MENÜ

Hazánkban is növekedik a bioüzemanyagok bekeverési aránya

2019.08.01.

Hazai viszonylatban is évek óta párbeszéd folyik a szakma és a döntéshozók között a bekeverési arány növeléséről, ami a napokban született kormányrendelet értelmében 2020. január 1-től bevezetésre kerül. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az üzemanyagok bio-részarányát 8,2%-ban határozta meg, míg a 95-ös oktánszámú benzin esetében a bioetanol részarány 6,1 % lesz.

 

A bio-részarány növelésével hozzájárulhatunk a klímapolitikai célkitűzések megvalósításához, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel számottevően mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség, nem utolsó sorban pedig csökkenthető lenne a régió olajszükséglete. A jövő évtől bevezetésre kerülő rendelkezés nagy és stabil piacot jelent a magyar mezőgazdaság és az ágazat résztvevői számára, emellett környezetvédelmi szempontból is jelentős hatással bír. Hazánk Európában az első, világviszonylatban pedig a 3. legnagyobb bioetanol előállító az USA és Brazília után (/fő alapon). Évente csaknem 700 millió liter bioetanolt és ennek társtermékeként csaknem 600 ezer tonna, magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmányt állít elő hazánk két nagy gyártója, a Hungrana Kft. és a Pannon Bio Zrt. Ehhez mintegy 2,2 millió tonna, hazai takarmánykukoricát vásárolnak és dolgoznak fel éves szinten.

 

reng-zoltan_r036905

Reng Zoltán

 

Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója szerint ez a döntés kiemelt fontosságú, hiszen a magyar takarmánykukoricából előállított bioetanol a jövőben nagyobb mennyiségben kerül hazai felhasználásra, csökkentve az export mennyiségét. Így a hazai kukoricából hozzáadott értékkel előállított termékek a magyar lakosság számára képeznek valós értéket. Természetesen környezetvédelmi szempontból is jelentős változás érhető el a bioüzemanyagok szélesebb felhasználásával, de a gazdálkodók által megtermelt mintegy 7-8 millió tonna tengerinek is szilárd és állandó piacot biztosít ez a lépés. Az etanol előállítása során társtermékként GMO-mentes, magas fehérje tartalmú takarmány keletkezik, mely szintén a hazai állattenyésztést támogatja. És nem utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy Magyarország jelenleg is bioetanol-nagyhatalomnak számít, most pedig lehetőség nyílik megőrizni, megerősíteni a nagyhatalmi státuszunkat, az ország gazdasági növekedéséhez hozzájárulva – tette hozzá a szakember.

 

biouzemanyag