MENÜ

Fotó: még a karónak is nekiláttak a szárbontó baktériumok

4,97%-os hozamnövekedés Kesztölcön

2020.09.17.

A Natur Agro Hungária Kft. által forgalmazott tömény összetételű, magas csíraszámú talajoltó- és szárbontó készítmények kísérletek által igazoltan jótékony hatással vannak a talaj és a növény állapotára, alkalmazásukkal ráadásul hozamnövekedés érhető el, mely által a kezelés költsége azonnal megtérül.

 

De miért ajánljuk a készítmények használatát?

Mert a szármaradvány tápanyagforrás

Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. Az intenzív növénytermesztési gyakorlat miatt termőföldjeinkben jelentősen csökkent a mikroorganizmusok száma és diverzitása, ezért különösen fontos, hogy a szár- és gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához. A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is.

Mert segít a fuzárium elleni védekezésben

A vetésforgóban a napraforgót és a kukoricát gyakran követik a kalászosok. Ilyen esetben kiemelt jelentőségű a fuzárium elleni védekezésben a szárbontás, hiszen a betegségnek a kukorica is tápnövénye, és rendszerint nagymértékben meg is található rajta. A fuzárium a szármaradványokon marad fenn és következőkben fertőzi a kalászost. A tarlómaradványok talajba forgatásával és megfelelő készítmények használatával azonban elősegítjük a szármaradványok bomlását, ezzel védve a növényt a fertőzéstől.

Mert segít átvészelni az aszályos időszakot

A hazai gazdáknak idén is komoly problémákat okozott a tavaszi csapadékhiány, amire sajnos várhatóan a következő éveket tekintve is fel kell készülnünk. A szárbontás révén a talajba beépülő szerves alkotóelemek csapadékhiányos időszakban is képesek hosszabb ideig biztosítani a megfelelő nedvességtartalmat.

Mert igazoltan hatékony, és a befektetés is megtérül

Talajoltó készítményeink (Natur Micro T, Natur Forte, Natur Nova) hatékonysága az azokat alkotó baktériumoknak és gombáknak köszönhető, amit számos szántóföldi kísérletünk bizonyított már be.

Őszi árpa állományban végrehajtott talajoltási kísérletünk során Kesztölcön 4,97%-os terméstöbbletet tudtunk elérni. Vetés előtt Natur Forte talajoltónkat és annak gomba adalékát juttattuk ki.

 

naturagro-20200909-kezeles-adatai

 

natur-agro-20200909-kep_02

Őszi állományszemle alkalmával (karó jobb oldalán a kezelt terület)

 

natur-agro-20200909-kep_03

A kezelés határára tett jelölő karót is ,,elfogyasztották" a baktériumok.

 

naturagro-20200909-termeseredmenyek

 

naturagro-20200909-termeseredmenyek-2

 

Ha az AKG-ban is felhasználható, támogatott termékek felkeltették érdeklődését, látogassa meg honlapunkat, tematikus oldalunkat, vagy keresse fel tanácsadóinkat!

 

natur-agro-logo-csik-kep_00