MENÜ

Hallott már a PUDAMA-elvről?

2022.09.05.

A fenntartható mezőgazdaság egyik nagy kihívása, hogy: hogyan lehet kevesebb ráfordítással azonos, vagy esetleg magasabb hozamot elérni. A PUDAMA, a Kverneland Group Soesti gyáregységének, és a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemének közös fejlesztése.

Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA műtrágya lehelyezése a vetőmag alá.

 

A fejlesztés lehetővé teszi a precíz kukoricavetést oly módon, hogy a starter műtrágyát pontosan a vetőmag alá helyezi le, oda, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A PUDAMA előnye a hagyományos műtrágya kijuttatással szemben a műtrágya célzott, szakaszos kijuttatása a kivetett vetőmag közvetlen közelébe, melyet a növény a későbbiekben kedvezőbb mértékben képes hasznosítani. Ez csökkenti a starterműtrágya mennyiségét a növények között a sorban, valamint jelentős mértékben csökkenti a nitrát- és foszfátkibocsátást a vízrendszerekbe. Dr. Max Bouten, a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén végzett kutatása alapján bebizonyosodott, hogy a PUDAMA-val a starter műtrágya legalább 25%-a megtakarítható a hagyományos kukoricatermesztési módszerhez.

 

kv-optima-tfprofi-sx-pudama-soil-0004-h2csxm461k (1)

 

A PUDAMA-elv

A meghatározott mennyiségű műtrágya a műtrágya csoroszlyánál kerül összegyűjtésre, melyet egy levegőáram lő a talajba. A műtrágya csoroszlya és a vetőház közötti érzékelő szinkronizálja a vetőmag és a műtrágya kijuttatását. Az Optima SX PUDAMA 15 km/h munkasebesség mellett, akár 25 műtrágyafolt/másodperc kijuttatására képes.

 

kv-optima-tfprofi-2

Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA – készen a jövő kihívásaira

 

Az olyan technológiával, mint az Optima TFprofi SX PUDAMA precíziós vetőgép, a gazdálkodók jelentős összeget takaríthatnak meg a műtrágya-, szállítási és munkaköltségek csökkentésével. Például, ha egy 300 ha kukoricával rendelkező gazda hagyományos módon 150 kg/ha DAP 18-46-ot használ fel, akkor a PUDAMA rendszerrel 37,5 kg/ha műtrágyát takaríthat meg. Ez 7.875 €/ha megtakarítást jelenthet 300 hektárra vetítve.

A szántóföldi kisérletek bebizonyítják, hogy a kijuttatott műtrágya mennyiség legalább 25%-s csökkentése, terméshozam csökkenés nélkül lehetséges. Ennek az innovációnak az elismeréseként a PUDAMA elnyerte az NRW Efficiency Award 2021 díjat az erőforrás-takarékos termékfejlesztésért, a környezetbarát gyártásért és a termék élettartama alatti csökkentett környezetterhelésért, valamint az átfogó újrahasznosíthatóságért.

A Kverneland Optima TFprofi SX PUDAMA konfigurációval a 2023-as szezonban limitált darabszámban lesz elérhető, hogy meggyőzze a gazdákat a szántóföldön. A sorozatgyártás 2024-től indul. A PUDAMA rendszer a jövőben más Optima modellekhez is elérhető lesz.