MENÜ

Baktériumokkal a talajéletért: több termés, nagyobb profit

2020.10.08.

A baktériumkészítmények alkalmazása közvetlen hatással bír a terméseredményre, amit a termékeket gyártó és forgalmazó Natur Agro Hungária által végzett szántóföldi kísérletek rendre megerősítenek.

 

A 2019/2020-as vegetációs évben, a NAIK-NÖKO fülöpszállási kísérleti állomásán, őszi búza állományban végzett kísérletünk során Natur Forte nevű készítményünkkel és annak gomba adalékával végzett talajkezelésünk eredményeképp 8%-os terméstöbbletet sikerült realizálnunk.

 

naturagro-20201008-kiserleti-kezeles

 

A kísérlet során alkalmazott Natur Forte egy környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó. A már említett, a talaj mikroflórájában természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmazza, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat.

 

naturagro-20201008-termeseredmenyek-1

naturagro-20201008-fajlagos-termeseredmenyek

 

A kezelés eredményeképp 8,042%-os terméstöbbletet értünk el, ami a kezelés költségének levonása után is 9679 forint plusz bevételt jelent hektáronként.

Miért ajánljuk a baktériumkészítmények használatát?

  • Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok komoly tápanyag-utánpótlást jelenthetnek a talajnak, jelentős mennyiségben tartalmaznak ugyanis kötött állapotban lévő nitrogént, foszfort és káliumot is. A gyökérmaradványokban található tápanyagokat felhasználva hozzájáruljunk a megfelelő talajélet helyreállításához.
  • A talajban lévő, lassan bomló maradványok ugyanakkor nehézségeket okozhatnak a talajmunkák során, a megkötött nitrogént pedig épp az újabb, vetésben fejlődő növények elől vonhatják el, ezért különösen fontos, hogy megfelelő termékkel segítsük a szárbontást: így a folyamat jelentősen felgyorsul, és a fejlődő növények számára könnyen felvehetővé válik a kálium, a foszfor, illetve egyéb mezo- és nyomelemek is.

 

naturagro-20201008-kep-02-k

Szárbontó készítmények látható hatása (Fotó: Natur Agro Hungária)

 

  • Segít átvészelni az aszályos időszakot, hiszen a talajba beépülő szerves alkotóelemek csapadékhiányos időszakban is képesek hosszabb ideig biztosítani a megfelelő nedvességtartalmat.
  • Segít a fuzárium elleni védekezésben, az ugyanis szármaradványokon marad fenn, melyek elbontásával megvédjük a növényt a fertőzéstől.

Ha az AKG-ban is felhasználható, támogatott termékek felkeltették érdeklődését, látogassa meg honlapunkat, tematikus oldalunkat, vagy keresse fel tanácsadóinkat!

 

natur-agro-logo-csik-kep_00