MENÜ

Innovációk a repce termésnövelése érdekében

2016.07.19.

A modern mezőgazdálkodásában a termesztéstechnológia színvonalának folyamatos növelése alapvető fontosságú. Az innovatív szemlélet, a tudásra alapozott fejlesztések mozgatórugója az eredményesebb, a hatékonyabb gazdálkodás igénye. Ennek egyik alappillére a termesztett fajta, amely biztosítja a klimatikus és a termőhelyi viszonyokhoz történő alkalmazkodást.

Tudjuk, hogy a fajtaválasztás nem csupán vetőmag vásárlás. Ezzel együtt Önök a nagyobb termés, jobb termésbiztonság és a kiszámíthatóbb értékesítés lehetőségét is biztosítani kívánják.

A Limagrain olyan repce hibrideket nemesít, amelyek megfelelnek a modern technológiai és gazdasági követelményeknek. A termőképesség növelése és a minőség javítása érdekében szem előtt tartjuk a növények betegségekkel, kártevőkkel és kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát is.

A Limagrain repcék magyarországi története 2006-ban, az Ontario értékesítésével kezdődött. Terméseredményeinek és alkalmazkodó-képességének köszönhetően gyorsan népszerű lett. 2007-től, az akkor még lényegesen nagyobb vetésterülettel bíró fajták között, több éven át piacvezető volt. Vetőmagja ma is elérhető és főként a hagyományos vagy kevésbé intenzív technológiák kedvelőinek ajánljuk.

A termesztéstechnológia rohamos fejlődésével egyre nagyobb kereslet jelentkezett modern hibridek iránt. A kiváló külföldi és hazai kísérleti eredmények ismeretében 2009-ben indítottuk útjára, Artoga hibridünket, amely a regisztrációs kísérletek két évének átlagában a sztenderdeket 4,1%-al múlta felül. Termés előnyét és kedvező tulajdonságait üzemi körülmények között is visszaigazolta. Ennek eredményeként 2013-ban a harmadik legnagyobb területen termesztett repce hibrid volt Magyarországon. Nagy termőképességén túl, az Artoga a kipergés ellenállósága révén egy olyan korszerű genetikai védelem is rendelkezik, amely biztosítja, hogy a termés valóban a magtárba és ne a földre kerüljön.

Mivel különböző termőhelyeken, eltérő évjáratokban évek óta bizonyít, azoknak ajánljuk, akik gazdatársaik több éves tapasztalatára is alapozva, a biztonságos fajtaválasztás hívei.

A Limagrain nemesítés eredményességét az biztosítja, hogy a sikeres hibridgenerációk és a széles körű kutatási eredmények felhasználásával hozunk létre új hibrideket. Az újabb generáció mindig az elődökre építve tartalmaz új, a termésnövelést és termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat.

Így született meg az Arsenal, amely már a fajtaminősítő kísérletekben megmutatta, kimagasló termőképességét. A két év egybehangzó abszolút első helyezésének alapján kapott állami elismerést. Termése 20,5%-al haladta meg az összehasonlító fajták átlagát.

Az Arsenal kontinentális típusú korai hibrid. Télállósága kiváló, a Kárpát-medence klimatikus szélsőségeit nagyon jól viseli. Elődeitől hozza kipergés ellenállóságát, a hibridbe épített nemesítési innováció a kettős (kvantitatív és specifikus Rlm7) fóma rezisztencia. Bátran állíthatjuk, hogy a termelés biztonságát segítő értékek, ilyen komplex egységével nem sok versenytársa rendelkezik.

Az Arsenal évről-évre kiváló terméseredményeket produkál, vetésterülete dinamikusan növekszik, egész Európában sikeres hibridünk. Magyarországon 2016-ban a harmadik legnagyobb területen termesztett hibrid! (Forrás: Kleffmann, 2015.) Jelenleg a legnépszerűbb Limagrain repce.

Üzemi eredményeivel idén mutatkozik be egy új generáció képviselője az Astronom, mely elődei kiváló tulajdonságait még magasabb termésszinten ötvözi. Termése a hazai fajtaminősítő kísérletek két évének átlagában 14%-al haladta meg a sztenderdek átlagát. Új, értékes tulajdonsága a kiváló kezdeti fejlődési erélye, ami szélesebb vetésidő optimumot biztosít. Legjobban azok használhatják ki az értékeit, akik tudatosan és intenzív technológiát alkalmazva kiszolgálják a repce igényeit. A hibridtől pedig elvárják, hogy nagy terméssel hálálja meg munkájukat.

Mivel a fejlesztés folytatódik, hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülnek olyan LG repce hibridek, melyek hatékony genetikai választ adnak újabb, egyre szélesebb körben felmerülő növényvédelmi problémákra is.

Hiszünk a közvetlen kapcsolatok hasznosságában, a célok és tapasztalatok megosztásában. Ezért jól felkészült szakemberekből álló kereskedelmi csapatunk mindig kész a felhalmozott ismeretekkel és megoldásokkal segíteni Önöket.

Keressenek bennünket, segítünk választani!

Mórocz Péter,
termékfejlesztési vezető