MENÜ

FENDT 700 VARIO az új FENDT ONE kezelőrendszerrel

2019.08.12.

A FENDT 700 VARIO széria évek óta a gyár legnépszerűbb terméke. Európában és világszerte. A 700 VARIO-t vásárlók értékelik az általános koncepciót: az elismert FENDT high-tech felszereltséget és a sokoldalú felhasználási lehetőséget a szántóföldön, a mezőn és a közúton. Az új, intuitív FENDT ONE kezelési rendszer először jelenik meg az új 700 VARIO szériában.

 

A FENDT 700 VARIO sokoldalúságát növeli a kiegészítő jellemzők, mint például a mellső ISOBUS-csatlakozás és egy 6-utas multicsatlakozó a homlokrakodó 3. szelepéhez.

A rendelkezésre álló nyomtávok bővítésével a FENDT megfelel a globális piac igényeinek. A FENDT 700 VARIO pedig megfelel az TIER 5. károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabványnak.

Következetes és intuitív működési filozófia

A FENDT 700 VARIO traktorban először kerül a “fedélzeti világ” a külvilággal egy egységként összeköttetésre. A FENDT ONE az új, integrált FENDT platform neve, amely mind a traktorban, mind az irodában vagy bárhol mobil eszközökön működik.

A FENDT az első gyártó, aki a FENDT ONE platform segítségével a terminálon keresztül vezérelt traktor működését összeköti a klasszikusan irodai munkákkal, mint a feladattervezés és ellenőrzés. A traktorterminálon és az online kijelzőn megjelenő nézet egységes, következetes megjelenésű, így a felhasználó könnyen kiismerheti magát.

A FENDT ONE segítségével a felhasználók számítógépen vagy intelligens eszközökön bárhol megtervezhetik a munkájukat és az adatokat vezeték nélküli adatkapcsolaton továbbíthatják a traktorjukhoz.

A FENDT ONE intelligens gazdálkodási alkalmazásokat kínál a Smart Farming területéről, mint a FENDT GUIDE SYNC nyomvonalvezetés a táblaadatok kezeléséhez és a traktor által elvégzett műveletek dokumentálásához és a FENDT TASK MANAGER alkalmazás a hatékony feladatmenedzsmenthez.

A FENDT ONE olyan platform, ahol minden felhasználó megtalálhatja a számára fontos alkalmazásokat, amelyek funkciója folyamatosan bővíthető. Támogatja a felhasználót a munkafolyamatok optimalizálásában, a géphasználatban és a dokumentációra vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelésben, és így felkészíti a felhasználót a jövő követelményeire.

 

fendt_700_vario_5_fendtone-k

FENDT TASK MANAGER

Munkafeladatok, mint például “permetezés több hatóanyaggal egy táblán” - egyszerűen és gyorsan létrehozhatók. Ehhez először ki kell választani a munkafeladatot, majd hozzárendelni a traktort és a munkagépet, a gépkezelőt és azt a területet, amelyen a feladatot el kell végezni. A növényvédőszereket a következő lépésben kell megadni. A feladat - létrehozása és mentése után - más alkalmazások számára is hozzáférhető. Az ezt követő feladat-kiértékelés jelentősen csökkenti a jogi dokumentáció követelményeinek teljesítéséhez szükséges munkaterhelést.

FENDT GUIDE SYNC

A FENDT GUIDE SYNC szinkronizálja az összes regisztrált gépen az összes mezőhatárt, nyomvonalat vagy a táblákon található akadályokat. A gépek különböző adatkészleteit (adatformátumait) egyszer egy mobileszközön keresztül rendszerezik, majd közvetlenül az üzem összes gépére továbbítják. Ezekkel az adatokkal a területek optimálisan kihasználhatók és akár különböző gyártmányú gépekkel is, azonos területhatárok- és azonos nyomvonalak mentén megművelhetők. A flottán belüli szinkronizálás csökkenti az üzemanyag-fogyasztást az egész gépjárműparkban, mivel a flottán belül a gépek munkája összehangolt és a területek megmunkálása ezáltal hatékonyabb lesz. A FENDT GUIDE SYNC 2020 novemberétől szoftverfrissítéssel lesz elérhető.

 

fendt_700_vario_2-k

Ergonomikus kezelés

A FENDT 700 VARIO új működési filozófiájának megalkotása során az intuitív és egyéni működtethetőségre, valamint az ergonómiára összpontosítottak a fejlesztők.

Így az új multifunkciós joystick további funkciókkal került felszerelésre, és a keresztkapcsolókar ergonómiai szempontok alapján optimalizálva lett, így a különböző munkaeszközök működtetéséhez kevesebb fogásváltás is elegendő.

