MENÜ

Elfogadták a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének első lépését

Agro Napló 2022.01.14.

A múlt év végén az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Csoportot tulajdonló Magyar Takarék Bankholding Zrt. (Magyar Bankholdig) legfőbb szervei elfogadták a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoport fúziós menetrendjének első lépését – tette közzé honlapján a Takarékbank.

 

Ennek értelmében 2022. március 31-ével egyesül a Magyar Bankholding Zrt. két tagbankja, a Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. A két kereskedelmi bank egyesülése során az MKB Bankba olvad be a Budapest Bank. A Takarék Csoport 2023 második negyedévének végéig csatlakozik a 2022 tavaszán egyesült bankhoz, addig a Magyar Bankholding Csoport harmonizálja a belső működést. A március 31-ével létrejövő egyesült bank átmenetileg MKB Bank Nyrt. név alatt fog működni. Az egységes pénzintézeti márka bevezetése a tervek szerint 2023 elején valósul meg.

A Magyar Bankholding tagbankjainak egyesítésére vonatkozó, idén márciusban elfogadott öt éves stratégia alapján a három hitelintézet teljes működési fúziója 2023 második negyedévéig valósul meg. Ezután Magyarország lakosait és vállalkozásait már egy egységes pénzintézet szolgálja ki. A bankcsoport célja, hogy ügyfélközpontú, kedvező árazású, nemzetközileg is élenjáró digitális megoldásokat, illetve termékeket és szolgáltatásokat vezessen be, építkezve a három külön-külön is erős, hazai kereskedelmi bank összes erősségére, értékeire és legjobb gyakorlataira. A három tagbank integrációja – elsősorban annak komplexitása és mérete miatt – nem csak Magyarországon, de a régió pénzügyi piacán is egyedülállónak számít.

A Magyar Bankholding stratégiájának kiemelt fontosságú eleme a digitális orientáció, amely nemzetközileg is élenjáró fintech megoldások bevezetését jelenti. Célja a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyfélvélmény radikális megváltoztatása; ehhez rugalmas, gyors megoldásokat, egymással kombinálható termékek bevezetése szükséges.

A Magyar Bankholding csoport a hazai pénzügyi szektorban rendkívül stabil, erős és meghatározó szereplő. Jelenleg is Magyarország második legnagyobb bankcsoportja mérlegfőösszeg szerint, ezen felül a legnagyobb fiók- és ATM hálózattal is rendelkezik. A szuperbank számos területen piacvezető, így a vállalati ügyfelek és a nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésében, valamint a lízing piacon. Az agrár- és élelmiszeripari ágazatot kiszolgáló üzletág összesített 25 százalékos piaci részesedéssel szintén első számú szereplő a piacon. A csoport erős pozícióval rendelkezik a privátbanki szegmensben is: mintegy 6 ezer ügyfél ezer milliárd forintot meghaladó vagyonát kezeli.

Az ügyfeleknek a fentiekkel kapcsolatosan nincs teendője, a felmerülő igényekkel és kérdésekkel továbbra is a megszokott banki kapcsolattartójukhoz és a bankfióki munkatársakhoz fordulhatnak.

A Magyar Bankholding kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fúziós folyamat lépései az ügyfelek számára zökkenőmentesen, a megszokott magas szolgáltatási szinten történjenek.

A bankcsoport emellett már az átalakulás során is egyre jobb megoldásokat kíván ügyfelei számára elérhetővé tenni, ezért a fúziós folyamatot komoly informatikai fejlesztések is kísérik. A Magyar Bankholding jelenleg egy olyan új, digitális banki platformot épít, ami korszakváltást jelent mind a technológia, mind az ügyfélélmény tekintetében. 2022 negyedik negyedévében várható az új platform első termékeinek bevezetése, amelyek a lakossági ügyfelek mindennapi bankolási igényeire adnak megoldást. A digitális fejlesztésekkel jelentősen bővülnek az ügyfelek lehetőségei is. Az egyes termékek közötti átjárás és azok kombinálása sokkal egyszerűbbé, a konstrukciók pedig még inkább személyre szabhatóvá válnak a teljes működési fúzió 2023-as megvalósulására – olvasható az összegzésben.