MENÜ

Mekkora a legnagyobb?

2016.10.10.

A dán Dal-Bo gyár készít vontatott és függesztett tárcsákat, szántóföldi kultivátorokat, magágykészítő kultivátorokat és talajlazítókat is, de amikről a leginkább ismertek, azok a hengerek. Ha már egyszer hengerek specialistájának neveztük őket, tekintsük át, mi is alapozza meg ezt a címet.

Az önmagukban használható hagyományos jellegű vontatott hengerek kategóriájába a Compact, Compact XL, MaxiRoll és Megaroll sorozatok tartoznak. A speciális hengerek kategóriájába a magágykészítő RolloMaximum XL hengerkombináció tartozik.

Hagyományos kialakítású hengerek

A Compact, Compact XL, MaxiRoll, PowerRoll és MegaRoll sorozatú hengerek Cambridge, Crosskill és Cross Combi prizmacsúcsos gyűrűkkel rendelhetőek.

A Cambridge gyűrűk simább felületűek, a felszínt tömörítik, alatta levő talajréteget lazán hagyják. Szántás elmunkálásra, vetés utáni hengerezés és kaszálók karbantartására egyaránt használható. A finoman hullámosított gyűrűk biztosítják, hogy a henger még laza talajon is mindig forogjon. A simább profil kíméletes a növényekhez, és ellenállóbbá teszi a hengert a kövekkel szemben. 2015-től a korábbi Cambridge gyűrűk helyett a szabadalmaztatott, 6x erősebb Snowflake Cambridge gyűrűk kaphatóak, melyekre a gyár 6 év garanciát vállal. Ezek a kövekkel szemben ellenállóbbak, és a tömegük is nagyjából 10%-kal nagyobb a korábbinál.

A Crosskill gyűrűk durva felületűek, különösen jó a rögtörő képességük, a mélyebb talajréteget tömöríti, miközben a felszínt morzsalékosan hagyja, így kisebb az erózió és a szél által történő talajlefúvás veszélye.

A Cross Combi gyűrűk kiváló kettős rögtörő hatással rendelkeznek, egyrészt a nagy tömeg (kb. 650 kg/m) miatt rendkívül hatásosan aprít, másrészt a megmaradt keményebb rögökön a hegyes csúcsok hajszálrepedéseket idéznek elő, így elősegítve azok gyors elporlását. Az őszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezésére is ideális, a henger a növények szárát annyira sérti, hogy az segítse a bokrosodást.

A Cambridge gyűrűk 50, 55 és 60 cm-es átmérővel, a Crosskill gyűrűk 53 és 60 cm-es átmérővel, a Cross Combi gyűrűk pedig 50 és 55 cm-es átmérővel választhatóak. A nagyobb átmérőjű gyűrűket akkor érdemes választani, ha nagyobb tömegre van szükség a rögtöréshez, tömörítéshez vagy amennyiben a kisebb gördülési ellenállás a cél a laza szerkezetű talaj esetén felmerülő „bedúrási” jelenség elkerülése érdekében. 

A Dal-Bo Compact és Compact XL sorozat teljesen hidraulikus nyitással, felcsukással rendelkezik. 4,5-18,6 m munkaszélességben készülnek a 3 és 5 hengertagból álló hengerek. Mechanikus súlykihelyezéssel (két erős rugóval) van miden henger szerelve, melyek a középső tagról a szárnyakra helyezik ki a súlyt, így kialakítva azonos talajnyomást az egyes hengertagokon. A DUOFLEX rendszer minden egyes hengertag számára a többitől független talajfelszín követést biztosít. Egyes típusokra opcióként hidraulikus simító is szerelhető.

A Dal-Bo MaxiRoll, PowerRoll és MegaRoll sorozatok 5,3-24,3 m munkaszélességben készülnek. A hengerek hidraulikusan felcsukhatóak, továbbá hidraulikus súlykihelyezéssel rendelkeznek, mely két munkahenger és egy hidroakkumulátor segítségével még domboldalon is tökéletesen egyenletes súlyelosztást tesz lehetővé a hengertagok között. A MaxiRoll hengerek 12,4 m munkaszélességig rugós simítóval szerelhetőek, melyen a rugók olyan sűrűn helyezkednek el, hogy jellemzően még durva szántás elmunkálásakor sincs szükség a rugók összezárására. Mivel simítórugósor paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódik a vázhoz, ezért a hidraulikus munkamélység állításakor a rugók szögállása nem változik, azt külön csavarorsóval lehet állítani. A legnagyobb MegaRoll hengerek 20 m  feletti munkaszélességgel és akár 25 tonna saját tömeggel rendelkeznek. Ezek használata a nagygazdaságok számára ideális, mivel a szélsőséges időjárási viszonyok miatt igen rövid idő áll rendelkezésre az optimális körülmények közti munkavégzésre.

Speciális hengerek

A Dal-Bo RolloMaximum XL egy precíziós magágy előkészítő kultivátor beépített első és hátsó hengerrel, mely a modern növénytermesztés igényei szerint lett kifejlesztve. A RolloMaximum egy hengerek és kultivátor kapák kombinációjaként felépített gép, mellyel a beállított munkamélység precízen tartható, és a magágykészítés egyetlen menetben elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy a géppel hatalmas területteljesítmény érhető el, úgy hogy közben a munkaminőség kiváló. A gépkombináció simítósorból, rögtörő Crosskill hengerből, 4 kapasorból, majd simítórúdból és végül tömörítő hengerből áll (lemez Crosskill gyűrűk vagy pálcás henger). A gép 6,2-12,3 m munkaszélességben rendelhető, így kifejezetten a 250-300 ha feletti gazdaságok a célközönsége, mivel minimum 240 LE a vonóerő igénye.