MENÜ

Ne feledkezzen meg a kénről!

2021.03.22.

A tavaszi fejtrágyázáskor a nitrogén mellett a kén is fontos szerepet játszik.

 

A kén mobilizációja a talajban a nitrogénhez hasonló

A nitrogénhez hasonlóan a kén is szerves formában található meg a talajban, ami így közvetlenül nem vehető fel a növények számára. Megfelelő hőmérséklet, talajnedvesség és levegő tartalom mellett mikroorganizmusok segítségével a kén felszabadul a szerves anyagokból. Ekkor szulfát formává alakul, amely a növények számára felvehető. A szulfát formában a talajban levő kén a nitráthoz hasonlóan érzékeny a kimosódásra. Télen a sok csapadék hatására a szulfát kimosódás jelentős mértékű, így jelentős hiány alakulhat ki tavaszra.

Mennyi kén szükséges a növényeknek?

A gabonák kén igénye mérsékelt, kb. 50-70 kg SO3/ha. A kén hiánya csökkenti a négyzetméterenkénti kalász számot, illetve a kalászban lévő magok számát is, ezzel akár 1-1,5 tonnás hektáronkénti termés kiesést okozva. De nem csak a termés mennyisége, hanem fehérje tartalma is negatívan befolyásolt kén hiány esetében, mert a kén növeli a nitrogén hatékonyságát is.

Mikor van szükség kénre?

Mindenképpen a kalászolás előtt kell a növények kén igényét biztosítani, mert a kalász és termés fejlődéskor van szükség a kénre. Amennyiben ekkor fedezzük a növény kén igényét, akkor elkerülhető a termés kiesés. Ha a növény tápanyag ellátása kiegyensúlyozott, akkor egy kedvező szén/nitrogén arány alakul ki, nagy termésmennyiséget képes kinevelni, ráadásul kevésbé lesz fogékony a különböző gombabetegségekre (pl. lisztharmat) is.

Melyek a fontos tényezők kén ellátottság szempontjából?

Mivel az ipari kén-dioxid szennyezés az elmúlt évtizedekben szignifikánsan csökkent, így a légkörből is egyre kevesebb a kén utánpótlás a talajokba. Ezért napjainkban már műtrágyázással kell ezt a tápelemet is pótolnunk. A megfelelő dózis meghatározásához az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:

  • Talaj fajtája
  • Elővetemény
  • Szerves anyag visszapótlás (trágya, komposzt, stb.)
  • Talaj szervesanyag tartalma
  • Téli csapadék mennyisége

A kén hiány tünetei:

A kén hiány a fiatal, növekvő leveleken megfigyelhető sárgulásos tüneteket mutat. Éppen ellenkezőleg a nitrogén hiány esetében, pedig az idősebb levelek sárgulnak.

A szántóföldi kísérletek eredménye egyértelműen jelzi a kén hatékonyságát

Az INRA franciaországi kísérletei búzában, a 2019-es évben közel 2 tonnás hektáronkénti termésátlag növekedést mutattak a kéntrágyázás hatására, szemben a kizárólag nitrogén trágyázással. Mivel a nitrogénnel együtt fejti ki igazán hatását a kén, így legjobb egyszerre kijuttatni a két tápelemet. A Vario 23N + 25So3 műtrágya alkalmazása a tápanyag utánpótlás során, egyértelmű hozam növekedést produkált, ahogy a lenti grafikonon is látható.

graph_seo_march_hu

További információt olvashatnak honlapunkon: www.borealis-lat.com