MENÜ

Nufarm repcegyomirtási „kisokos”

2022.09.12.

Ha a repce kalászos után következik, elkerülhetetlen, hogy a táblákban megjelenjen a búza vagy árpa árvakelése. Ennek mértékét alapvetően az időjárás, illetve az agrotechnika határozza meg. 

 

gaal_orsolya-nufarm-k

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Field Marketing Specialist

 

Száraz nyarat követően, amikor a tarló nem tud „kizöldülni”, várhatóan nagy lesz az árvakelés-borítás a repcében. Így történt ez az elmúlt két évben is. Ráadásul ebben az évben már nagyon korán erős árvakelés jelentkezett, és sok esetben a poszt gyomirtások előtt, szinte a szikleveles, alig 2 leveles repcében el kellett végezni a szelektív egyszikű gyomirtó szerek kijuttatását. Ezeknek a készítményeknek az optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor az árvakelés tömegesen megjelenik, és a kalászos növények zöme 1–3 leveles állapotban van. Mivel a készítmények levélen keresztül hatnak, talajon keresztül nem, előfordulhat, hogy az esőzések hatására a „gyomok” több hullámban kelnek. Ebben az esetben a kezelést meg kell ismételni. A kijuttatási idő megválasztásánál fontos figyelembe venni, hogy ahhoz, hogy a hatóanyag a növényben eljusson a hatáskifejtés helyére, szállítódnia kell. Ehhez pedig 10 °C fok feletti hőmérsékletre van szükség. Figyeljünk, és ha a hőmérséklet tartósan 10 °C alá csökken, már ne juttassunk ki szelektív egyszikűirtót.

A magról kelő fűfélék (pl. nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit) mellett a gabona-árvakelés és az évelő egyszikűek (pl. tarackbúza, fenyércirok) ellen alkalmazhatók repcében a szuperszelektív készítmények. Ilyen a Gramin, amely gyorsan felszívódó, levélen keresztül ható, rugalmas dózisú termék. Adagja magról kelő egyszikű gyomnövények ellen 0,7–1,0 l/ha, magról kelő fenyércirok ellen 0,8 l/ha, rizómáról kihajtó fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha, gabona árvakelés ellen – annak gyökérváltása előtt – pedig 0,4–0,6 l/ha. Ha az árvakelés fejlett, a magasabb dózist célszerű alkalmazni. A készítményt lehetőleg önmagában juttassuk ki. Ne keverjünk a permetléhez hatásfokozó adalékanyagot, ammónium-szulfát hatóanyagú terméket, gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szert, illetve lombtrágyát.

 

nu_5_repce_szelektiv_egyszikuirtok_kep_2022aug

 

2018-ban a Nufarm portfóliója egy másik szuperszelektív egyszikűirtóval bővült. A Fusilade Forte széles körben engedélyezett, számos kultúrában felhasználható készítmény. Hatóanyaga a fluazifop-p-butil, amely az ACCáz-gátló herbicidcsoportba tartozik. Hatásmechanizmusára jellemző, hogy a merisztémákban felhalmozódva az ACCáz enzim működésének gátlásával megakadályozza a zsírsavak bioszintézisét, ezáltal a membránlipidek károsodnak a növény merisztémaszöveteiben, és nekrózis lép fel. A növekedés leáll, és bekövetkezik a gyomnövény pusztulása. A tüneteket a hajtás és a gyökér osztódószöveteinél figyelhetjük meg először. A hajtáscsúcs és a gyökércsúcs pusztulása, valamint a levelek száradása a kezelést követő 12-14 nap múlva figyelhető meg. A gyomnövény a hatóanyagot a zöld növényi részeken keresztül veszi fel, talajon keresztüli hatása nincs, így nem kell attól tartanunk, hogy esetlegesen károsítja az utóveteményt. A hatóanyag néhány hét alatt (maximum 1-2 hónap) lebomlik a talajban. A készítmény nagyon gyorsan felszívódik, hatását a kijuttatást követően 2-3 óra múlva hullott csapadék nem befolyásolja.

A gyomirtás során a dózist minden esetben a gyomnövényhez igazítva, annak fenológiai állapotát figyelembe véve kell meghatároznunk. A készítményt a magról kelő gyomnövények 3–5 leveles fenológiai állapotában, 0,8–1,2 l/ha, gabona-árvakelés ellen – annak gyökérváltása előtt – 0,4–0,6 l/ha, az évelő egyszikűek közül a rizómás fenyércirok ellen 1,8–2,0 l/ha, tarackbúza ellen pedig 2,5 l/ha-os dózisban, a gyomnövények intenzív növekedési időszakában, azok 20–30 centiméteres fejlettségi állapotában ajánlott kijuttatni. A Fusilade Fortét a vegetáció során maximum egyszer lehet alkalmazni és legfeljebb a repce virágzásáig.

További információ:
www.nufarm.hu

nufarm_uj_logo_szlogennel_2018-k