MENÜ

Vulcan Folyékony NPK család

2022.06.20.

Oldott tápanyagok, talajjavító hatással, ami még olcsóbb is a szilárdnál!

A Vulcan Folyékony NPK-t és PK-t a vetés előtt juttassuk ki, hagyományos permetezővel

 

Szervetlen hatóanyagok

A Folyékony NPK család alapja a magas tápanyag- és cukortartalmú vinasz–melasz keverék. Ez azonban kevés nitrogént, foszfort és káliumot tartalmaz, ha csak néhány 100 liter/ha dózist juttatunk ki. Ezért a Vulcan Folyékony NPK-ban a nitrogénmennyiséget UAN-nal, UREÁ-val vagy ATS-sel emeljük. A foszfortartalmat foszforsavval, a káliumot pedig oldott kálisó formában növeljük. Mikroelemekből nagy mennyiségben adunk hozzá cinket, molibdént és közepes mennyiségben bórt.

Szerves hatóanyagok

A vinasz–melasz keveréke nagyon magas száraz­anyag-tartalmú termék. Mivel a cukorrépa „szedte” össze a benne levő hatóanyagokat, ezért felfoghatjuk egy koncentrált növényi „híg trágyának” is. A hatóanyagok közül jelentős a kálium-, a nitrogén, az aminosav-tartalma, de közel 40-féle makro-, mezo-, mikro- és nyomelem is fellelhető benne. A magas cukortartalma tápanyagbomba a talaj hasznos élőlényeinek, így javítva a talaj biológiai aktivitását.

 

shutter_1617542893_fiatal bokros noveny_webre

Folyékony NPK használatával sokkal egyenletesebb lesz a kelés, majd a bokrosodás.

 

Bontani a szárakat, körforgásban tartani a tápanyagokat

Az elmúlt 15–20 évben talajainkat az olcsóbb műtrágyák használatával táp­anyagokkal töltöttük fel. Most, amikor minden input anyag ára az „egekben”, érdemes lenne ezekből is használni. Nagyon sok tápanyag marad még a lebontatlan szár- és gyökérmaradványban, amiket felvehetővé kellene tenni. Ha magas cukor- és aminosavtartalmú szerves anyagot juttatunk ki, akkor a talajaink sokkal gyorsabban regenerálódnak. Évről évre javulni fog a táp­anyag-szolgáltató, a vízbefogadó és -szolgáltató képességük. Lekötött tápanyagok válnak felvehetővé, a talajok művelhetősége pedig könnyebbé.

Melyiket válasszuk?

Általában az alap Vulcan Folyékony NPK-t elegendő 500 liter/ha dózisban kitenni. Aki több NPK-t akar kijuttatni, annak a Turbó NPK-t javasoljuk, 400–450 liter/ha mennyiségben. Akik pedig a nitrogént külön tudják kijuttatni vagy a folyékony PK-hoz adagolni, azok a Turbó PK-t válasszák, és 300–400 liter/ha mennyiséget alkalmazzanak.

 

kukorica_rossz talajmuveles_webre

Kimerült, homokos talajokon szenved a növény. A terméskiesés több millió forint.

 

Sokat tudunk spórolni!

Egy kamion szilárd műtrágya ára most több, mint 10 millió forint + áfa. Ez 100 hektárra elegendő, ha közepes dózisban juttatjuk ki. Ugyanezt a területet folyékony NPK-ból két kamionnyi mennyiséggel tudjuk megoldani, aminek ára kevesebb, mint 5,5 millió forint + áfa. Vagyis, a folyékony NPK jóval olcsóbb és még eredményesebb is az indulás.

 

va_elovasarlasi akcio_folyekony npk_2022jun_200x100mm

 

[email protected]

www.vulcanagro.hu

vulcanagro-logo vegleges_50