MENÜ

Tarlókezelés, tarlóápolás hatékonyan ROUNDUP MEGA felhasználásával

2014.09.09.

A tarlók gyommentesítése a jó mezőgazdasági gyakorlat fontos része, mivel meghatározó szerepe van az évelő fajok elleni védekezésben, illetve meggátolja a magrólkelő gyomok magérlelését. Ezen túlmenően a gyomirtó célú mechanikai műveletek helyettesítésével szerepe lehet a talaj nedvességének megőrzésében. 

A vetésforgóban a gabonafélék után rendszerint kapás növények, repce kerülnek elvetésre, de kisebb területen gyomosodási szempontból különösen érzékeny zöldségnövények is előfordulhatnak. A tavaszi vetésekben a gyomok közül  elsősorban az agresszív évelő gyomnövények jelentenek növényvédelmi problémát, de hasonló elmondható néhány nehezen irtható magról kelő gyomról is, mint például a tavasszal több hullámban kelő selyemmályva, parlagfű, szerbtövis, vadköles.  

Az utóbbi időben elmaradó kemény téli fagyok miatt az évelő gyomokkal fertőzött területeken a megszokottnál erősebb évelő gyomnyomásra lehet számítani, ahogy ez az állítás beigazolódott idén tavasszal is a tarlókezeléseben nem részesített területeken (1. ábra). Az őszi talajmunkákkal különböző mélységbe került szaporítóképletek, több héten keresztül biztosítínak forrást a folyamatos gyomkeléshez, kihajtáshoz, különösen a mezei acat, fenyércirok és a folyondár szulák esetében, ami negyon megnehezíti és jelentősen megdrágítja a védekezést ellenük. Ráadásul a magasabb költség mellett még 10-20 százalékos terméskiesés jelentkezhet a gyomversengés miatt. Egyes kultúrákban, mint például a kukorica, széles hatású eljárások állnak rendelkezésre állománykezelésekhez, de még ebben az esetben is hasznos a gyomnyomást csökkentő tarló kezelések alkalmazása (2. ábra).

1abra
1. ábra. Mezei acat fertőzés tarlókezelésben nem részesített területen, Békés  megyében. 2014. április 11.

 

 2abra
 

 2. ábra. Mezei acat elleni hatás következő tavasszal ROUNDUP MEGA-val végzett tarlókezelést követően.

 

A tarló kezelésnél nem kell tekintettel lenni a kultúrnövény érzékenységére, ezért az adott gyomflóra ellen leghatékonyabb készítmény, vagy gyomirtó szer kombináció alkalmazására van mód. Évelő gyomok esetében fokozza a felszívódó készítmények hatását a nyári tápanyagfelhalmozás a föld alatti szaporítóképletekben, mert  ennek köszönhetően  a hatóanyag nagyobb arányban kerül a gyökérbe, tartósabb, alaposabb hatást kiváltva. Magról kelőknél nedvességmegőrző, sekély műveléssel, majd tömörítéssel elérhető a tömeges, egyöntetű kelés a talaj magkészletének csökkentéséhez.  Mind az évelő, mind a egyéves gyomnövények tarlón történő irtására hatékonyan alkalmazható a ROUNDUP® MEGA.

A ROUNDUP MEGA előnyei a tarlókezelésben

Rövid várakozási idő a talajmunkáig. Hagyományosan az első talajmunkára az évelő gyomok elpusztulása után kerülhetett sor. A ROUNDUP MEGA gyors felszívódásának és a növényben való szétterjedésének köszönhetően a művelést fenyércirok esetében 2 nappal, a folyondár szulák, mezei acat esetében 3 nappal a kezelés után el lehet kezdeni (3-4. ábra), ha szükséges.

 3abra
4abra

3-4. ábra. Kezeletlen, fenyércirok és folyondár szulákkal (bal oldalon), és  ROUNDUP MEGA 3,2 l/ha dózis hatása a tarlókezelés utáni tavasszal (jobb oldal) 2 napos, kezelés utáni műveléssel.

 

Megbízható hatás száraz, meleg időben. A magyarországi kontinentális klíma mellett általában száraz, meleg az időjárás augusztusban, amikor a leginkább időszerű a tarlókezelés. Kontrollált kísérleti körülmények között a ROUNDUP MEGA ilyen esetben is jobb hatásúnak bizonyult, mint a versenytársak (5. ábra).

ábra

5. Ábra

Kiváló esőállóság. A jellemzően száraz nyári idő mellett is előfordulnak csapadékos időszakok, amelyek rendszerint gyors kialakulásúk. A kísérleti és gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a ROUNDUP MEGA akkor is jól hat, ha a kezelés utáni 1-4 órában csapadék éri a területet. Ettől függetlenül ajánlatos csapadékmentes időszakot választani a kezeléshez.

Parlagfű elleni hatás. A hivatalos gyomfelvételezések szerint Magyarországon tarlón a parlagfű a legelterjedtebb gyomnövény. Irtása kötelező, még virágzás előtt a pollenszórás megakadályozása érdekében. A ROUNDUP készítmények tövestől elpusztítják a növényt (6. ábra) szemben a kaszálással, amely után a növény újrahajt.

14abra

6. ábra. ROUNDUP MEGA (2,4 l/ha) hatása 2 héttel a kijuttatás után.

Javasolt dózisok és alkalmazási fenológia

Gyomnövény

Dózis, l/ha

Időzítés

Fenyércirok

3,0-4,0

30-50 cm, az intenzív rizóma növekedés idején

Tarackbúza

3,0

20-30 cm

mezei acat

4,0

kifejlett tőlevélrózsa

folyondár szulák

5,0

Virágzás

Parlagfű

2,0

10-20 cm

 

Dr. Czepó Mihály

Monsanto