MENÜ

Kipróbált receptúra őszi vetésűeknél

2020.08.14.

Az őszi vetésű növényeknél, ahhoz hogy elérjük a jövedelmező termésátlagot, az első lépéseket már ősszel meg kell tenni. Ide tartozik az őszi tápanyagellátás összeállítása.

 

Alaptrágya kijuttatásra szükség van; erre a YaraMila termékcsaládot javasoljuk. Zászlóshajóink ősszel is a YaraMila 8-24-24, a 7-20-28 és a 9-12-25. Kalászosok esetében, ahol a talaj káliumellátottsága legalább közepes, a YaraMila 16-27-7 jó választás az őszi alaptrágyához. A YaraMila fizikai tulajdonságai, szórási paraméterei kiválóak. További specialitásuk, hogy a foszfort kémiailag olyan formában tartalmazzák, amely a növény számára könnyen felvehető. A YaraMila műtrágyák hatékonysága abban is megmutatkozik, hogy a vegetáció későbbi szakaszaiban is biztosítják a szükséges foszforkoncentrációt a talajban. A technológia összeállításánál figyelembe kell venni, hogy ősszel, a vetés után rövidülnek a nappalok, szűkebb vegetációs időszak áll rendelkezésre a tél előtti optimális fejlettség eléréséhez.

A repce őszi fejlődése meghatározó a termés mennyiségének alakulása szempontjából. A tőlevélrózsák kialakulásával a következő évi rügydifferenciálódás is elkezdődik. Célunk az őszi tápanyagellátással, hogy homogén, jól fejlett, zárt állomány legyen a nyugalmi időszakra. A repce sajátossága, hogy erős karógyökérzetet növeszt ami raktározó funkciót is ellát. Ezért fontos, hogy törekedjük a talajon és lombon keresztül is tápelemekkel feltölteni. Ez biztosítja a jó télállóságot, valamint az egységes tavaszi indulás záloga.

Törekedjünk a hármas aranyszabályra: 8 tőlevélrózsás állapot, legalább 8 mm vastag gyökérnyak, és 8 cm-t meghaladó mélységbe hatoló gyökérzet. A repce intenzív tápanyagellátást igényel, ezért az alaptrágya mellett szükséges lombon keresztül mikro- és mezoelemeket is kijuttatni. Mivel a repce nagy vegetatív tömeget képez, és a termésátlagok is növekvő tendenciát mutatnak, ezért a mikroelem-ellátás mennyiségére és pótlásának folyamatosságára is figyelni kell. Az elmúlt évek tendenciája, hogy az őszi vegetációs időszak kitolódik, eközben elfogy a tápanyag a repce közvetlen gyökérzónájából, és már ősszel megjelennek a hiánytünetek. Az őszi levélmintázások során több fontos mikroelem is alacsony értéket mutatott. Ha ezek a tápelemek nem állnak megfelelő mennyiségben rendelkezésre, gyenge lesz a télállóság, fogékonyabb lesz a betegségekre az állomány.

 

repce ősszel-yara-800

 

Ősszel a repce mikroelemigényét legjobban a növényspecfikus YaraVita Brassitrel Pro lombtrágyával tudjuk fedezni. A javasolt dózisa 2 l/ha. A Brassitrel magas bórtartalma segít az egyre gyakoribb őszi bórhiány megelőzésében. A mangán és a molibdén növeli az állomány áttelelésének biztonságát, és serkenti az asszimiláták képződését a gyengébb őszi fényviszonyok között is. A magnézium szükséges az őszi lomb kialakulásához, és a fotoszintézis folyamatában játszik szerepet. A kalcium hatására aktív marad a gyökérműködés; így több tápanyagot épít be a raktározószervekbe, továbbá a sejtfalat is erősíti. Az így kijuttatott mikroelemek biztosítják a növényben az optimális tápanyag koncentrációt és a beépítési folyamatokat.

 

yaravita-brassitrel-pro-abravágólap-1

Ábra: Az ősszel kijuttatott YaraVita Brassitrel kezelés jelentősége, az intenzív repcetechnológiában.

 

A YaraVita Brassitrel Pro gabonás testvére a YaraVita Gramitrel, melyet a kalászosok őszi lombtrágyázására javaslunk. A 604 g/l összes hatóanyag-tartalmával ugyancsak kiváló ár-érték arányú készítmény. Javasolt dózisa: 2 l/ha.

Ősszel a felvett nitrogén mennyiségét érdemes ellenőrizni repcénél és búzánál is a YaraIrix applikációval. Ha szükséges nitrogénkiegészítés az elővetemény vagy környezeti tényezők okán, akkor YaraBela Sulfant juttassunk ki, mely a nitrogén mellett ként is tartalmaz.

Az őszi káposztarepce tápanyagellátásáról további információt talál a www.yara.hu weboldalunkon, illtve a következő videóban: