MENÜ

A pillangós takarmánynövények degradálódása és ma feljövő csillaguk

2021.10.04.

A lucerna valamikor komoly meghatározó növénye volt a mezőgazdaságnak. Fontos takarmánya volt az állattenyésztésnek széna szenázs és pellett formában.

 

Az 1970-90-es évek között sok forrólevegős szárító épült és a pellet export ötszász- és egymillió tonna között ingadozott. Ez volt a lucerna és a pillangósok fénykora. A hirtelen növekvő energiának véget vetettek a sok feldolgozó működésének.

Az 1980-as évek közepétől, végétől hihetetlen módon a lucerna széna exportja kezdődött el a nádudvari KITE-nél, ennek megálmodója és kidolgozója voltam.

Sikerült az olasz, az osztrák és kis mértékben a svájci piacra exportálni évi 15-20.000 tonna mennyiségben.

A KITE után az Ádám és Társa Kft. folytatta az exportot széna és forrólevegős szárítmányok gyártásával. A minőség prémium volt, melyhez szigorú előállítási és betakarítási technológia tartozott. Az exportnak a közös piachoz csatlakozott Spanyolország vetett véget magas uniós támogatás okán.

Későbbiek során a földtulajdon változások a betakarítási technológia degradálódása és főleg a tehenészetek számának a csökkenése eredményeként is még sok tényező változása miatt leértékelődött az ágazat. A 2010-es évektől sok új és jó takarmány került bevezetésre, például a westerwoldi perje és egyéb fűfélék, melyek fagyérzékenységük miatt lecsökkent vagy kiszorult a területük. A klímaváltozás miatt a silókukorica termése és minősége a már szinte sorozatos aszály miatt sok esetben alacsony termést és minőséget eredményezett. A biztonságos és minőségi jól emészthető takarmány vezetőnövénye a rozs, tritikálé, a különböző keverékei, a festulolium lettek. A lucernát és egyéb pillangósokat pedig leértékelték.

 

2_lucerna

 

A változékony csapadékszegény időjárás – aszályos évjáratok – miatt az ajánlott kettős termesztés például rozs után silókukorica termelése öntözés nélkül rendkívül kockázatos és életveszélyes. A közelmúltban elkezdődött a szemes és a takarmány cirok termesztése. A szárazság tűrése mellett növeli a biztonságot.

Ma az állattenyésztés egyik legnagyobb gondja, hogy hihetetlen drága a takarmányok ára, de minden más termék szója, vitaminok, és más kiegészítő termékek, szolgáltatások, energia és beruházások költsége rendkívül módon emelkedett.

 

7_tömlős tárolás

 

Mi a megoldás egyik lehetősége?

Az egyik megoldása a prémium, szuper prémium, és extra szuper prémium szálas- és tömegtakarmány termelése, betakarítása és tartósítása.

Tudom, hogy a legnagyobb biztonságot a vízgazdálkodás, az öntözés jelenti, mely megmentője lehet a szántóföldi növénytermesztésnek, és ez által a szarvasmarha tenyésztésnek is. Sajnos az öntözött területek nagysága rendkívül kevés, ezért rendkívül indokolt az öntözött területek lényeges növelése.

 

5_lucerna_honeybee

 

A megoldás a meglévő jó technológiák mellett, hogy vissza kell hozni a pillangós növények, egyéb pillangósok, és különböző társítások figyelembevételét.

Bizonyításul az alábbiak:

Az 1980-as években kidolgozásra került a szuper minőségű széna és szenázs technológiája. Bizonyítottuk és bizonyítottam, hogy 23-24 %-os nyersfehérje tartalommal és 5 pH feletti tartalommal, és 6,0-6,4 MJ/kg NeL takarmány minőséget értünk el tartósítószerek alkalmazása nélkül.

A későbbiek során a termelési, betakarítási technológia romlása miatt a mennyiség és a minőség leromlott és így a nagy termelésű tehenek takarmányozásával háttérbe szorult. Nehezen magyarázható, hogy a drága kaszáló rendterítő, és képző gépek elterjedésével durván romlott a minőség. Hiszem és vallom, hogy a zárt füvek, gyepek betakarítására kiállított gépek a lucernára kevésbé alkalmasak.

