MENÜ

Legyen termő tő minden elvetett kukoricaszemből, napraforgó kaszatból!

2023.02.15.

Amikor a terményárak hullámvasúton vannak, különösen fontos a talajba került vetőmag épségének, életének megóvása! A lehető leprecízebben, szemenként vetett kukorica és napraforgó tőszámkompenzációs képessége korlátozott, a hozam maximalizálásában igen fontos a tervezett növényszám megtartása, hogy minden elvetett szem és kaszat termést hozzon.

A veszteségeket minimalizálni

 A vetőmag csírázóképessége mellett a talajlakó kártevők képesek nagy mértékben növelni a vetett és termő tőszám közötti különbséget. Mindenképpen meg kell említeni a különböző pattanóbogár fajok (Agriotes spp.) lárváit, a drótférgeket. Több éves lárvastádiumuk vége felé térnek át élő növényi szövet fogyasztására, valójában ekkor lesznek kártevők. Egy drótféreg ekkor akár 4-6 fiatal kukorica, vagy napraforgó növénykét képes végzetesen károsítani, tehát már kis egyedszámban is veszélyesnek bizonyul. Annak függvényében, hogy mikor jelennek meg, az elvetett magot és a fiatal növény fejlődő gyökérzetét egyaránt károsíthatják. Kártételük nagy mértékben csökkenti a termő tőszámot.

A kukorica legfontosabb állati kártevője a drótférgek mellett az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera), melynek lárvakártétele igazán veszélyes, ugyanis egyész növények elvesztését eredményezheti a gyökérzet komolyabb károsítása. Az imágó a bibeszálak korai lerágásával termékenyülési problémákat okoz, hatására a csövek hiányosak lesznek.

 

kukoricabogár imágó_mod-1000

 

Megbízható megoldás az amerikai kukoricabogár lárvája és a drótférgek ellen.

A jelenleg talajfertőtlenítésre alkalmazható hatóanyagok közül a gyakorlat tapasztalatai szerint kiemelkedő eredményességgel használható a teflutrin. Hatását kiemelkedően hosszú ideig megtartja, mert erősen kötődik a talajrészecskékhez. Alacsony vízoldékonysága miatt minimális a talajvízzel való függőleges és oldalirányú mozgása, így biztosítva a megfelelően hosszú hatást a május végén kelő kukoricabogár lárvák ellen is. A teflutrin hatóanyag amellett, hogy érintőméreg a rovarok számára, különleges gázosodó hatással is rendelkezik, javítva a talajfelszín alatt a kártevőkkel való találkozás esélyét, így a hatékonyságot. Alacsony koncentrációban táplálkozásgátló, riasztó hatást is gyakorol a talajlakó célszervezetekre.

Teflix™ a maximális termésért kukoricában és napraforgóban

A Corteva Agriscience Teflix™ talajfertőtlenítő granulátuma, mely teflutrin hatóanyagot tartalmaz, II. forgalmi kategóriában került engedélyezésre. Kukoricában és napraforgóban nagy hatékonysággal használható fel drótférgek és kukoricabogár lárva ellen.

A Teflix™ talajfertőtlenítő granulátumot a vetéssel egymenetben, sorkezelés formájában kell felhasználni. Vetés előtt pontosan be kell állítani a vetőgépre szerelt granulátum adagolót a szükséges dózis kijuttatása érdekében. Gondoskodni kell arról, hogy a teljes kijuttatott mennyiség a talaj felszíne alá kerüljön. Drótférgek elleni védekezésnél hasznos szolgálatot tesz a granulátumadagoló cső végére szerelt terelőlap, mely a csoroszlya barázda falára kerülő granulátummennyiséget képes növelni, lehetővé téve a közvetlenül a talajfelszín alatt támadó drótférgek hatékony pusztítását is.

A talajlakó kártevők elleni hatékony védelem igénye mind nagyobb területen teszi szükségessé talajfertőtlenítő szer használatát. A Teflix™ egy kiváló lehetőség a hatékony védelem megvalósítására.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

corteva_horcolor_rgb

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!