MENÜ

Robusztus gyökérzetű, regulált repceállomány rovarmentesen

2022.09.14.

Szeptember elején azon termelők, akik az őszi káposztarepce termesztésével terveznek, a talajmunkákat és a vetést követően már az állomány károsítók elleni megvédésén gondolkodnak. A gyomok elleni védekezésen túl arra is koncentrálni kell, hogy kikelő növényeink a legoptimálisabb fejlettségben menjenek a télbe: állják a környezeti tényezők viszontagságait és a megfelelő tőszám meglegyen tavaszra is.

 

Az FMC rovarölő, gombaölő és növénykondicionáló szerei nagy segítséget nyújtanak ehhez minden repcetermesztő számára.

Rovarvédelem

A repce kártevői közül az őszi vetéseket főleg a repcedarázs (Athalia rosae) és a repcebolha (Psylliodes chrysocephala) károsítják. Rrendszerint a táblák szélein jelennek meg és haladnak azok belseje felé. Az ellenük való védekezés egyre nehezebb és kihívásokkal teli. Erre a problémára az FMC a Rapid® CS rovarölő szert ajánlja. Alacsony költséggel akár a gyomirtással egy menetben kijuttatható, mikrokapszulázott formulációja révén 3-5 napos tartamhatást is képes nyújtani.

Regulálás

A kártevők elleni sikeres védekezést követően az ősz előrehaladtával újabb kihívással kerülünk szembe. Kedvező időjárási körülmények esetén, a repce hajlamos a ,,felnyurgulásra”. Ezt megakadályozandó, valamint a jól fejlett gyökérzet kialakulásához elengedhetetlen, hogy kicsit visszafogjuk a növény hosszanti növekedését. Ebben nyújt kiváló segítséget a Riza® 250 EW tebukonazol hatóanyagú gombaölő szer, mely akár a rovarölő szerekkel (pl. Rapid® CS) egy tankkeverékben kijuttatható.

 

félbevágott repce 2-1200

2020 őszén Riza® 250 EW gombaölő szerrel kezelt repce (Nagyréde, 2021 tavasz)

 

Robusztus gyökér

A repce vetése előtt célszerű felmérni talajaink kultúrállapotát, gondolva a nyári hosszú hőségnapok okozta talajélet aktivitásának csökkenésére. Ezek mellett biztosítanunk kell a kelő állomány megfelelő tápanyagellátottságát, mely a megfelelő áttelelést segíti növényeink számára. Az ,,összeadódó” stresszfaktorok kivédésére vagy negatív hatásuk csökkentésére szolgál a RhizoMagic™ talajkondicionáló, megfelelő nagyságú levélfelület megléte esetén lombtrágyaként alkalmazható növénykondicionáló, valamint növényi stresszoldó készítmény. Szintén alkalmas kombinációban (Rapid® CS, Riza® 250 EW) történő kijuttatásra, rugalmas és költséghatékony felhasználást téve lehetővé.

  

20211020_160618-1200

Őszi aszály miatt nehezen kelő repceállomány 3 héttel RhizoMagic™ kezelést követően (Tiszavasvári, 2021. 10. 20.)

 

Amennyiben szeretnénk repcénket felkészíteni a téli időszakra és a megfelelő tavaszi indulásra, jusson eszünkbe a Rapid® CS, Riza® 250 EW és RhizoMagic™ hármasa, ami a fent leírt problémákra ad költséghatékony megoldást.

 

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu

fmclogofekvo-k

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.