MENÜ

Horvátország felé terjeszkedik a magyar agrár startup

A precíziós szárítás elérhetővé vált a horvátországi gazdák számára is

2016.11.28.

A magro.hu által szervezett Kukorica & Búza Konferenciasorozat első nyitórendezvénye Budapesten az Erste Bank székházában került megrendezésre. Az előadók között szerepel Speiser Ferenc is a Videokontroll egyik szabadalom tulajdonosa, aki nagy bejelentéssel indította előadását.

Speiser Ferenc a magro.hu által rendezett konferencián a precíziós szárításról tartott előadást.

 

Az előadás első perceiben lehullt a lepel a titokról, a Videokontroll Horvátország felé terjeszkedik. „Ez egy nagyon fontos stratégia lépés a cég történetében. Nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy a startup vállalkozásként induló Videokontroll ilyen sikereket ért el. Kitartó munkánk meghozta gyümölcsét Magyarországon, külföldi terjeszkedésünk első lépcsőfoka nyitás Horvátország felé.” – mondta Speiser Gábor a Videokontroll kereskedelmi vezetője.

A szárításra, mint minden más műveletre, oda kell figyelni, ha figyelmet kap, meg fogja hálálni. 

Magam részéről úgy vélem, hogy a szemestermény-szárítást, mint a növénytermesztés technológiai sorának befejező műveletét, a rangjára kell emelni.

A szárítás értékmentő, minőségjavító művelet, ha nem lenne szemestermény-szárító, két hét alatt megsemmisülne az árukukorica nagy része, tehát szárítani kell.

Ha pedig szárítunk, akkor érdemes a lehető legkisebb költséggel, a legjobb minőségben, a folyamat állandó kontrollja mellett szárítani, azaz az optimális üzemvitelt megvalósítani, ez a precíziós szárítás. – hangzott el Speiser Ferenc prezentációja során.

A precíziós szárításról tartott előadásban már a Videokontroll-lal mért 2016-os adatokról is hallhattunk és láthattunk példákat.

 

„Ma már az IT technológia a szárítás műveletét is segíti, ezzel a felesleges költségektől, energiapazarlástól mentesül, a szárítás költségét minimalizálhatja.” – nyilatkozta Speiser Ferenc Péter a Videokontroll fejlesztő informatikusa.

Ha a költségeket minimalizáltuk, nő a mozgástér is, 20-40%-kal kevesebb energiafelhasználással működő szárító birtokában esetleg előbb is megkezdhető a betakarítás. Ha ugyanis sokáig kint hagyjuk a kukoricát, abból veszteség is keletkezhet, nő a vadkár aránya, az eső és a köd hatására életteret nyernek a toxintermelő mikrobák. Ez pedig értékesítési nehézségekhez vezethet és a teljes mennyiség értékesítési árát csökkentheti.

A konferencián előadást tartott a precíziós szárítás elvének alkotója, a szárítók diagnosztikai rendszerét, és a precíziós beüzemelését a gyakorlatban is magvalósító fejlesztőcsoport vezetője Speiser Ferenc. Az előadó új szemléletmódot képvisel, a szárítás hatékonyságát és a szárított termény minőségét állítja a fókuszba. Előadásában újdonságok, szakmai titkok és ennek a piacnak a buktatói is szóba kerültek, amelyek ismeretében a gazdálkodó biztosabban mozog majd az ajánlatok dzsungelében és jut el a precíziós elveknek megfelelően kialakított megoldáshoz, az optimális vízelvonás folyamatának megvalósításához, az optimálisan üzemelő szárító boldog tulajdonosaként.

A rendezvény végén sorsolást rendezett a szervező. A nyertes épp szárító optimalizálási tanácsadásról szóló utalványát veszi át.

 

A konferenciának még két állomása lesz egyik Kaposváron 2016. december 15-én a másik Debrecenben 2017. január 18-án.

A Videokontroll csapata sok szeretettel látja az érdeklődőket az előadásain nem csak Magyarországról, hanem a környező országokból, így Horvátországból is.

Forrás: www.termenyszaritas.hu