MENÜ

Az OTP Bank is kapcsolódik a „Földet a Gazdáknak” Programhoz

2015.12.15.

A kereskedelmi bankok közül elsőként az OTP Bank kötött megállapodást a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel a „Földet a Gazdáknak” Program keretében meghirdetett állami tulajdonú termőföldek értékesítése és az ahhoz kapcsolódó hitelnyújtás összehangolása érdekében. A megállapodással lehetővé vált, hogy a termőföld vásárlás finanszírozásánál a kereskedelmi bankok is fedezetként vonhassák be a licit alá vont földterületeket, ami megkönnyíti a vásárlásához szükséges hitelek folyósítását.

A „Földet a gazdáknak” programmal a kormány kiemelt célja, hogy a helyben lakó földművesek juthassanak termőföldhöz, ennek érdekében pedig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az év végére akár már az összes eladásra szánt állami földterületet meghirdetheti. A mintegy négyszázezer hektárnyi termőföld eladását célzó programban a kormány reményei szerint a termőföldek a helyben kialakult piaci ár feletti értéken cserélnek majd gazdát. Az OTP Bank szakértői emlékeztetnek rá, hogy a három hektárnál kisebb földrészleteket egyszerűsített ajánlattételi felhívással, a három hektárnál nagyobb földrészleteket a 23 megyei jogú városban a fővárosi és megyei kormányhivatalok által lebonyolított árverésen vásárolhatják meg a gazdálkodók. Az árverés szabályai szerint a liciten csak azok a földművesek vehetnek részt, akik 20 kilométeres körzetben helyben laknak és a termőföld megművelésében őstermelőként, vagy egyéni vállalkozóként személyesen közreműködnek.

A tegnap megkötött megállapodás lehetővé teszi, hogy a kereskedelmi bankok, így az OTP Bank is, fedezetként vonhassa be az értékesített termőföldet, amennyiben a gazdálkodónak hitelre van szüksége annak megvásárlásához. Az OTP Bank szakértői felhívták a figyelmet, hogy a bank jelenleg is hitelezi a termőföldvásárlást, de új termék bevezetésével, illetve az NHP következő szakaszában biztosított kedvező forrásokból 2016. januárjától az érdeklődőket szélesebb körben tudják majd kiszolgálni.