MENÜ

Gondolkodjunk komplexen a napraforgó tápanyagellátása során!

2021.03.16.

A napraforgó zavartalan fejlődéséhez számos tápelemre szüksége van, amelyeknek hiánya megzavarja a növény növekedését, ezáltal morfológiai elváltozásokhoz, a termés mennyiségi és minőségi romlásához vezet.

 

miskolczi anikó-fmc

Miskolczi Anikó
FMC-Agro Hungary Kft.

 

A növény fejlődése szempontjából legfontosabbak a kén, a foszfor és a bór. Kénhiány esetén csökken az olajtermés mennyisége és minősége, a bór az egyik legfontosabb mikroelem a napraforgó számára.

Mit tehetünk napraforgónk érdekében? Gondolkozzunk komplexen!

A vetéssel egy menetben, a maghoz juttatott mikrogranulált biológiai startertrágya a növények fejlődésének legkritikusabb szakaszában, csírázáskor biztosítja a fiatalkori fejlődéshez legszükségesebb feltételeket. Ennek eredményeként optimális lesz a talajkörnyezet, a tápelemellátottság, aminek következményeként az intenzív fejlődésből eredő kezdeti előny egészen a termés betakarításáig nyomon követhető. A startertrágyázás célja, hogy egyenletes, gyors kelést és erőteljes növekedést biztosítson a növény fejlődésének kezdeti szakaszában azáltal, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot juttatunk közvetlenül a csírázó mag mellé. Radistart® Gold startertrágya és talajkondicionáló rendszeres használatával könnyen művelhető, morzsalékos és jobb vízháztartású talajt érhetünk el. A készítményben található makro- (nitrogén, foszfor, kálium), mikro- (cink) és mezoelemek (kalcium, magnézium, kén) közül a magnézium és a kálium mennyisége kétszeresére nőtt az elődkészítményhez képest. 16%-ban tartalmaz zeolitot (a jelenleg elérhető készítmények között legmagasabb arányban), mely különleges kőzet nagy felületmegkötő képességgel rendelkezik, így a talaj optimális tápanyag- és vízháztartását segíti elő. A Radistart® Goldban található 2% tengerialga-kivonat is felel a biostimulátor hatásért. Összetevői segítségével biztosítja a betegségek és stressz elleni védelmet, erősíti a sejtfalat, stimulálja a növényi hormonok szintézisét. A könnyen hasznosítható szénhidrátok többszörösére növelik a mikroorganizmusok számát a műtrágyaszemcsék közelében.

 

tápanyagfelvétel

A tápanyagfelvétel lehetőségei a gyökérzónában

Bórban az igazság

A napraforgó olajtartalmának alakulásában meghatározó szerepe van a kénnek és a bórnak. A kén létfontosságú aminosavak építőeleme, nélkülözhetetlen szerepe van a fehérje-bioszintézisben, elősegíti a nitrogén felvételét, hasznosulását. Hiányában a növények fejlődése lelassul, a levélerek sárgulnak, akár 30 %-os termésveszteséget is elszenvedhet.

A bór hiánya súlyos anyagcserezavarokat, termékenyülési problémákat okozhat, és szerepet játszik az olajtartalom alakulásában is. Részt vesz a hajtáscsúcs fejlődésében, fontos szerepe van a virágok megtermékenyülésében, a magkötésben és a szénhidrát anyagcserében. Fontos szerepe van a nitrogén és foszfor anyagcserében, valamint az aminosavak és a fehérjék szintézisében. Hiánya esetén a levelek sárgulnak, kifakulnak, lankadttá válnak. Jellegzetes hiánytünete a gyökerek tenyészőcsúcsának pusztulása, valamint a tányér deformálódása.

A bórt a növények a talajból bórsav, illetve borátok formájában veszik fel. A felvétel után a bór a növényben lassan mozog és ez az oka annak, hogy hiánya elsősorban a hajtáscsúcsokon és a termékenyülés időszakában jelentkezik. Ezért fontos, hogy a növények még időben, a termékenyülés előtti időszakban, megfelelő mennyiségű és könnyen felvehető bórhoz jussanak.

A Komplex Kénesbór™ megoldást nyújt erre, amely egy bórral, kénnel, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. A készítmény a megfelelő nitrogén tartalom (N 19,4 m/V %) mellett kiemelkedő mennyiségben tartalmaz kén-trioxidot (SO3 18 m/V %) és a növények számára könnyen felvehető bórkomplexet (B 3,2 m/V % = 320 g/l bórkomplex). Mindezek mellett kiemelkedő mikroelem tartalommal is (réz, vas, mangán, molibdén, cink) rendelkezik, amely tovább erősíti a növényben a tápelemarányok fenntartását, elősegítve ezáltal a megfelelő termésképződést és az olajtartalmat.

Felhasználása a napraforgó 6-8 leveles fejlettségétől a virágzás kezdetéig 2 alkalommal 2-3 l/ha dózissal javasolt. A megfelelő termékenyülés és az olajtartalom növekedése érdekében a leghatékonyabb eredmény a csillagbimbós állapotban történő kijuttatás esetén érhető el.

 

FMC-Agro Hungary Kft.

fmc_logo