MENÜ

Őszi repce tipp

2017.09.08.

Az tápanyag-ellátás megtervezése a technológiai elemek egyik alappillére az őszi vetésű szántóföldi növényeknél. Erről kérdeztük Mlinkó Mártont, aki Palotáson a Nógrád Mezőgazdasági Kft. növénytermesztését és növényvédelmét vezeti.

 

  • Kérlek mutasd be a céget és a főbb kultúrákat!

A Nógrád Mezőgazdaság Kft. által művelt terület 1200 ha, ezenkívül 300-400 hektáron biztosítunk mezőgazdasági szolgáltatásokat. A vetésszerkezet 850 ha őszi búza, 400 ha őszi káposztarepce, 250 ha napraforgó, 50 ha szárazborsó, melynek egy része vetőmagborsó előállításra készül, és 50 ha szemes kukorica.

  • Milyen műtrágyázási stratégiát követtek? yaramila 500kg 16-27-7

Az őszi tápanyag-ellátásnál nálunk mára bevált recept lett a YaraMilaTM 16-27-7 összetételű melegen granulált szántóföldi műtrágya.

Ez adja az őszi alaptrágyázás gerincét az őszi káposztarepce és a kalászos kultúráknál. A kijuttatás nem a hagyományos módon műtrágyaszóróval történik, hanem direktvetőgéppel juttatjuk ki a műtrágyát - sorközbe 150-250 kg /ha dózisban - talaj ellátottságtól függően. Így nő a hatékonyság, mivel kevesebb művelettel végezzük el a szükséges munkákat.

  • Milyen szempontokat tartasz szem előtt, amikor műtrágyát választasz?

Fizikai és kémiai paraméterek határozzák meg a műtrágyaválasztást. Fontos a növény számára optimális N/P arány elérése. Az előbb említett összetétellel magasabb nitrogén hatóanyagot biztosítunk, ami elősegíti a szármaradványok jobb lebontását, és harmonikus nitrogénellátást biztosít a korai fejlődésben lévő növényállománynak.

Lényeges a Yara által garantált pormentes és minőségi melegen granulált műtrágya, ami kritérium a vetőgépes kijuttatásnál, mindemellett kevesebb csapadék esetén is jól oldódik.

További előnyt jelent a mikroelem tartalom, amely segíti a főbb tápelemek felvételét, így a növények számára harmonikus tápanyag-ellátást biztosít.

Nem utolsó sorban a szakmai érvek mellett, ár-érték arányban is igazán jó választás. Az elmúlt években jó tapasztalatunk volt a Yara termékekkel kapcsolatban, bátran ajánlom minden termelőnek.

Köszönöm a beszélgetést, sikeres betakarítást kívánok!

Tóth Gábor
Yara szaktanácsadó
+36 30 689 8094