MENÜ

Egyedi megoldásokat keresnek a cégek a vállalati hitelezésben

Agro Napló 2019.10.25.

Egyedi megoldásokat keresnek a cégek a vállalati hitelezésben – derült ki az OTP Business legfrissebb kutatásából, amelynek összefoglalóját az Agro Napló is megkapta.

 

otp-business-logo

 

 

Az elemzésből kitűnik: bár az elmúlt időszakban kiemelkedően nőtt ugyan a vállalati hitelállomány Magyarországon, de a legtöbb vállalkozás csak akkor keres fejlesztéseihez financiális megoldásokat, ha már megtervezte a beruházást. Sok társaság az egyszerű, ám praktikus, igényeihez illeszkedő megoldást keresi.

A pénzügyi szakértők a kutatásokat alapul véve megállapították, hogy fejlesztési hullám indult a magyar vállalkozásoknál az elmúlt évben. Ez pedig megélénkítette a társasági hitelpiacot is: a jegybank adatai alapján tavaly nyár óta több mint 16 százalékkal bővült a vállalati hitelállomány. Amin belül pedig a kis és közepes cégek (kkv-k) hitelállománya is 13 százalékot meghaladó emelkedést mutatott.

Csak az idei második negyedévben kiugró, 435 milliárd forint értékben vettek fel hitelt a vállalatok. Az OTP Business legújabb, cégvezetők körében végzett kutatása alapján e mögött nem egy konstrukció népszerűsége áll, hanem sokkal inkább a kedvező makrogazdasági körülmények. Hiszen továbbra is alacsony irányadó kamatlábak, illetve kedvező gazdasági hatásúak a kkv-szektor bővülését támogató kedvező kondíciójú állami és banki lehetőségek is.

„Egy vállalkozás életében, egyáltalán nem mindegy, ha külső forrást vesz igénybe, milyen konstrukciót választ. A vállalkozások sokszor csak akkor kezdik megvizsgálni lehetőségeiket a hiteltermékek piacán, amikor már megvan a beruházási, fejlesztési tervük, összeállt az elképzelés, és már csak a forrás hiányzik” – foglalta össze véleményét Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója a kutatás tapasztalatai alapján.

A szóban forgó kutatás arra is rávilágított, hogy legyen szó telephelyfejlesztésről, gép- vagy járművásárlásról, esetleg új munkaeszközök beszerzéséről, a piacon számos hiteltermék érhető el a konstrukciók céljától, futamidejétől és egyéb kondícióitól függően.

Ezek közül általánosan a folyószámla típusú hitelek iránt mutatkozik a legnagyobb kereslet, mivel szabadon felhasználhatóak, és rugalmasan kezelhetőek, ha egy vállalkozásnak átmeneti likviditási gondja adódna. Emellett a célzottabb, és emiatt kötöttebb keretekkel bíró beruházási jellegű, hosszú távú fejlesztési hitelek iránt is fokozatosan növekszik a cégek igénye. Ebből az idén újraindult növekedési hitelprogram (NHP) fix keretében, kedvezményes kamatozású konstrukció is elérhető. A rendelkezésre álló adatok szerint a bankok alig kilenc hónap alatt országosan 9239 vállalattal kötöttek NHP-s szerződést, több mint 276 milliárd forint értékben.

„Az OTP Business által készíttetett kutatás kimutatta: a lehető legegyszerűbb ügyintézést, és praktikus, adott igényeikhez illeszkedő megoldásokat várnak a cégek. Ez az, amiben az OTP Business szakértői a piac átfogó ismeretével és sok éves tapasztalattal páratlan segítséget tudnak nyújtani a vállalkozásoknak. Az ilyen tanácsadás szükségességét egyre több cég ismeri fel, amelynek nem csupán pénzre van szüksége, hanem arra, hogy a társaság méretétől, terveitől és lehetőségeitől függően egy pénzügyi szakértő felvázolja a számára optimális megoldást” – összegezte a tapasztalatokat az OTP vállalati részlegének vezetője.

A jelenlegi kedvező hitelpiaci környezetben kialakult bizakodó hangulat miatt a legtöbb vállalkozás hosszú távú fejlesztési lehetőségeire és versenyképessége növelésére koncentrál, amely jól tetten érhető a beruházási kedv és a hosszú távú finanszírozási igények növekedésében – olvasható az összefoglalóban.