MENÜ

Milyen tényezők befolyásolják az egyenletes műtrágya kijuttatást?

2020.03.18.

Egy jó műtrágyaszóró pontosan és egyenletesen juttatja ki a műtrágyát a termőföldre. A kimagasló termés egyik alapköve a megfelelő műtrágya kiválasztása. Tudja, milyen tényezőket kell figyelembe vennie a döntés meghozatalakor?

 

A granulált műtrágyák fizikai tulajdonságai jelentősen befolyásolják a szórásképet, mivel hatással vannak a granulátumok mozgására a szórógépben, valamint arra is, hogy a szórás során a szemcsék hogyan mozognak a levegőben.

A szórás egyenletessége és pontossága közvetlenül függ a műtrágya minőségétől. Főként a nagy munkaszélességű centrifugális műtrágyaszóró gépekkel történő alkalmazás esetén fontos, hogy a műtrágya pontosan meghatározott és állandó fizikai jellemzőkkel rendelkezzen.

 

p1199452_logo

 

Nagy sűrűség

Ugyanazon szemcseméret esetén a nagyobb fajsúlyú szemcsék messzebbre repíthetők, mint a könnyebbek. Ezáltal az átfedési zóna, és így a szórásszélesség megnövelhető: minél nagyobb a műtrágya sűrűsége, annál jobb lesz a szórás minősége.

Optimális szemcseméret

A műtrágya szemcseméret-eloszlása a szemcsék méretét és azok megoszlását jelenti. A szemcseméret-eloszlás jelentősen befolyásolja a szórásképet a műtrágyaszórás során.

Ideális esetben a műtrágyaszemcsék 90%-a 2 és 5 milliméter közötti átmérővel rendelkezik.

Csomósodás

A műtrágyaszemcséknek a termék teljes élettartama alatt nem szabad összetapadniuk, mivel az összecsomósodott műtrágya akadályozza a műtrágya szabad folyását a szórógépben. Ez pedig rontja a szórásképet, azaz nem a megfelelő mennyiségű műtrágya kerül mindenhol kijuttatásra.

A szemcse keménysége

Minél keményebbek a szemcsék, annál kisebb a lehetősége, hogy széttörjenek és por képződjön a tárolás és a kiszórás során, a porképződés pedig rontja a szórásképet.

Gondolja végig, milyen műtrágyákat használt az utóbbi években, és milyen volt a termése!

Vajon a megfelelő műtrágyával dolgozott?

 

Borealis L.A.T

lat logo verbend horizontal