MENÜ

Korosabb szárítókkal és a legújabb technológiákkal is megvalósítható a precíziós szárítás

Agro Napló 2020.02.06.

A szárítás folyamatának hatékonysága számos gazdaság esetében megkérdőjelezhető, hiszen sokan szembesülnek a túlhevítés, energiapazarlás tényévelA problémákat hatékonyan orvosolja a precíziós szárítás sikerterméke a Videokontroll szárító-felügyeleti rendszer, amely már több mint hetven hazai gazdaság szárítójában bizonyít.

Precíziós Szárítás Arany Plakett díjak 2020.

 

Az RS Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. által kifejlesztett és forgalmazott rendszer előnyeit egyre többen ismerik fel. A cég idén a minősítési folyamat kidolgozásáért kapott Prémium Oklevelet az AGROmashEXPO 2020 termékversenyén.

A szemestermény-szárítást forradalmasító cégvezetés a tavalyi évhez hasonlóan ismételten emlékplakettel tüntette ki partnereit. Az Arany plakett a Precíziós Szárításért 2019 elismerést 7, valamint a professzionális üzemeltetésért járó kitüntetést szintén 7 gazdaság képviselője vehette át.

A díjazottak között volt a Tamási környékén gazdálkodó  Pájtli József, növényvédelmi üzemmérnök, aki az Agro Naplónak elmondta, hogy 700 hektáron gazdálkodnak, a legnagyobb területen termesztett növények közé tartozik a kukorica és az őszi búza. Ezek mellett a vetésszerkezetben helyet kap a napraforgó és tritikálé, valamint a cukorrépa, mák és bíborhere is. Komplex rendszer keretében szárítással, növényvédelemmel és kombájnolással is egyaránt foglalkoznak.

„A szárítónkkal tizenöt éve dolgozunk, a hatékonyabb működés és a hosszú távú minőségi szolgáltatás miatt úgy gondoltuk belevágunk a fejlesztésbe. Profi csapat végezte a munkálatokat, hiszen 3 nap alatt szét lett szedve és össze is lett rakva a szárító, ami a szárítófelügyeleti rendszer mellett karbantartást is kapott. Egyértelmű, hogy a beruházással az egész rendszer hatékonyabbá vált és bízunk abban, hogy a precíziós szárítás nehézségek nélkül kitermeli azt a költséget amit ráfordítottunk” – mondta Pájtli József.

 

pajtli-jozsef-img_4979

Pájtli József

 

Precíziós Szárítás Arany Plakettet kapott még Pájtli József gazdasága mellett az Agrosystem Zrt., az Aranykorona Zrt., a Miklósfai Mg-i Zrt., a Nagymágocsi Farmer Kft., a Szabadszentkirályi Mg.-i Zrt. és a Varga Farm Kft., míg a professzionális üzemeltetéséért az Aparhanti Szövetkezet, a Belvárdgyulai Zrt., a Beremendi Mezőgazdasági Zrt., a Helianthus Kft., a Palotabizsoki Zrt., a Szárító Forrás Kft. és a Teveli Mg.-i Zrt. vett át Arany Plakettet.

„A kontrollált szárítás és a száradási folyamat minősítése”

Az RS Ker. és Szolg. Bt. ügyvezetője Speiser Ferenc úgy nyilatkozott, hogy jelenleg 75 db szárítóban üzemeltetnek Videokontroll szárítófelügyeleti rendszert.

„A 15 000 db felszerelt érzékelő által mért több mint 500 millió mérési adat volt a fejlesztésünk alapja. Ezúton is köszönjük partnereinknek az együttműködést.  A Prémium Oklevél, amit most nekünk ítélt a szaktekintélyekből álló zsűri, az Ő érdemük is.”

 

preciziosszaritasaranyplakett_2020_pgp_6023-k

A precíziós szárítás pályázata alapján AGROmashExpo, AgrárgépShow 2020. Prémium oklevél elismerésben részesült a "Szemestermény-szárítók vízelvonási folyamat elemzése" minősítése címmel.

 

A szemestermény-szárítás a természetes száradás gyorsított folyamata

A sokféle műszaki megoldás hatása is különböző, ezért sokféle minőségű lehet a gyakorlatban a vízelvonási folyamat is.

A szárítás folyamatának a minősítésével járó előnyök:

  • Fontos információ a gazdaságok döntéshozói számára, megmutatjuk, egyes műszaki megoldások alkalmazásával milyen hatások érik a kukoricát a szárítási folyamatban.
  • Környezetre gyakorolt pozitív hatás, hogy láthatóvá tesszük van-e pazarlás, milyen mértékű az energiamegtakarítás lehetősége az adott szárítási folyamatban, a maghőmérséklet alakulásának függvényében. Ezzel segítjük a fenntarthatóságot, kisebb lesz a környezeti lábnyoma egy magas energiaigényű technológiának, a szárításnak.
  • Elősegíti a műszaki fejlődést
  • A más ágazatokra, például a növénytermesztés és az állattenyésztés eredményére is kedvezően hat.

 

preciziosszaritasaranyplakett_2020_pgp_6068-k

Dr. Speiser Ferenc Péter a Videokontroll fejlesztési igazgatója bemutatta az eddigi mérési eredményeket, illetve a Precíziós Szárítással elérhető eredményeket.  

 

A két ábra egyben a két szélsőértéket is szemlélteti, az 1. ábra az optimalizálás előtti, a 2-es pedig az optimalizálás utáni helyzetet mutatja be ugyanabban a szárítóban. A kukorica minősége, a beltartalom megóvása áll a középpontban, így az, hogy a folyamatban 100 °C feletti maghőmérséklet is van (1. ábra) nem kívánatos, eszerint ez a legrosszabb eset.

Míg a természeteshez közeli hatás (2. ábra), ahol a kukorica maghőmérséklete a 45 °C-ot sem haladja meg, a kukoricára gyakorolt hatás szempontjából a legjobb kategóriába sorolható. Az így zajló szárítási folyamat az aminosavak, vitaminok, zsírok, rostok egyéb alkotóelemek egységét, egészséges, egymást erősítő élettani hatását fenntartja. Eközben a maghőmérséklet nem magasabb, mint egy nyári napon a kukoricagóréban.

A szélsőértékek között még számos változat létezik, így a szemestermény-szárító építését tervező gazdaságok tetszésük szerint választhatnak a műszaki megoldások és az azokra jellemző hatások közül. A konkrét adatokat tartalmazó információ segíti a döntéshozatalt, a felhasználó aranyat érő tudás birtokosává válik.

A kukorica maghőmérséklete a szárítás folyamatában

prec-szaritas-1

1. ábra: Az aminosavakat károsító műszaki megoldás. A kukorica maghőmérséklete 102 °C a szárítózóna alján 40-50 °C helyett. (Forrás: termenyszaritas.hu)

 

prec-szaritas-2

2. ábra: Valóban kíméletes vízelvonás. A kukorica maghőmérséklete 45 °C alatt van minden ponton (Forrás: termenyszaritas.hu)