A nyomógombok funkcióhoz rendelését az egyéni műveleti kezelő (Individual Operation Manager (IOM) vezérli. A jól átgondolt színkódrendszer segít a vezetőnek abban, hogy gyorsan megtanulja a traktor kezelését és elkerülje az üzemeltetői hibákat.

Az egyes funkciók különböző funkció-csoportokba kerültek felosztásra, amely csoportokhoz egy-egy szín került hozzárendelésre. A nyomógomb színe alapján a vezető azonnal láthatja, hogy ha a nyomógomb átprogramozásra került.

Kérésre az ismert keresztkapcsolókar mellett az új 3L joystick - három kezelői szinttel és 27 funkcióval is - hozzáférhető. A 3L joystickkel a FENDT CARGO, és a mérlegfunkcióval is rendelkező – FENDT CARGOPROFI homlokrakodó is kezelhető.

Emellett a 3L joystick és pl. a Fendt homlokrakodó harmadik vezérlőszeleppel együtt három funkciót képes egyszerre végrehajtani: pl. egy körbálafogó egyidejűleg történik a gémemelés a bálafogó zárás és a billentés.

A multifunkcionális joystick mellett a 3L joystick is használható ISOBUS-os munkagépek és/vagy a traktorfunkciók vezérlésére. A 3L-os joystickon található további irányváltó-gomb lehetővé teszi a gyors és fáradhatatlan munkavégzést az egész nap során.

Új terminálok - nagyobb kijelzőfelület

A traktorterminál-funkciók számosságának növekedésével a felhasználók részéről megerősödött az igény a megjelenő felület méretének növelésére. Ez az oka annak, hogy az új FENDT 700 VARIO az új működési filozófiájával három megjelenítési lehetőség kombinációját kínálja.

Ez egy új 9“-os digitális kormányoszlop-kijelzőből (Dashboard), egy 12“-os kartámaszon elhelyezett terminálból és egy - a fülketetőbe süllyesztett - opciós 12“-os terminálból áll.

A 12“-os terminálokon legfeljebb 6 szabadon konfigurálható csempe jeleníthető meg, miközben a Dashboard-terminálon valamennyi FENDT GUIDE funkció és valamennyi a közúti közlekedéshez szükséges gépfunkció megjeleníthető.

A digitális Dashboard kijelző kényelmesen - egy az ülés kartámláján elhelyezett tekerő-nyomótárcsán keresztül - vezérelhető. A kényelmesebb kezelhetőség érdekében a 12“-os terminálok érintőképernyős módban is használhatók.

A 12“-os „tető-terminál“ közúti közlekedés során a jobb kilátás érdekében félig a tetőbe tolható fel. Az alsó látható terminálfélben továbbra is láthatók maradnak olyan funkciók, mint a klíma és az INFOTAINMENT.

A három terminál kombinációja lehetővé teszi a járművezetők számára a kijelző-felületek testre szabását és a számos funkció jobb áttekintését.

INFOTAINMENT csomag 4.1 Soundsystemmel

A FENDT opcionálisan információs és szórakoztató csomagot, mélysugárzót is tartalmazó 4.1 hangrendszerrel kínál. Az információs és szórakoztató csomag tartalmaz egy telefonkihangosítót, melynek nyolc mikrofonja van a tető kárpitba szerelve. A mikrofonok speciális elrendezésének köszönhetően a gépkezelő összes munkapozíciójában kiváló hangminőség érhető el. A kényelmes működés érdekében a vezérlés a terminálon keresztül történik. Az AM / FM állomásokon kívül digitális rádióállomások is foghatók, és külső hangforrások is lejátszhatók Bluetooth, USB vagy AUX-in kapcsolaton keresztül. Két antennát integrálnak a vezetőfülke ablakaiba 90 ° -ban egymáshoz képest elfogatva, ezáltal nagyon jó és biztonságos a rádióadások vétele.

Szabványok a nagyobb kényelemért

A traktor-munkagép kapcsolat esetében az ISOBUS-szabvány egyre jobban terjed a gyakorlatban. A FENDT 700 VARIO már a jövőre is jól felkészült. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a FENDT 700 VARIO nemcsak hátul, hanem elöl is rendelkezik majd ISOBUS csatlakozással a munkagépek vezérléséhez. Ez növeli a használat egyszerűségét, és lehetővé teszi a munkagépek központi működtetését a kartámaszon keresztül.

A FENDT ONE-t először Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban indítják majd, majd egymást követően a többi piacon.

 

fendt_700_vario_3-k

 
Fordította: Kresz Gábor, FENDT referens / AXIÁL Kft.
Forrás és kép: AGCO / FENDT