MENÜ

Zord telet jósolnak! Így vészelheti át a repce

2021.09.30.

A szakértők előrejelzése szerint az idei tél a szokásosnál is jelentősen hidegebb lesz Európában. Bár az előrejelzést egyelőre nem lehet biztosra venni, a számítások azt mutatják, hogy kirívóan zord időjárással kell számolnunk. A tartósnak és hidegnek ígérkező tél idén különösen indokolttá teheti az őszi káposztarepce őszi lombkezelését.

 

Ahogy az elmúlt években már megszokhattuk, a mezőgazdaságnak folyamatosan alkalmazkodnia kell a klímaváltozás szélsőséges viszonyaihoz. Tapasztalatok alapján már elmondható: nagy segítséget nyújtanak ebben a megfelelő időben és megfelelően megválasztott technológiával elvégzett lombtrágyázási kezelések. Mindehhez először is fel kell mérnünk, milyen tápanyagra van szüksége a kezelt növénynek az adott fenológiai fázisban.

Noha a gyakorlatban ritkán alkalmaznak ősszel nyomelemtartalommal bíró növénykondicionálókat - főként a bizonytalan megtérülés és a kifagyás veszélye miatt -, a várható hideg tél indokolttá teheti a repce őszi lombkezelését is; különösen a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint a szárazság miatt később kikelő állományok esetében.

A kezeléssel ugyanis minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyagfelvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát, még hótakaró nélküli tartós fagy esetén is.

A Natur Agro Hungária által kifejlesztett technológia egyik fontos eleme a Natur Plasma "T" nevű biostimulátor, mely egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó termék. Táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget.

A Natur Technológia alkalmazása során a biostimuláció mellett rendszeresen kijuttatjuk az adott kultúrának és körülményeknek megfelelő MONO-adalékainkat is, melyek megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet.

 

natur-agro-20210930-kep_02

 

A bór szerepe

A repce őszi lombtrágyázásánál különösen fontos a bór pótlása, hiszen ez az esszenciális mikroelem az, ami

  • segíti a stresszhelyzetek átvészelését és az áttelelést,
  • javítja a növények vízmérlegét,
  • alapvető szerepet játszik a növények tápelemfelvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimilátumok szállításában és felhalmozásában,
  • fokozza a sejtfal stabilitását,
  • segíti egy fejlettebb gyökérrendszer kialakulását.

Kezelésünkkel ráadásul nemcsak a növényt készíthetjük fel a hideg télre a kelés utáni kritikus szakaszban: a megfelelően időzített őszi lombkezelés nagy mértékben hozzájárulhat a terméseredmény növekedéséhez.

Mindezt bizonyítja a Sopronhorpácson, a Beta-Kutató Intézet Nonprofit Kft. által 2019/2020-ban végzett kísérlet is.

 

natur-agro-20210930-kiserlet-1

 

A kutatóállomás munkatársai által végzett vizsgálat célja a Natur Agro Hungária Kft. lombtrágyáinak őszi káposztarepcére gyakorolt hatásának a vizsgálata volt. A kezelés során a már ismertetett Natur Plasma T élő algás biostimulátort és Natur Mono Bór adalékot használtak fel.

 

natur-agro-20210930-kiserlet-2

natur-agro-20210930-kiserlet-3

 

A kezelés eredményeképp 13,4%-os terméstöbbletet értünk el a kezeletlen, kontroll területhez képest, ami a kezelés költségének levonása után is 44 378 forint plusz bevételt jelent hektáronként.

Használja Ön is a Natur Technológiát repcéjében!
Keresse tanácsadóinkat!