MENÜ

Lezárult az OTP Csoport történetének legnagyobb bankvásárlása

2023.02.06.

Az OTP Csoport örömmel jelenti be, hogy a szükséges szabályozói jóváhagyásokat követően sikeresen lezárta a szlovén Nova KBM megvásárlását. A vásárlás az OTP Csoport történetének legjelentősebb és legkomplexebb akvizíciója, amelynek eredményeként a Csoport a régió ötödik országában vált piacvezetővé. A két szlovén leánybank – a Nova KBM és az SKB Bank – most induló integrációs folyamata a tervek szerint hozzávetőlegesen másfél évig tart majd.

 

Az OTP Bank 2019 óta van jelen Szlovéniában, akkor az SKB Bank tulajdonosa lett, amelyet azóta sikeresen integrált az OTP Csoportba. Az ország iránti elköteleződését erősítve ma a Nova KBM Csoportot vásárolta meg az Apollo Global Management által menedzselt befektetési alapoktól (80%), valamint az EBRD-től (20%). A tranzakció zárásakor a Summit Leasing Slovenija lízingcég a Nova KBM Csoporttól az eladók, az Apollo Global Management és az EBRD tulajdonába került.

A Nova KBM sikeres akvizíciója jelentősen megnöveli az OTP Csoport súlyát Szlovéniában. A tranzakció lezárásával a bankcsoport 30% körüli részesedést ért el, a betét- és hitelállomány alapján immár vezető pozíciót tölt be az országban.

„A Nova KBM az egyik leginnovatívabb bank a szlovén piacon, amely az OTP Csoport értékes és fontos tagjává vált. A sikeres tranzakciózárás nemcsak hosszú távú elköteleződésünket erősíti Szlovénia mellett, hanem azt is jelzi, hogy az OTP Csoport stabil, tőkeerős, kiemelkedő likviditással rendelkezik, és a menedzsment elkötelezett a regionális jelenlét erősítésében” – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az esemény nemcsak a szlovén bankcsoport fejlődésében fontos mérföldkő, hanem az OTP Csoport egészének életében is. „A Nova KBM megvásárlása a Csoport történetének legjelentősebb akvizíciója, ezzel Szlovénia az ötödik ország, ahol piacvezetővé váltunk. Azért dolgozunk, hogy az SKB Bank és a Nova KBM jövőbeli összeolvadása a lakossági ügyfelek, a kis- és középvállalkozások számára egyaránt jelentős előnyökkel járjon, de a nagyvállalati ügyfelek és mindkét bank munkatársai is profitálni fognak az új, egyesült bank optimális nagyságából. Ez a kiváló minőségű és ár-érték arányú banki termékek és szolgáltatások további fejlesztését, a fiókok és az ATM-ek könnyebb elérhetőségét, valamint a digitális és innovációs képességek növekedését is jelenti. A Nova KBM továbbra is élvonalbeli szolgáltatásokat, szakértő és színvonalas kiszolgálást fog nyújtani ügyfeleinek. Az első változás, amit érzékelni fognak a fiókokban és az online felületeken, az a banklogó színének megváltozása, amely az OTP Csoport márkájának megfelelően zöldre változik” – tette hozzá Csányi Sándor.     

John Denhof, a Nova KBM vezérigazgatója elmondta: „Nagy várakozással állunk a Nova KBM és az SKB Bank tervezett összeolvadása előtt, és hisszük, hogy az integráció nyertesei az ügyfeleink és a munkavállalóink lesznek. A tranzakció lezárásával beérett az az elmúlt években elvégzett, példátlan átalakulással járó munka, amelyet az előző tulajdonosok, az Apollo Alapok és az EBRD támogatásával elvégeztünk. A bank vezetése nevében szeretném megköszönni az Apollónak és az EBRD-nek az elmúlt években tanúsított támogatást, figyelmet és iránymutatást, ami lehetővé tette a Nova KBM számára, hogy Szlovénia egyik vezető pénzügyi intézetévé válhasson. Az OTP Csoport széleskörű bankintegrációs tapasztalata nagy segítséget jelent majd a most következő időszakban, az SKB Bankkal együtt mindent megteszünk a zökkenőmentes integrációs folyamat érdekében, melynek mérföldköveiről mindkét bank ügyfeleit értesítjük majd.

Anita Stojčevska, az SKB Bank vezérigazgatója kifejtette: „Az OTP Csoport tagjaként anyavállalatunk már bizonyította stratégiai szerepét és fejlesztési törekvéseit. Az SKB Bankot az elmúlt három évben már sikeresen integrálta az OTP Csoport, e téren szerzett tudásunkat és tapasztalatainkat örömmel osztjuk meg új kollégáinkkal. Az OTP Csoport és a Nova KBM integrációs tapasztalata mindannyiunknak segítséget jelent majd abban, hogy együtt sikeresen felépíthessük Szlovénia új vezető bankját. Az integráció időszaka alatt mi az SKB Banknál továbbra is erős és megbízható pénzügyi partnerek leszünk, ügyfeleink igényeire összpontosítva. Munkáltatóként lehetővé tesszük munkatársainknak, hogy kibontakoztassák a bennük rejlő lehetőségeket, és a csapatszellemet ösztönözzük. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy egyesítsük a bankok legjobb gyakorlatait, és így egy közös sikertörténetet írhassunk.”

