MENÜ

Caussade kukorica újdonságok

2018.12.11.

Feldolgozva, szállításra készek az ez évi bőtermő árukukoricák, miközben fókuszban az új hibridekkel dübörgő vetőmagpiac. Magas terméspotenciál, környezeti-, technológiai alkalmazkodó képesség, a vegetáció teljes ideje alatt egészséges állomány, évről évre kiegyenlített hozamszint, jövedelmezőséget javító értékmérő tulajdonságok. Ezek azok a feltételek, amelyeknek meg kell felelnie a legújabb fejlesztésű kukoricahibrideknek, hogy bekerülhessenek a Caussade TOP 20-ba a korábban már forgalmazott hibridek közé.

 

A FAO 400-asok méltán népszerűek a termelői körökben. A csoport forgalomban lévő hibridjeire általánosságban jellemző, hogy leginkább a kedvező adottságok mellett biztosítanak magas hozamot. A QUERCI CS bevezetését az indokolta, hogy különösen magas a környezeti adottságokkal szembeni toleranciája. A hazai és nemzetközi eredményei bizonyították, hogy igen plasztikus, a kontinentális klímát kedvelő, stabil genetikát hordoz. Mind a szárazabb, mind pedig a csapadékosabb területeken egyaránt magas hektáronkénti terméssel lehetett betakarítani. Bőséges pollenképződés, szinkronvirágzás jellemzi. Lombozata dús, erőteljes, sötét zöld színű, nagy asszimilációs felületet biztosít a vékony csutkájú, nagyméretű csövek és a magas hektoliter súlyú szemek kifejlődéséhez.

8 vizsgálati hely tekintetében 11,88-15,77 t/ha termésének átlaga 13,46 t/ha volt ebben az évben.

Jól tűri a hőingadozás okozta stresszt és a fiziológiai érettséget követően vízleadása gyors. Méltó társa a termelői tapasztalatok alapján a vadak által kevésbé kedvelt LABELI CS-nek.

A harmadik évadot kezdi a vetőmagpiacon a BASMATI CS. FAO 380 klasszikus éréscsoportú, meglepően magas termésekre képes juniorunk. Új generációs hibrid. Kezdeti növekedése és a már a fejlődés kezdeti fázisaiban is erőteljes lombozata előnyös a talajtakarás és így a gyomok háttérbe szorítása valamint a kipárolgó víz megőrzése szempontjából. Markáns zöld lombszínű. Kiegyensúlyozott fotoszintézis és asszimiláció jellemzi az egész vegetációs ciklusban. Jól tolerálja a változó hőviszonyokat. Alkalmazkodó képes. Kedvezőbb, intenzívebb üzemi körülmények mellett gyakran 15 t/ha feletti a hozama. 2018-ban a feldolgozott hazai eredményeinek 90%- a 10 t/ha feletti termésű volt.  Szemes és siló termesztésre egyaránt alkalmas kettős hasznosítású hibrid, nagy terméspotenciállal. A laza csuhé leveleinek és leforduló csöveinek köszönhetően a vízleadása optimális, az élettani érettséget követően gyors. Csapadékosabb érésidőben is egészséges, Fusarium mentes csöveket nevel.

cuassade-kukorica-2019

Hasonlóan a termelői szempontból évek óta kifejezetten előnyös árfekvésű CLARITI CS-hez a FAO 310-330 csoport, 2019-ben meghatározó tagja a KAMPONI CS. Míg a CLARITI CS szemes felhasználásra ajánlott, addig a KAMPONI CS klasszikus kettős hasznosítású hibrid ugyanabban az éréscsoportban. Széles levéllemez, nagyméretű, egészséges csövek az ismérvei. Bevezetését technikai, technológiai rugalmassága, az aszályos körülményekhez kiváló igazodása indokolta. Az elmúlt két esztendőben teljesítménye alapján a KAMPONI CS független teszthálózatok mindegyikében (technikai, demo és mikroparcellás kísérleteinkben) az éréscsoportján belül az elsők között szerepelt. Üzemi körülmények között is kiváló növény-egészségügyi állapotot mutatott a teljes vegetációs ciklusban. Dőléssel, cső alatti szártöréssel szemben rezisztens, a Fusarium nedves körülmények között sem jelent meg a csövein. Korán betakarítható silója magas energiatartalmú takarmányt biztosít. Szemesként is kiválóan beilleszthető a betakarítási ütemtervbe, anélkül, hogy a magas hozamokról le kellene mondanunk.

mh_16

A legjobb sprinterek közé tartozik a 2019. év új szuper korai befutója. Korai vethetőség, korai betakaríthatóság az ismérvei. Kevés olyan kukoricahibrid van, melyet olyan sokoldalúan lehet felhasználni, mint a TEKNI CS csöveit. Lófogú, fél lófogú szemeinek keményítő és magas cukor, energiatartalma, kiváló állaga malmi felhasználásra, de a még zsenge csöveket friss étkezi célra is alkalmassá teszik. Természetesen ugyanezen kiváló beltartalmi mutatók miatt korai silóként is kiváló. Nagy előnye a kezdeti fejlődési stádium rugalmas hőtűrése. Ennek köszönhetően tavasszal már korán vethető, de másodvetése vagy megcsúszott kései vetése is gyorsan fejlődik, kiválóan hasznosítva a talaj nedvességtartalmát. Klasszikus szuperkorai hibrid. Karcsú, középmagas termet, 90-100 cm magasságban eredő, egészséges csövek és gyors növekedés jellemzi.

tekni-cs-fao-200

Több éves kutatás eredményeként 2019-től caussade-hicorn-cs koncepcióként vezeti be a CAUSSADE SEMENCES azt a két új kukoricahibridjét, melyek önállóan is megállnák a helyüket, de együtt, párban elvetve még erősebbek a versenyben. Közel azonos éréscsoportjuk és tápanyagszükségletük mellett fő jellemzőjük, hogy virágzási idejük között alig 5 nap különbség van, mely elnyújtott virágzási időt biztosít és feltétele a tökéletes termékenyülésnek. A két hibrid egyben kompenzálja és erősíti párjának tulajdonságait. Így együttes termésük a javasolt vetési sorrendet követő vetéssel minden esetben meghaladta a kísérleti csoport átlagértékét. Ez a szemes kukoricakombináció a megoldás a változó körülmények okozta termésveszteség elkerülésére és biztonságot, kiszámíthatóságot jelent a termelő részére.

hicorn_zsak