MENÜ

Újabb öt évig Dr. habil. Mikó Edit lesz a SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja

2022.07.15.

Sajtótájékoztatón beszélt korábbi ciklusának eredményeiről és a következő öt évre szóló vezetői kinevezéséről az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja.

Öt évre vehette át vezetői kinevezését Dr. habil. Mikó Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja. A 2022. július 1-jén megkezdett dékáni ciklusra szóló kinevezést Prof. Dr. Rovó László, az SZTE rektora és Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja adta át a Szegedi Tudományegyetem idei Humánpolitikai Átadóján.

Dékán asszony terveiről és eredményeiről 2022. július 13-án tartott sajtótájékoztatót a Kar Andrássy úti épületében.

Dr. habil. Mikó Edit 1994-ben lett hallgatója a Debreceni Agrártudományi Egyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Főiskolai Karának, 1997 januárjától a Kar Tanüzemének Tehenészetét vezette, majd májusban szerzett végzettséget a mai intézmény jogelődjében. Később a gyakorlati képzésbe, majd az oktatásba kapcsolódott be, így szakmai előmenetele fokról fokra haladt a három évvel ezelőtti első dékáni kinevezéséig – mondta a dékán.

Az utóbbi, pandémiával terhelt három évben számos kihívással küzdött meg a Kar, emelte ki Dr. habil. Mikó Edit, amelyből a Kar igyekezett előnyt kovácsolni. A hagyományos oktatásról a digitális oktatásra kellett áttérni, ám ez a Mezőgazdasági Kar hasznára vált, hiszen egy új képzési forma, a blended learning, a jelenléti és a távoktatás speciális keverékének kialakítását is bevezethette. Nemrégiben új alapképzési szakot akkreditálhatott a Kar, Agrár- és üzleti digitalizáció elnevezéssel, amely idén szeptemberben indul először. Emellett a posztgraduális képzések területén is megújult a képzési paletta az elmúlt három évben, például a Hivatásos lótenyésztő szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzés, vagy a Fenntartható precíziós kertészeti szakmérnök/ szakember szakirányú továbbképzés is új képzésként jelenhetett meg a kínálatban. Az új ciklusban az agrármérnöktanári képzést szeretnék elindítani, de több egyetemi Karral közösen az SZTE MGK részt vesz az élelmiszerjogi szakjogász/szakokleveles mérnök képzés oktatásában is – fogalmazott a dékán.

A duális képzési formában résztvevő hallgatók létszáma emelkedett, egyre több partnercéggel ápol kapcsolatot a Kar. Növekszik azoknak az egyetemistáknak a száma, akik tanulmányaik ideje alatt már gyakorlatot szerezhetnek, munkájukért pedig pénzbeli juttatást kaphatnak.

Az agrárszakképzési centrumokkal is kiváló kapcsolatot ápol az SZTE Mezőgazdasági Kar, az idén először, de hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a szegedi TIK-ben a Gyakorlatorientált Képzési Börzét duális partnerével, a Talentis Agro Zrt.-vel közösen, amelyre több száz középiskolás diák látogatott el.

Növelte együttműködési megállapodásainak számát a Mezőgazdasági Kar a Szegedi Tudományegyetem más Karaival, valamint több hazai agráregyetemmel is, emellett külföldi egyetemekkel is új kapcsolatokat alakított ki – tette hozzá Dr. habil. Mikó Edit, dékán. Lengyel, izraeli, holland, marokkói, tunéziai illetve több francia tengerentúli egyetemmel (pl. Réunion) is közös projektbe kezdett az intézmény. A temesvári Bánát Agrár- és Állatorvostudományi Egyetemmel kötött megállapodás pedig – hívta fel a figyelmet a dékán – az oktatás és kutatás területén is fontos előre lépésnek számít.

Új kutatásokat szeretne megkezdeni a Mezőgazdasági Kar, elsősorban olyanokat, amelyeknek a klímaváltozás áll a középpontjukban.

A fiatal oktatók megnyerése a Kar számára szintén egy kiemelt cél volt az előző dékáni ciklusban, jelenleg is hat olyan fiatal oktató-kutató dolgozik a Mezőgazdasági Karon, aki munkájával új színt hozott az intézmény életébe. Dr. habil. Mikó Edit elmondta, hogy a régi, idősebb kollégák megbecsülése is fontos az oktatói közösségben, például Prof. Dr. Makra László egyetemi tanár nemrégiben kapott Professor Emeritus kitüntető címet, akinek munkája szintén felbecsülhetetlen Karunk számára. Több oktató munkatárs tudományos előmenetele haladt pozitív irányba az elmúlt időszakban, voltak olyanok, akik habilitáltak vagy doktoráltak is az MGK oktatói közül, de új doktoranduszaink is vannak – összegezte a dékán.

Infrastruktúrájában is fejlődött a Kar, tavaly adhattuk át felújított Sófalvy előadótermet és a Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumot, valamint a megújult tejlaboratóriumot, de a kari Kollégium területén is történtek hiánypótló beruházások. Jelenleg is zajlanak fejlesztések, a Kar Andrássy úti épületének legfelső, negyedik emeleti tantermeiben és irodáiban alakítanak ki klimatizált helyiségeket.

Az előző években megkezdett munka folytatódni fog – zárta gondolatait az SZTE Mezőgazdasági Karának újabb ciklusra frissen kinevezett dékánja, Dr. habil. Mikó Edit.