a boltokban nem találunk még nagy tételben magyar spárgát. A szabadföldi állományokat várhatóan április első hetében kezdik el szedni: ez is legalább 10 nappal korábbi időpont a tavalyinál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!