MENÜ

Együttműködési megállapodást írt alá az MKB-csoport és a mezőgazdasági gépforgalmazók szövetsége

2018.03.28.

Újabb egy évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az MKB Bank Zrt. és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) szerdán Budapesten, az MKB-csoport 30 millió forinttal támogatja a gépvásárlás és a mezőgazdasági szakképzés népszerűsítését.

 Harsányi Zsolt (MEGFOSZ) és Balogh Ádám (MKB Bank Zrt.)

Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója közölte, a tavalyi együttműködés a szövetséggel példaértékű volt. A két szervezet például közös standdal mutatkozott be az elmúlt 12 hónap két meghatározó agráreseményén, a budapesti AgrárgépShow-n, valamint az I. NAK szántóföldi napok és agrárgépShow-Mezőfalván rendezvényen. A tavaly megrendezett Legyél te is mezőgépész! programban az MKB Bank munkatársai 19 szakiskolában, közel 1000 diák számára tartottak pénzügyi tudatosságra nevelő előadásokat.

Az MKB Bank által is támogatott, mezőgazdasági gépész, gépésztechnikus és gépjavító szakos középiskolások számára, a MEGFOSZ és az Agro Napló által közösen szervezett és harmadik alkalommal megrendezett „MezőgépÉSZek” vetélkedőre az ország 22 középiskolájából 38 csapat, közel 200 diákkal nevezett.  

Harsányi Zsolt, a szövetség elnöke elmondta, tavaly 10 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest a mezőgazdasági gépek forgalma, hozzávetőlegesen 180 milliárd forintot tett ki. Arra számít, hogy idén, kedvező esetben, részben az MKB finanszírozásával, 10-15 százalékkal, 200 milliárd forintra nőhet az összeg.

Kiemelte, hogy az MKB és a szövetség közös kezdeményezéseinek köszönhetően öt év alatt duplájára nőtt a mezőgépésznek jelentkezők száma, azonban még most is hiányzik 3-5 ezer mezőgazdasági gépkezelő és gépészmérnök üzemeltető.

Az eseményen elhangzott, hogy a forgalmazott mezőgazdasági gépek közel felét lízingcégek finanszírozzák, ebből az MKB-Euroleasing 20 százalékos részesedése kiemelkedő.