MENÜ

Folyékony NPK és nitrogén

Változtatni kell a tápanyagpótláson!

2022.08.26.

Az egyre kevesebb csapadék, a talajok kiszáradása már nem csak egy jövőben lehetséges forgatókönyv. Itt van, és – sajnos úgy tűnik – egyre súlyosabb következményei lesznek. A tápanyagok mennyiségét csökkentenünk kell, és folyékony formában kijuttatni! 

Vannak tápanyagok a talajban!

Az elmúlt két évtized eredménye, hogy a hazai talajok bizonyos tápanyagokban (főleg foszforban és káliumban) közepesen feltöltődtek. Az egyre gyengébb termésmennyiségekkel sem viszünk le extrém sok tápanyagot, ezért a következő években elég lesz csak kis–közepes mennyiséget pótolni a két nagyon drága makroelemből. A nitrogénből, amelynek ára 5-szörösére emelkedett egy év alatt, egyre többet kellene kijuttatni. Amivel tudunk spórolni, hogy már a vetés előtt a talajba tesszük a nitrogént, így kevesebb a veszteség, és vele együtt növeljük a kijuttatott szerves anyag mennyiségét. A többi tápanyag közül a kén, a cink és savanyú területeken a kalcium pótlása elengedhetetlen. A kén- és cinkhiány már országos, a talajsavanyodás pedig a felvehető víz mennyiségét csökkenti.

Az indulás folyékony NPK-val történjen!

A Vulcan Folyékony NPK-k használatával több „legyet” ütünk egy csapásra. Folyékony, tehát nagyon alacsony talajnedvesség esetén is felvehető tápanyag a növénynek. Az N–P–K mellett még vagy 20-féle hatóanyagot (pl. ként, cinket, molibdént stb.) tartalmaz. Közepes mennyiség használata mellett sem kell további nitrogént adni ősszel, és kevesebb elegendő a fejtrágyázások alkalmával. Magas cukor-, vitamin- és aminosav-tartalma pedig a talajéletet javítja, azaz gyorsabban bomlik majd a szár, és válik felvehetővé a bennük lévő tápanyag.

 

va_elovasarlasi akcio_folyekony npk_2022aug_10ekupon_200x100mm

 

Nitrogénpótlás? Drága, ha lesz egyáltalán!

A gázmizéria kiválthatja, hogy nem lesz elegendő nitrogén tavaszra. Amit meg be lehet majd szerezni, annak árát még megbecsülni sem tudjuk. Az elmúlt években egyre több olyan folyékony nitrogén és szerves anyag keveréket gyártunk, amivel a nitrogénfejtrágyázás megoldható (Hibrid 50 és 50S). A magas nitrogéntartalom mellett a Vulcan Hibridek jelentős mennyiségben tartalmaznak szerves anyagot, ként és mikroelemeket. Kisebb a párolgási veszteségük, harmonikusabb a tápanyag-összetételük, és olcsóbbak, mint a tiszta, folyékony nitrogének. Csak egy hagyományos permetező kell, amin nitrogénes fúvókát használunk.

Aszályban csak kénes műtrágyákat válasszunk!

A kén – főleg ha a talajba kerül nagyobb mennyiségben –, sokat tud segíteni aszályos körülmények között., így a növény stressztűrő képessége javul, és védekezni is jobban tud az erős UV ellen. Ezért, ha tehetjük, a Folyékony NPK-ba is tegyünk ként, és a nitrogénfejtrágyánk is magas kéntartalmú legyen. Egy-egy kénesnek nevezett lombtrágya nem fejt ki akkora hatást, mint ha 10-20 kg/ha mennyiségű felvehető kén van már a kelést követően.

 

shutter_1145270459_aszalyos erett buza_webre

 

[email protected]
www.vulcanagro.hu

vulcanagro-logo vegleges_50