MENÜ

Akcióval indul a Bio-Nat Kft. és a Busa Bt. stratégiai együttműködése!

2016.08.01.

A július 15-én, Kardoskúton megrendezett közös Partnertalálkozóval kezdte meg hivatalosan is stratégiai együttműködését a Bio-Nat Kft., valamint a munkagépeket forgalmazó Busa Bt. A sikeres találkozó különlegessége az volt, hogy a szakmai prezentációk mellett gyakorlati bemutatón is részt vehettek a jelenlévők, amelynek keretében a tarlóhántás és a magágykészítés gépeit láthatták a Busa Bt. jóvoltából, Mikro-Vital baktériumtrágya egymenetben történő kijuttatása mellett.

A találkozón többek között azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy jelenleg két új Mikro-Vital termék engedélyezése van folyamatban. Az egyik bevezetésre váró termék két olyan új baktériumot is tartalmaz, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a szármaradványok lebontásához az általuk termelt enzimek segítségével. Ezen kívül a talajban több közvetlen és közvetett funkciójuk is van. A foszfátokat oldhatóvá, azaz a növény számára felvehetővé teszik, valamint Nitrogént kötnek. Ezek a baktériumok széles hőmérsékleti skálán életképesek, így még hatékonyabbá teszik a növényi szármaradványok lebontását.

A bemutató során szó esett még egy másik újdonságról, amely egy markáns termelői igényre kínál megoldást. Ez nem más, mint a szilárd halmazállapotban elérhető Mikro-Vital baktériumtrágya. A baktériumtrágyák használatának fontos szerepe van az AKG programban is, így még jelentősebb az a tény, hogy már nemcsak folyékony, hanem szilárd termékkel is ki tudjuk szolgálni megrendelőinket! A baktériumtrágya előnyeit a perlit tovább növeli, hiszen pH semlegessége és sterilitása tökéletes föld adalékká teszi, ráadásul az eredeti súlyuk 20-szorosát képesek vízből tárolni, ezért kiváló talajlazítók. A kertészeti perlit környezetbarát, kiváló hőszigetelő, így véd a fagy ellen, valamint a műtrágyáknak is tartósabb hatást biztosít.

A folytatásban a Busa Bt. képviseletében Horváth Benedek mutatott be három munkagépet a szakértő közönségnek.

Először a Busa Kontrol tárcsáját tekinthették meg működés közben. Nagyobb mennyiségű szármaradvány leforgatáskor nagyon sok esetben nincsenek a talajban baktériumok, amik azt lebonthatnák, ezért célszerű őket baktériumkészítmények kijuttatásával pótolni. A Kontrol tárcsán éppen ezért szóró keret található a hátsó tárcsasor előtt, abból a célból, hogy vizes talajra szórjuk rá a baktériumokat, így azok nagyobb eséllyel maradnak életben. Fontos felszerelése még a gépnek a szögvas-spirál ékhenger, amely tömörítéssel lezárja a talajt és megakadályozza azt, hogy az kiszáradjon.

A Busa FKM forgókapás magágykészítőn szilárd halmazállapotú baktérium készítmény kijuttatására alkalmas adaptert (APV) helyeztek el. Ezt a gépet akkor van értelme használni, ha mulcsművelést végeznek és ez a készítmény még nem került kijuttatásra.

A jelenlevők állóbemutató keretein belül megtekinthették a forgókapás sorközművelőt, amely a kultúrnövények korai fejlődési stádiumában hoz létre a talajon apró talajrögökből 4-5 centiméter mély árnyékoló réteget. Ez az árnyékoló réteg megakadályozza a talaj kiszáradását, amely a baktériumok pusztulásának egyik legfőbb oka.

Nem érhetett véget az első közös partnertalálkozó az első közös akció nélkül. 2016. július 15. és augusztus 15. között a bemutatott gépek rendelői közül, akik + 300 liter Mikro-Vital baktériumtrágyát is rendelnek, a bemutatón is látható folyékony baktériumtrágya kijuttató berendezést kapják ajándékba. Az akcióval kapcsolatos részleteket megtalálja a www.mikro-vital.hu oldalon.