MENÜ

Natur Technológia: természetes és hatékony megoldás kukoricára

2021.11.18.

Partnereinknél és kisparcellás- valamint szántóföldi összehasonlító kísérleteink során is rendre jól vizsgázik a baktériumos talajoltásra és levélen keresztüli célzott tápanyag-utánpótlásra épülő technológiánk kukorica állományban. Legújabb kísérletünk rámutatott, hogy a korábban ritkaságszámba menő, ám egyre népszerűbb lombkezelés mellett nem érdemes elhagyni a talajoltást sem.

Lombkezelés – megéri beilleszteni a termesztéstechnológiába!

A lombtrágyázás tekintetében egyedülálló a Natur Agro Hungária által alkalmazott technológia, ami a célzott tápanyagutánpótlásra épül. Az agrotechnikai folyamat során célzottan juttatjuk ki azokat tápanyagokat, amelyekre a növényeknek szükségük van az adott fenológiai fázisban a levélvizsgálatok alapján. Teljes szaktanácsadási rendszert kialakítva segítjük a partnereinket a sikeres mezőgazdasági termelésben.

A legnagyobb területeken termesztett növényeink esetében már széles körben alkalmazott technológiai eljárás a lombtrágyázás. Ezen növényekre már jól bevált és időzíthető receptúrák állnak rendelkezésre, mely kezelések rendszerint megtérülő döntésnek bizonyulnak. Ezen gyakorlat alól általában kivétel a kukorica, melynek növényvédelmi permetezései a legtöbb esetben egy, esetleg két gyomirtásnál megállnak, így az általános vélekedés szerint nem igazán van alkalom a lombtrágya kijuttatásra. Pedig a kukorica kezelése is megtérülő befektetés! Az utóbbi években számos olyan kísérletet végeztünk kukoricán lombtrágyás kezelésekkel, melyek alapján kijelenthető, hogy a megfelelően időzített és összeállított lombtrágyák végső terméseredményre gyakorolt hatásai még a külön menetes kijuttatás költségeit is bőven fedezik.

     
 

A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájában különös szerepet tölt be az élő algákat tartalmazó Natur Plasma T koncentrált biostimulátor. A szervesanyag tartalmú lombtrágyáktól eltérően a biostimulátorok nem a növény közvetlen tápanyag-ellátottságát javítják, hanem a bennük lévő bioaktív anyagok (pl. hormonok, vitaminok, aminosavak) a növénybe jutva segítik a növények harmonikus fejlődését. Támogatják a fejlett gyökérzet és markánsabb zöldtömeg kialakulását.

Natur Active komplex lombtrágyánk azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, MONO-adalékaink pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik. A magyarországi termőföldek jelentős része cinkhiányos, a kukorica azonban cinkhiányra érzékeny kultúra, kezeléséhez ezért ajánljuk MONO Zn termékünket.

 
     

A megfelelő gyakorlat a talajkezeléssel kezdődik

A talaj a leggazdagabb mikrobiális ökoszisztéma a világon – ahogy arra már számos tudományos adat és írás is rámutatott. Mi azonban a gyakorlati hasznosításán is napi szinten dolgozunk, ezért igyekszünk a lehető legtöbbet megtenni a talaj mikrobiális életének támogatása érdekében, növelve ezáltal a gazdálkodók hasznát is.

A szakirodalomban számos alkalommal olvashattunk arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a növények gyökerei maguk köré vonzzák a számukra hasznos baktériumokat, melyek azok közvetlen környezetében fejtik ki a rájuk jellemző specifikus pozitív hatásokat, mint például a nitrogénkötés, a foszforfeltárás vagy épp a szervesanyagbontás. Ez a folyamat a növények részéről az intenzív fejlődési szakaszban a legerősebb, ekkor csalogatják a saját kis rizoszférájukba a legtöbb baktériumot. Feltéve, hogy ebben a komplex versenyközösségben éppen a termesztett növényünk számára hasznos mikroorganizmusok megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak.

