MENÜ

Vitavax - még mindig az élmezőnyben

2016.09.16.

Mire ez a cikk megjelenik, már jó páran a vetési munkálatokkal vannak elfoglalva és végeztek a kalászosok csávázásával. Ők nyugtázhatják: jól választottak, ha a Vitavax mellett tették le a voksot. Sokan azonban még a kukorica betakarítás előtt, vagy annak elején tartanak, ami után búzát vetnének. Esetükben éppen jókor vagyunk, mert még csávázószer választás előtt kapnak információt.

Folyik a borsóvetőmag-feldolgozás és a kukorica hibridüzemek is megkezdték a munkát. Hátravan a szója, a zöldségfélék és egyéb növények aprómagjainak kikészítése is. Igen, ezek is mind a Vitavax palettáján vannak. Mivel lépten-nyomon találkozhatunk a készítménnyel, úgy tűnik erről a csávázószerről mindig időszerű és érdemes beszélni. Miért is sikeres ez a készítmény több, mint húsz éve? Miért szeretik és használják annyian? Miért állja ugyanúgy a sarat a közelmúlt megváltozott környezeti és technológiai feltételei között? Szakértő kollégáink széleskörű információ nyújtásával segítik a termelőket a kérdések megválaszolásában.

A hosszú távú siker gyökere talán abból az elkötelezettségből fakad, hogy cégünk minden kísértés ellenére ragaszkodik csávázószer hatóanyagaink kizárólagosan vetőmagcélú felhasználására. Mivel a hatóanyagok állománypermetezésben nem jelennek meg, a rezisztencia kialakulásának esélyei távlatilag is minimálisra redukálódnak. Ez az elkötelezettség minden fungicid tartalmú csávázószer készítményünkkel kapcsolatban fennáll, azok hatáskifejtését és a termékek felhasználását - mai „eldobható felfogású” világunkban szokatlan módon - igen sokáig biztonságossá teszi. A tervezhető biztonság pedig nagy kincs a mai ember számára.

Így van ez a vetőmagházak esetében is, akik azért szeretik a Vitavaxot, mert hosszú, akár egy éves tárolás során sem rontja le az esetlegesen megmaradó csávázott tételek csíraképességét, és a tárgyévi felhasználású vetőmagtételek esetében is számolhatnak a készítmény csíravédő és serkentő hatásával. A Vitavax nyújtotta védelem egyik legfontosabb alapja tehát a vetőmagbiztonság.

Fejlesztőinknek sikerült a hatóanyagok egyensúlyát, mennyiségét úgy meghatározni, hogy az „együttes” kiemelkedő védelmet képes biztosítani széles kórokozó spektrum ellen is. A vetőmaggal terjedő, vagy a talajból támadó különböző gombafajok ellen is magabiztos hatású, erre az engedélyokiratban szereplő számos kultúrnövényfaj a bizonyíték. A kalászosokon túl a repce, napraforgó, szója, borsó és kukorica kultúrákban is tökéletes választás.

A Vitavax hatáskifejtésének kulcsa a sikeresen eltalált kontakt és felszívódó hatóanyagok-kombinációja. Sokan kívülről fújják: 200 g kontakt hatású thiram és 200 g felszívódó hatású karboxin keveréke. Már kevesebben számolnak utána: ez egy tonna vetőmagra számítva a csávázószerpiac legmagasabb fungicid koncentrációját adja, ami 1000 g hatóanyagot jelent! Dózisa őszi kalászosok esetében ugyanis 2,5 l/t. A két hatóanyag igen jól kiegészíti egymást, a kontakt thiram hidegben is igen meggyőzően teljesít. A karboxin a magba beszívódva és a csíranövénybe is eljutva kiemelkedő védőhatást nyújt, ezen felül a csírázást és kezdeti növekedést is képes stimulálni. Ez az egyetlen hatóanyag, amelynek engedélyokiratban is rögzített a növekedést elősegítő hatása. Aki későn, esetleg rosszabb magágyba kényszerül vetni, annak mindenképpen érdemes kihasználni a Vitavax kelést serkentő-támogató hatását, ugyanis használatával a szélsőséges körülmények közé került vetőmag kelési esélyeit mindenképpen javítani tudjuk. Ezzel nyerhetünk egy, a télre jobban felkészült növényállományt és javulnak esélyeink a következő évi jobb termés eléréséhez. Magyarul biztonságosabb lesz a befektetett pénz és munka megtérülése. A magas szintű hatásosság és a serkentő hatás adta biztonság az oka, hogy legtöbb termelő a Vitavaxot választja.

Összefoglalva:

Amennyiben Széles kultúrakörben biztonságosan használható, Dupla védelmet kínáló, Hatékony, és Intenzíven serkentő hatású csávázószert keres, a Vitavax-ban megtalálja. (A Vitavaxban található karboxin az újra felfedezett SDHI hatóanyagcsoport méltán elismert tagja.)

Kérjük, ne feledjék, minden csávázószer problémára van megoldásunk:

Rancona 15 ME és Rancona i-MIX készítményeink a legmodernebb formulációjú csávázószerek, amelyek már az összes kalászos vetőmagra és AKG-ban is felhasználhatóak. Rancona i-MIX – Matrero 600 FS rovarölőszeres technológiai csomagunk eredményesen vethető be a vírusvektorok ellen.

A Signal 300 ES a csócsárolókat és az egyéb talajlakó kártevőket hatékonyan irtja, drótféreg kártétel esetén felhasználása ősszel és tavasszal is egyaránt eredményes.

Figyelem, csávázás során mindig az előírások szerinti dózist és az előírt technológiát kell alkalmazni!

Búcsúzom azzal: olvassák további cikkeinket, böngésszék prospektusainkat, keressék fel megújuló honlapunkat, keressék a kapcsolatot szakértő kollégáinkkal.

Sikeres őszi időszakot kíván az Arysta csapata!

Vados Csaba
csávázószer-termékfelelős