MENÜ

Ó, ió, ció… Vegetáció!

2020.03.12.

Nagy öröm a gazda számára, mikor elkezdődik a szántóföldi munka! Hátra lehet hagyni a szűk irodaszobákat, ki lehet bújni a műhelyből a tágas, zöldülő határba… Még van egy kis idő a tervezgetésre mielőtt igazán megindul a vegetációs időszak. Most alapozhatja meg termesztése sikerét a megfelelő vetőmag kiválasztásával!

1. kép: Salonta bemutatósorban

 

A legtöbben már kitalálták, sokan meg is vették a tavaszi vetésre szánt vetőmagjaikat. Az árpa, búza, zab vetőmagok többnyire gazdára találtak. Napraforgóban a magas olajsavas a sláger, ilyen vetőmaghoz már nem lehet hozzájutni.

Kukoricában nagy a kereslet a középérésű fajták iránt, melyek kétség kívül többet teremnek mint a koraiak, de egyes évjáratokban magas vagy nagyon magas vízzel vagyunk kénytelenek betakarítani azokat. Akik még nem döntötték el, hogy mit vegyenek, azoknak megpróbálunk segítséget nyújtani a választásban.

Nagy termés vagy alacsony betakarításkori nedvesség? Egyikről sem kell lemondania.

A Salonta (FAO 360) a terméspotenciálja az éréscsoportja végén szereplő hibridekére jellemző – sőt helyenként, és főleg a szárazabb évjáratokban, akár középérésű hibridekkel is képes felvenni a versenyt –, a vízleadása a korai éréscsoport elején szereplő hibridekével vetekszik. Nagyon szép kinézetű kukorica, egyenletes csöveit, közel azonos magasságban hozza, jó körülmények között akár kettőt is. (Ide kattintva megnézheti a Salonta hibrid részletes leírását, képeket, valamint fajtabemutató sorban készített videóját: http://agromag.hu/termek/salonta/)

A nagy termőképességgel és jó évjáratbiztonsággal rendelkező, gyors vízleadásra képes Temes (FAO 370) a nagy gyökértömegének köszönhetően kiválóan érzi magát ott, ahol sok kukorica már sínylődik. Kedvezőbb években teljesen elhagyhatóvá válhat a szárítása, amivel figyelemreméltó költségcsökkentést lehet elérni.

Intenzívebb körülményekhez olyan hibrideket érdemes választani, amiknek a tápanyaghasznosító képességük jobb az átlagnál. Ilyen hibrid a Magdolna (FAO 380) is. A korai éréscsoport második felében érő Magdolna 15 t/ha feletti terméspotenciállal rendelkező, kiváló vízleadású, sárga lófogú, fajsúlyos és egészséges hibrid (1. ábra).

agromag-kukoricafajtak

1. ábra: A 300-as éréscsoport második felében lévő fajták többéves kisparcellás eredményei az Agromag Kft. saját kísérleteiben.

 

Középkorai hibridjeink – melyek a nagy termés, jó vízleadás, kedvező vetőmagár előnyeivel mind rendelkeznek – tehát a következők:

  • Salonta – „A szomszéd is megmondta”
  • Temes – „A termése tetemes”
  • Magdolna – „Imádni fogja”

Akiknek minden helyzetből szeretik a legtöbbet kihozni azok a fajták ajánlottak, amelyeknek a termése felárral is értékesíthető. A napraforgók közül ilyen a remek termőképességgel, akár 4,5 t/ha hozammal rendelkező, hagyományos gyomirtású, madáreleségként értékesíthető Őszapó. Évek óta következetesen a legnagyobb termőképességet éri el az étkezési és madáreleség csoportban a NÉBIH által végzett fajtakísérletekben!

A szója piacvezető fajtái a terméseredményben vívott küzdelemben méltó ellenfelet találtak a középkorai tenyészidejű Sekában (0-I), amihez ráadásul korábbi betakaríthatóság társul. Az ország minden szójatermesztő területén nagy biztonsággal termeszthető. Kiválóan reagál a különböző talajokra, valamint a termesztésben használt sortávolságokra. Nemesítése során a széleskörű alkalmazkodóképességre és a betegségekkel – különösen a peronoszpórával – szembeni ellenállóképességre törekedtek.

Terméspotenciálja igen magas, meghaladja az 5 tonnát is hektáronként (2. ábra). Étkezési célra is termeszthető, mivel a mag köldökének színe megegyezik a szem színével.

 

seka-eredmenyek

2. ábra: Seka kisparcellás eredményei az Agromag Kft. saját kísérletében

 

Maximalizálja a terméseredményeit minimális plusz költséggel!

Az Albit általános növénykondicionáló és termésnövelő szer, mely csökkenti a növényvédő szerek, vagy az időjárás által okozott stesszt, növeli a termés minőségét, csökkenti a mycotoxinok fertőzését. A természetes immunizációs mechanizmus erősítésével növeli a növények ellenállóképességét a legfőbb betegségekkel (rothadások, rozsdák, levélfoltosságok) szemben.

Az Albit hatékonyságának megbízhatósága kb. kétszer akkora, mint más hasonló hatású szereknek. Alacsony hektáronkénti költségét kísérleteink alapján minden esetben bőven megtérítette.

Szeresse szakmáját és legyen büszke az eredményeire! Kérjük, ossza meg tapasztalatát, véleményét a termékeinkről! Területi képviselőink örömmel állnak rendelkezésükre, keressenek minket bátran.

Eredményes gazdálkodást kíván az Agromag Kft.!

agromag_logo_transparent