MENÜ

Szállítani mindig kell – aktualitások a mezőgazdasági logisztikában

2022.04.14.

A covid-járvány okozta világgazdasági nehézségek után most újabb kihívásokkal szembesülnek az élelmiszer-előállítók is. Az eddig megszokottaktól eltérően, szinte minden területen nehezebb a termelés körülményeinek biztosítása, melyet a jelenlegi geopolitikai helyzet, az üzemanyagárak folyamatos emelkedése, a forint gyengülése és a piaci környezet aktuális változásai még inkább megnehezítenek. Ackermann Tamással, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. cégvezetőjével az agrárlogisztika aktualitásairól beszélgettünk.

 

A kereskedőink által megrendelt mennyiségek az idén tovább nőttek, azonban a gyártási körülmények ebben a szektorban is nehezebbé váltak, aminek eredményeként a korábbinál sokkal nagyobb előrelátás szükséges a kívánt mezőgazdasági (szállító)eszközök beszerzéséhez. Szerencsére ez az előrelátás nem csupán a gazdáknál figyelhető meg, de viszonteladó partnereinknél is tettenérhető, így könnyítve meg a felkészülést a szezonális munkákra.

 

img_7689

Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Gépgyártó Kft. cégvezetője

 

A Fliegl Abda Kft. Magyarországon továbbra is piacvezető, ami széles gyártási palettájának és korszerű eszközeinek köszönhető. Az elmúlt időszakban – tekintettel az egyre növekvő felhasználói igényekre – folyékony műtrágyák szállítására is alkalmas, 14 m3-es tandemfutóműves műanyag eszközökkel növeltük a tavaszi munkákhoz szükséges tartálykocsik választékát. Az üvegszál-erősítésű műanyag tartályok nyomásmentes működési kivitelben, 6 m3 és 29 m3 között 11 különböző méretben rendelhetők.

A műanyagtartályos kocsik kifejlesztésénél elsősorban két szempontot tartottunk szem előtt: Szerettük volna csökkenteni az eszközök önsúlyát, hogy egyúttal növelhessük a hasznos súlyt ezzel is gazdaságosabbá téve a terméket, illetve gyorsítva annak megtérülését. Másrészt célunk volt elérni az agresszív anyagok (pl. folyékony műtrágya) jobb tűrését.

Ebből a szériából a TFW típusú tartálykocsi egy egyszerű szállítóeszköz. Az acél alváza és az üvegszál-erősítésű, műanyag tartályának köszönhetően kedvező az önsúlya és alacsony súlypontja, ami miatt előnyös választás a nagy fajsúlyú, folyékony anyag szállítására. Szivattyú nem került beépítésre, a tartály nem nyomástartó edény, ezért az üzembentartása és időszakos műszaki vizsgája is egyszerűbb. A tartály feltöltése a hidraulikus mozgatású tolótetőn keresztül is lehetséges.

 

img_8059

 

A permetezőgépek vízigényének megfelelően ütemezett kiszolgálása döntő fontosságú a növényvédelmi munkák során. A tápanyag-utánpótlásban pedig a hígtrágya szántóföldre juttatása bír hasonló fontossággal. Utóbbihoz is különféle méretű tartálykocsikat kínálunk különböző hígtrágya-kijuttató adapterekkel: horganyzott acélból, rozsdamentes acélból vagy műanyagból; vákuumos, excentercsigás vagy centrifugál szivattyúval, illetve ezek nélkül (szállító kivitelben) közútra vagy földön végzett munkákhoz optimalizálva.

 

fliegl-individuall14000

 

A korábbi években megszokott kedvező árú, akciós, vákuumos, horganyzott pótkocsikra továbbra is nagy a kereslet, melyek zömét elsősorban a permetezéshez szükséges vízszállításhoz vásárolják. Legnépszerűbb modelljeink a VFW típusú egytengelyes és tandem tartálykocsik – 6,2 m3, 8,6 m3, 10,6 m3 és 12 m3 méretekben –, melyek alsókapcsolású vonórúddal és többféle vonófejjel (K-80, Piton-Fix, DIN 40) elérhetőek. Emellett strapabíró BPW tengellyel rendelkeznek, 25 km/ó kivitelben készülnek széles abroncsokkal és tetőtöltő-előkészítéssel.

 

fliegl_gyors_mkb_5855

 

A változó igényekhez igazodva – a gazdaságosság jegyében – a betakarítási munkákhoz kapcsolódó szállítási tennivalók során is magas megtérüléssel járó logisztikai megoldásokat kínálunk. Termékpalettánkon megtalálhatóak a hagyományos mezőgazdasági billentő pótkocsik, a teknős pótkocsik, illetve a keretes és keret nélküli bálaszállítók is. Eladási darabszámaink évről évre nőnek a letolórendszerű (ASW és ADS típusú) pótkocsik tekintetében is, melyek terményszállítóként, átrakókocsiként és trágyaszóróként is egyaránt használhatóak. Szerencsére elmondható, hogy már a magyar felhasználók is egyre tájékozottabbak ezen ürítési mód rendkívüli előnyeit illetően, melyek a Fliegl többi termékéhez hasonlóan garantálják a gazdaságos használatot és a beruházás gyors megtérülését, melyet kitűnően egészít ki a vállalat hazai gyártói és szervizháttere.

 

fliegl logo4c