MENÜ

Aranyat érő sárga mezők

2021.06.01.

Amerre a szem ellát mindenfelé aranysárga a határ a virágzó repcétől. Ez ideig a virágzási időbeni különbség, ezt követően már a becők érése különbözteti meg a hibrideket. A repce megjelenése, habitusa nem elhanyagolható tulajdonság, de van egy még fontosabb szempont, mégpedig a gazdaságos termeszthetőség.

Kercza Zoltán, 2020.

 

Bevezetett repce hibridjeink, többek között a MEMORI CS, a SIRTAKI CS és az ETENDAR CL a gyakorlati repce termesztő szakemberek eredményességét szolgáló, az éghajlati kockázatok korlátozását, biztonságos termesztést és minőségi árualapot célzó nemesítési munka eredményei. A forgalomban lévő vetőmagok között ezermag tömeg és így a termesztés alapját jelentő „magerő” tekintetében hibridjeink élenjáróak. Ez az előny a honi üzemi eredményeikben, kiegyenlített és magas hozamokban köszön vissza.

A TuYV (tarlórépa sárgaság vírus) rezisztens MEMORI CS rendre felülmúlja egy-egy térség átlagos termésszintjét és az időszakos csapadékhiányos periódusokat is jól tolerálja. A vegetációban gazdagon elágazódó hajtásrendszerével, erőteljes megjelenésével tűnik ki. Hazai tapasztalatok alapján már 25 növény/m2 tőszámmal jelentős biomassza tömeget ad. Biztos termékenyülésének pedig az akár 100-103 napig tartó, hosszú virágzási ideje a záloga.

 

sirtaki_Április_tass (1)

SIRTAKI CS, 2020

 

A magas szintű Phoma és Sclerotinia tolerancia nem csak a MEMORI CS-nek, de a 4 t/ha feletti hozamra képes SIRTAKI CS-nek is jellemzője. A SIRTAKI CS a MEMORI CS-nél korábbi érésű. A középmagas-magas hibridek közül jól áttelelő erős gyökérzetével, tőlevélrózsájával a homokos területeken, de a hűvösebb klímájú repcetermő területeken is biztos választás.

A Clearfield tulajdonságú ETENDAR CL hibridünk stressz és herbicid tűrése garantálja a sikert nehezített körülmények között. Kiemelkedő agrotechnikai rugalmassága azonban a „hagyományos”, nem CL technológiájú termesztési körülmények között is kiaknázható. Kettős Phoma rezisztenciája, nagy becőtömege természetesen kamatoztatható a gyomkonkurencia mentes területeken is.

Érdemes személyesen is szemrevételezni, értékelni a vegetációban lévő repce állományokat.

Idén is, amikor a korábbi évekhez képest kevesebb szántóföldi bemutató szerveződik, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre a helyi üzemi és fajtasoros területek felkeresésében, ismertetésében.

 

Molnárné Fehér Gyöngyi

 

További részletek:
www.caussade-semences.hu

caussade_semences_logo