Michele Raba az Apollo Partnertől elmondta: „Az Apollo Alapok és az EBRD hat éven át voltak sikeres tulajdonosai a Nova KBM-nek, és mindannyian büszkék vagyunk arra, amit a Nova KBM csapatával közösen elértünk. Szeretném személyes és őszinte köszönetemet kifejezni a Nova KBM kiemelkedő vezetőségének, munkavállalóinak és felügyelőbizottságának kemény munkájukért és támogatásukért. Tulajdonlásunk időszaka alatt a Nova KBM egy nagymértékű átalakuláson ment keresztül, eközben elérte, sőt felülmúlta stratégiai céljait, sikeresen összeolvasztva és integrálva négy bankot, köztük az Abankát is. A Nova KBM fejlesztette a vállalati kultúráját és az ügyfélkiszolgálást, valamint egyszerűsítette a termékeit, amivel végül felkeltette egy kiváló stratégiai vevő érdeklődését. Ehhez az új, izgalmas utazáshoz sok sikert kívánunk a Nova KBM-nek és az OTP Csoportnak.”

A két bank integrációs folyamata a tervek szerint hozzávetőlegesen másfél évet vesz majd igénybe, ez alatt az idő alatt mindkét bank önállóan, saját márkanévvel működik majd. A jövőbeni új, egyesített bank kiváló lehetőségeket nyújt majd az ügyfeleknek és a munkavállalóknak, addig is, nem sokkal a pénzügyi zárást követően, egy csaknem 450 ATM-ből álló kiterjedt hálózat válik elérhetővé mindkét bank ügyfelei számára Szlovénia-szerte, díjmentes bankkártyás készpénzfelvétellel.

Az OTP Csoportról

  • Az OTP Csoport a kelet-közép-európai régió egyik vezető pénzügyi csoportja, amely kivételes növekedési eredményekkel, kiemelkedő nyereségességgel, valamint szilárd tőke- és likviditási pozícióval rendelkezik. A Csoport 11 országban van jelen, a folyamatban lévő üzbegisztáni akvizíció lezárását követően ez a szám 12-re nő. Jelenleg több mint 33 000 munkavállalóval közel 16 millió ügyfélnek nyújt univerzális pénzügyi szolgáltatásokat. Élvonalbeli digitális megoldásokat kínál, és több mint 1400 fiókból álló hálózatot működtet. Az OTP Csoport jövőorientált működése és fejlesztési törekvései a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási fenntarthatóságra összpontosítanak, miközben célja, hogy munkaadóként megerősítse pozícióját az egész kelet-közép-európai régióban. Kelet-Közép-Európa legaktívabb konszolidátoraként az OTP Csoport a 2000-es évek eleje óta 23 bankot vásárolt meg és integrált sikeresen. Az OTP Csoport székhelye Magyarországon található, diverzifikált és átlátható tulajdonosi struktúrával rendelkezik. A bankcsoportot 1995 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén. Működése teljes mértékben megfelel a vállalatirányítást, valamint az üzleti megfelelést és átláthatóságot szabályozó uniós előírásoknak és jogszabályoknak. Az elmúlt években az OTP Csoport pénzügyi teljesítménye rendre kiemelkedő volt (a mérlegfőösszeg 2022. szeptember végén 80,7 milliárd eurónak megfelelő összegű, a CET1 mutató 16,4% volt). A 2022 első kilenc hónapjában elért 19,1 százalékos korrigált ROE mutatóval, az OTP Csoport az egyik legjövedelmezőbb bankcsoport nemcsak a régióban, hanem Európa-szerte.
  • Az OTP Bank és leányvállalatai az összes eszközállományt tekintve 28 százalékos piaci részesedéssel az egyik legnagyobb szereplő a magyar bankpiacon. Az OTP Csoport nemcsak Magyarországon, hanem Bulgáriában, Szerbiában, Montenegróban, és most már Szlovéniában is meghatározó szereplő. A Nova KBM megvásárlására irányuló tranzakció ma bejelentett lezárásával az OTP Csoportnak pro-forma alapon 30% körüli részesedése lett a szlovén bankpiacon.

Az OTP Csoport Szlovéniában

  • A Nova KBM Szlovénia második legnagyobb bankja, 2022 szeptemberében az összes eszközállományt tekintve 20,7 százalékos piaci részesedéssel és 2022 végén több mint 1500 alkalmazottal. A lakossági és kisvállalkozói szolgáltatások mellett a banki szolgáltatások teljes skáláját nyújtja közép- és nagyvállalatoknak. A Nova KBM, amelynek nyereségessége a korábbi években folyamatosan javult, 2019-ben felvásárolta az Abankát, Szlovénia harmadik legnagyobb bankját. A két bank sikeres integrációja 2020 decemberében teljes mértékben lezárult.
  • Az SKB Bank egy fejlődésorientált univerzális bank, amely különböző értékesítési csatornákon keresztül magas színvonalú banki termékek és szolgáltatások átfogó és változatos kínálatát nyújtja. Szolgáltatásainak minőségét, amely a kiváló kivitelezésen és a szakértői tanácsadáson alapul, az ügyfelek igényeihez való alkalmazkodás alapozza meg. Ezért az SKB Bank a pénzügyi szakértők által elismert és a Global Finance és a The Banker magazinok által több egymást követő évben Szlovénia legjobb bankjaként díjazott bankja. Szlovéniában a harmadik legnagyobb bank 11,3 százalékos önálló hitelpiaci részesedéssel és 9,4 százalékos önálló betétpiaci részesedéssel 2022 szeptemberében. Az OTP Csoport tagjaként 2019 óta további lehetőségek nyíltak meg előtte, referencia a szlovén piacon, amelyet a modern megoldások és a működési kiválóság miatt választanak.