MENÜ

Állati kártevők elleni védekezés kukoricában

2018.05.22.

Jelenleg a termelők tudata szerint az árukukoricában nem szükséges a védekezés, de a nagyobb áruértéket képviselő csemege, popcorn és hibridvetőmag előállításban mindennapos. A termelési intenzivitás fokozódásán kívül van néhány olyen aspektusa a védekezésnek, amit érdemes átgondolni.

Az amerikai kukoricabogár rágástól megsemmisült porzószálak gyakori látvány kukoricásainkban.

Jelenleg az amerikai kukoricabogár lárvák elleni védekezés lehetőségei inkább szűkülnek, mintsem bővülnének. A neonikotinoidos vetőmagcsávázások betiltásával a teflutrinos granulátum kezelés maradt az egyetlen igazán hatékony védekezési módszer a lárvák kártétele ellen. Ezen kívül van még néhány kezelés, de azok csak maximum közepes fertőzés esetén képesek a védelemre. Ilyen körülmények közt felértékelődik a kukoricabogár imágók elleni védekezés jelentősége. Ez nem új találmány a bogár hódításának kezdetén már használták ezt főleg nagyméretű Baranya és Somogy megyei gazdaságokban.

A védekezés időpontja leggyakrabban a bajuszkitolás idejére esik. Ez az időpont jól korrelál a tojással telt nőstények megjelenésének idejével. A nagy táblákon végzett egyidejű kezelés a maga 90% feletti hatékonyságával tisztes rendet vág a bogarak sorában. Saját tapasztalatom szerint legtöbbször nem is történik újbóli betelepedés. Kivétel ez alól, ha a tábla virágzási ideje sokkal később van, mint a környező tábláké, vagy például egy helyi eső, vagy öntözés miatt az adott tábla zöldebb marad, mint a környékbeli táblák. Ebben az esetben szükséges lehet második védekezés, de ez alacsony valószínűségű. Amit nyerünk, hogy egy viszonylag egyszerű kezelés után a következő évi fertőzési nyomásunk nagyságrendekkel kevesebb lesz. Emellett a jelenlegi leghatékonyabb piretroid hatóanyagra nehezedő rezisztencia-nyomást is csökkentjük. Ne felejtsük el hogy a kukoricabogár rendkívül magas alkalmazkodó képességű állat, amely őshazájában maga mögött tud egy sor inszekticid rezisztenciát (pl. inszekticid karbamátok, piretroid, klórozott szénhidrogének).

A fentiekben már említett védekezési időpont jól egybeesik a gyapottok bagolylepke elleni védekezéssel. Ez utóbbi állat ugyanis erősen kötődik a virágzási periódushoz, mivel a virágot vagy termést nem fogyasztó állatok szaporodási rátája visszaesik. A bagolylepke hernyók elleni nem kiemelkedő, de jó hatékonyságnak köszönhetően mindenképpen pozitív hatással van a csővégek fuzárium-fertőzöttségére és ezen keresztül a termény toxintartalmára is. Ez esetben jól kombinálható a kezelés fuzáriózis elleni fungiciddel ami egyrészt természetesen jó alapot ad a csőkárosító gombák ellen, másrészt ezek a kezelések növény anyagcseréjébe és a fotoszintézisbe való beavatkozásuknak következtében önmagukban is termésnövelő hatással bírnak. A nyáron gyakran fellépő hőstresszt is segítik átvészelni a kukoricának.

A kukoricamoly elleni hatás mivel annak rajzása nem kötődik a kukorica fenológiához esetleges de amennyiben egybeesik a lárvakeléssel, vagy a molyok betelepedésével, úgy csökkenti a kukoricamoly károsítást is. Segítve ezzel az állomány szárazságtűrését illetve a kukoricamoly lárvák által okozott látens kártétételt. Ugyanis a kukoricamoly lárvák a szár szállítónyalábjainak károsításával, már alacsony fertőzési szinten is kimutatható terméscsökkenést okoznak.

Mint látjuk, számos ok és tényező teszi indokolttá a védekezést, amely szerint az intenzív termesztésben mindenképp helye lehet az állati károsítók elleni védekezésnek és teszi még nyereségesebbé a termelést.

bayer-dscn3948-k

A Biscaya kezeléstől “megszelídült” amerikai kukoricabogár hím.

Ne felejtsük el, hogy a kukorica számos esetben virágpor forrásként szolgál a rászorult méhek számára, illetve ne felejtsük le hogy a szomszédos virágzó napraforgótáblákról is gyakran a mi táblánk felett vezet el a méhek útja ezért ezek kímélése nem egyszerű feladat. A Biscaya azonban nappal is kijuttatható a méhek által látogatott kultúrákban ugyanakkor amerikai kukoricabogár ellen standard készítményként szolgál hatékonyságával. Amennyiben a hernyókárosítók elleni kiemelt védelem a cél úgy a Proteus kombinált készítményt javasoljuk így ugyan méhkímélő technológiára kényszerülünk, de kiváló hatékonyságot nyerünk gyapottok bagolylepke, kukoricamoly és kukoricabogár ellen is. Ha már egyszer kezelésre kerül a sor a virágzó állományban érdemes csőfuzáriózis elleni szereket is használni. Erre alapkészítményünk a Prosaro amely két fuzárium fajokra kiemeleten hatékony hatóanyag kombinácója.  Ha  a kezelés időzítése során el kell térnünk az ideális (bibeszáradás kezdete) időponttól akkor a rugalmasabb kijuttatási ideje illetve a növényekre gyakorolt erősebb termésnövelő hatása miatt a Propulse-t javasoljuk kombinációs partnernek.

További információ:
agro.bayer.co.hu