MENÜ

A vetések után

2021.05.14.

Az idei tavasz az erőteljes hidegfrontok betöréséről szólt. A tavaszi vetések elhúzódtak. Ez a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek.

Kukorica, 2021.05.03.

 

Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®.

A hideg talaj miatt, az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Ez történt tavaly a napraforgó esetében. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódott és a területen a növények egy része még javában virágzott, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következett, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehetett betakarítani. A termésátlagokon így látszott az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

 

napraforgó gyomirtó szer felverődések tünetei

Napraforgó gyomirtó szer felverődések tünetei

 

Április hónapban jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. A tavalyi évben, napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

 

 

hechta-logo-2021

www.hechta.hu