MENÜ

A Servitec Kft. a gabona és takarmány NIR vizsgálat zászlós hajója

2015.05.26.

Az immár 25 éves múltú Servitec Kft. 2015. május 7-én rendezte meg hagyományos „Partner- és Szakember Találkozóját”, ahol a kulcsszó az innováció volt. Bemutatták a dániai FOSS cég egyedülálló gyorsvizsgálati megoldásait, illetve a műszerekhez kapcsolódó fejlesztéseket.

A rendezvényt megtisztelte előadásával az MVH elnöke, az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csaba.

 

Servitec Gyuricza

 

 Célkitűzésének tekinti, hogy az MVH az agrártársadalom tudatában ne egy bürokratikus szervezet, hanem ügyfélbarát hivatalként jelenjen meg, hiszen EU és nemzeti forrásokból 2014-2020 között 3700 milliárd Ft támogatás kifizetéséről gondoskodik az agrárszféra és élelmiszer feldolgozó ipar fejlesztése érdekében. Helyre kívánja állítani a növénytermesztés és az állattenyésztés között felbillent beruházási arányt, küzdeni fog Brüsszelben a méltatlanul háttérbe szorított öntözési fejlesztéseinkért. A vidékfejlesztési programunk EU elfogadása júniusban várható, ezt követően nyílhatnak meg a várva várt EMVA pályázatok.

 

Servitec NIR (6)

 

Servitec NIR (5)

 

Servitec NIR (7)

 

Nincs hurrá–hangulat a gabona termesztők és kereskedők körében, szűrhettük le a következtetést Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára beszámolójából. A tél végi belvizek, majd a mai napokig tartó tavaszi szárazság,a kissé csökkent búza vetésterület következtében a tavalyinál kevesebb terméssel számolhatunk. Ennek ellenére úgy világviszonylatban, mint itthon a 2014. évi zárókészletek magasak voltak, a kereskedelem lanyha, a tőzsdei árak nyomottak. Az ország kenyere idén is biztosított, a takarmány gyártás és az export növekedésében bízunk.

 

Servitec Pótsa

.

Dr. Nógrádi Sándor, a Servitec Kft. ügyvezetője a FOSS és a Servitec kapcsolatáról tartott áttekintést. A FOSS a világ egyik legismertebb mezőgazdaságra, élelmiszeriparra dedikált analizátoroknak a gyártója és fejlesztője, a legjobb megoldásokra törekszik, célorientált minőségellenőrző berendezéseket alkot, melyek gyors, hamar visszacsatolható adatokkal segítik a mezőgazdaságot és a feldolgozó ágazatokat.

 

Servitec Dr Nógrádi

 

A FOSS gabonaiparban használatos új fejlesztéseiről Gibicsár Dániel a Servitec Kft marketing vezetője tartott látványos „Prezi” előadást. Az Infratec Nova, a NIR gabona analizátor család vadonatúj tagja új szoftverrel, nagyméretű érintő képernyővel jelent meg, nemcsak csinosabb, de kisebb és még gyorsabb elődeinél. Újdonság továbbá, hogy a FOSS is fejlesztett esésszám mérő műszert Alphatec néven az alfa-amiláz enzimaktivitás mérésére.

 

Servitec Gibcsár

 

Az innovációk bemutatása ezzel nem ért véget. Laura Locatelli, a FOSS takarmányszegmens vezetője a legújabb NIR takarmányanalizátort. a DS 2500F műszert ismertette. A berendezés 1-2 perc mérésidővel úgy a takarmánykeverékek és alapanyagaik, mint a silótakarmányok elemzésével azonnali információ visszacsatolással segíti a takarmányozási szakemberek munkáját.

 

Servitec Locatelli

 

Ehhez a témához csatlakozott Hajas Attila, a Servitec Kft applikációs specialistájának előadása a Foss-Servitec –Vitafort közös tömegtakarmány NIR kalibrációs fejlesztéséről. Ebben a projektben az a különleges innováció, hogy lehetőséget ad a szilázsok, szenázsok, TMR szárítás és darálás nélküli gyorselemzésére a tehenészeti telepeken, így a takarmány fejadagok helyszínen történő kalkulációjára a laktáció különböző fázisaiban. A következő kalibráció fejlesztési lépés a tavaszi „zöld futószalag” (rozs, perjék, lucerna, stb.) optimális szárazanyag tartalommal történő besilózásának helyszíni gyorsvizsgálati megoldása lesz – fűzte hozzá Dr. Nógrádi Sándor.

A szakember találkozó gabona és takarmányelemzési műszerbemutatóval zárult.

 

 

Servitec NIR (1)

 

Servitec NIR (4)

 

Servitec NIR (3)

 

Servitec NIR (2)