MENÜ

Kitekintés: a magyar agrárágazat helyzete

2018.04.09.

A magyar élelmiszergazdaság belső problémái évtizedekre nyúlnak vissza. A kilencvenes évektől kezdődően az is elmondható, hogy Magyarország messze nem használja ki az agrárgazdaságában rejlő lehetőségeit. Benedek Fülöpöt, az OTP Agrárigazgatóság ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

 

Milyen a mai magyar agrárágazat helyzete?

Magyarország kedvező adottságokkal rendelkezik az agrártermeléshez, amit jól mutat, hogy az ország teljes területének közel kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll. Agrárökológiai potenciálja azonban mintegy duplája a jelenleg realizáltnak. Márpedig ennek a természet adta lehetőségnek a lehető legteljesebb mértékű kihasználása nemzetgazdasági érdek és egyben morális kötelesség.

Mik jelentik hazánk erősségeit és hol vannak még megoldandó feladatok?

A termőföld, a víz nemzetközi összehasonlításban még mindig kiaknázható verseny előnyt jelent. Annak ellenére tehetjük ezt a megállapítást, hogy kétségtelenül vannak komparatív hátrányaink is. Az eszközök és a tőke tekintetében már gyengébbek vagyunk, a vízi szállítás útvonalai korlátosak, de a kontinentális éghajlat miatti gyakori szélsőséges időjárás, az aszály, nyáron a kánikulai meleg, a késői fagyok, télen a -20 fokot elérő hideg versenyhátrányt is okoz a hazai termelőknek.

Az agrárgazdaság jelenlegi helyzetéből előrelépni csak akkor van esélyünk, ha reálisan értékeljük az elmúlt évek történéseit, leküzdjük az előítéleteinket, megszabadulunk illúzióinktól, nem az egyéni érdekeinket, hanem az ágazat, ezen keresztül Magyarország szempontjait helyezzük előtérbe döntéseinknél.

Milyen szerepet tölt be az OTP Bank életében az agrárium?

Bankunk a nemzetgazdaság fontos ágazatának tekinti az agrárgazdaságot, éppen ezért annak az egyik fő finanszírozója. Az ehhez kapcsolódó kérdéseket kiemelt figyelemmel kezeljük. Az agrárágazathoz kapcsolódó munka megalapozottságának erősítése érdekében már több mint hat éve működtetünk egy szakmai testületet, az Agrár Kollégiumot.

Kikből áll az Agrár Kollégium?

Tagjai az elmélet oldaláról különböző kutató intézetek, a Magyar Tudományos Akadémia, egyetemi tanszékek képviselői, míg a gyakorlat oldaláról mezőgazdasági vállalkozások, élelmiszer-feldolgozók, integrátorok, illetve a bank vezetői.

Milyen támogatást nyújtanak? Mi a feladatuk?

Az Agrár Kollégium a jelenlegi kormányzati ciklusban számos, a szakterületek széles körét érintő tanulmányt tárgyalt. E munka összegzéseként az OTP Bank Agrárágazati Igazgatósága koordinációjában, az Agrár Kollégium néhány tagjának részvételével elkészült a magyar agrárgazdaság középtávú stratégiájára vonatkozó javaslat azzal a céllal, hogy támogassa az új kormányzati ciklus elején elkészülő kormánystratégiát. Az agrárstratégiára vonatkozó javaslat hangsúlyosan szakmai szempontokra épít, de figyelembe veszi az időről-időre különböző politikai és szakmai műhelyekben készült anyagok egyes felvetéseit is. Az agárstratégiai javaslat itt olvasható.

Fotó: Benedek Fülöp beszél az OTP Agrár sajtórendezvényén, 2017. május 3-án.
Forrás: OTP Agrár