Ezt a tulajdonságot szeretnénk kiaknázni a baktériumkészítmények kijuttatásával. Ha ezt megfelelő körülmények és időzítés mellett végezzük, kiemelkedő eredményt érhetünk el.

A kukoricaállományban végzett baktériumkészítményes talajkezelések terméseredményre gyakorolt pozitív hatását számos szántóföldi kísérlet is visszaigazolja. A talajbaktériumok kijuttatásának több módja is ismert: végezhetjük hagyományos szántóföldi permetezőkkel vagy az erő- és munkagépeken kialakított speciális permetezőegységekkel, de az említettektől eltérő módszerek is léteznek már. Az egyik ilyen megoldás a sorközművelő kultivátor munkájával egymenetben végzett injektálás is. Ezen kijuttatási módszernek rengeteg előnye van, melyet főként az egymenetes kijuttatás és az alkalmazható alacsony lémennyiség eredményez. További előnye a baktériumkészítmények hatékonyságában is megnyilvánul.

     
 

A kukoricaállományban használt Natur Nova új generációs talajoltónk a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz. A készítményben található Bacillus thuringiensis baktériumokkal a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. A nehezen oldható foszfor vegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, s az így kialakuló formákat a növény már képes felvenni. A Natur Nova ezáltal hozzájárul az egészségesebb talajösszetétel kialakulásához is, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. A készítmény Trichoderma asperellum hiperparazita gombát tartalmaz.

 
     

Hajdúnánáson, Varga István termelő partnerünknél 11,6 hektáros összterületen végzett mezoparcellás összehasonlító kísérletünk során kukorica fajtasoron vizsgáltuk, hogy az egyes fajták és hibridek hogy reagálnak a kezelésre.

A kísérlet során a táblák egyik fele kizárólag egyszeri lombkezelést kapott, míg a másik felén a talajkezelést is magába foglaló teljes Natur Technológiát alkalmaztuk.

Hajdúnánáson, Varga István termelő partnerünknél 11,6 hektáros összterületen végzett mezoparcellás összehasonlító kísérletünk során kukorica fajtasoron vizsgáltuk, hogy az egyes fajták és hibridek hogy reagálnak a kezelésre.

A kísérlet során a táblák egyik fele kizárólag egyszeri lombkezelést kapott, míg a másik felén a talajkezelést is magába foglaló teljes Natur Technológiát alkalmaztuk.

 

naturagro-202111-kep_02

 

A kísérleti kezelés

Lombkezelés

Termék

l/ha

Natur Plasma T

2

Natur Active

4

Mono Zn, Mono S

1-1

 

Teljes technológia

Termék

l/ha

Natur Nova

4

Gombaadalék

1

Natur Plasma T

2

Natur Active

4

Mono Zn, Mono S

1-1

 

naturagro-202111-kep_03

 

Terméseredmények

Parcella sorszáma

1x Lombkezelés
(Kg/ha)

Teljes technológia
(talaj- és lombkezelés)
(Kg/ha)

Különbség a teljes technológia javára
(Kg/ha)

1

9272,63

11094,24

+1821,61

2

9877,29

10949,38

+1072,09

3

8487,63

9165,23

+677,6

4

9325

11115,08

+1790,08

5

8549,26

10717,38

+2168,12

6

8202,99

10333,96

+2130,97

7

9442,47

11722,49

+2280,02

8

10532,38

12637,91

+2105,53

9

11290,2

13506,97

+2216,77

10

10959,63

11922,58

+962,95

 

A terméseredményekből kiolvasható a talajkezelés fontossága és hatékonysága: a teljes technológiával kezelt területeken az összes fajta és hibrid esetében jelentős terméstöbbletet sikerült elérnünk a kizárólag lombkezelést kapó állományokhoz képest: a legkisebb differencia is 667,6 kilogramm hektáronként, 5 hibrid esetében pedig a hektáronkénti két tonnát is meghaladja a különbség.

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!