Mit lehet tenni?

Kiváló minőséget adó pillangósokat, lucernát, az elfeledett vörös herét és keverékeit kell telepíteni okszerű tápanyagellátással, növényvédelemmel és ha lehet, öntözéssel.

Korlátolt a nemesítés és külön dicséretet érdemel dr. Tóth Sándorné, akinek a szarvasi fajtái kiválóak. Továbbá dr. Kruppa József is dicséretet érdemel Kisvárdán. Az importált fajtáknál független hozam, minőség és élettartam vizsgálat kevésbé vagy egyáltalán nem adott. /Nébih/

Megszűnt a Szarvasi, Iregszemcsei Kutatóintézet e témában és profilban más lett a Herceghalmi Kutatóintézet.

A lucerna betakarítása rendkívül kardinális kérdés.

A betakarítás az alfája omegája a szuper minőség előállításának. Javaslatunk a kíméletes kaszálás.

Az alternáló kasza előnye: 10 cm-es tarlómagasság, kíméletes vágás, szennyeződésmentes, ehhez javaslatunk a Honeybee ST15/21-es szalagos alternáló kasza. Ez a kasza alkalmas áprilisi kezdettől a rozs, lucerna, füvek, az árpa, a repce, a búza, apró magvas területek, facélia, len, szója, száraz borsó, bab rendaratására.

 

8_honeybee

 

A száradási intenzitás gyorsítása

A Tubeline kondicionálóval, illetve Re-Con kondicionálókkal a száradási intenzitás 50%-kal növelhető és ezáltal nagyon rövid idő alatt lehet szenázst vagy szénát készíteni.

 

9_recon 300

 

A kíméletes rendforgatás, rendképzés a ROC szalagos rendforgató, rendképzővel.

További lehetőség az alternáló kaszával a lucerna éjszakai kaszálása (ahol engedélyezett) és ebben az esetben a fehérjetartalom 20%-kal magasabb.

Bizonyított vizsgálati eredményeink alapján a második éves lucerna intenzív viszonyok között 20 tonna vagy ettől magasabb szénatermést produkál hektáronként és akár 5 tonnát elérő vagy meghaladó nyersfehérje tartalommal.

 

4_honeybee

 

Bizonyításul szeretném, hogy a lucerna, a fű, a rozs, és a többi szálastakarmány növény extra szuper, szuper, és prémium minőségben legyen előállítva, betakarítva, és tartósítva. Ennek példája a Nyírbátori Bátor Trade Kft. Dr. Pethis Mihály vezetésével, ahol ezek a lehetőségek megvalósításra kerültek. 2018 évben kezdődött együttműködésünk Honeybee ST21-es kasza, Re-Con kondicionáló, ROC 1000-es rendforgató vásárlásával és üzembe helyezésével.

A következő fejlesztés 2020 évben egy Scolari szalagos szénaszárító és egy szuper nagynyomású stabil bálázó gépsor megvalósításával és üzembe helyezésével.

 

6_roc 1000

 

A pandémia miatt a beruházás 2021-re húzódott.

A végtermék 7-800 kg-os szögletes nagybála olyan minőségben, amely alkalmas a saját állatállomány takarmányozása mellett és exportra az Európai Unió országaiba, az Arab-félszigetre, és Távol-Keletre is.

Nagyon nagy lehetőség van az exportra szuper prémium minőségben a 100-200 ezer tonnát meghaladó mennyiségben is.

Az előzőek bizonyítására szeretném a 2021-es vizsgálati eredményeket közzétenni.

 

 

CP

NFC

RFV

NDF

Friss lucerna

30,54

39,30

344,04

8,88

Lucerna szenázs

27,40

33,38

236,37

8,72

Előfonnyasztott lucerna

23,33

32,82

164,54

6,96

Szárított lucerna

21,77

32,51

158,38

7,34

Rozs

18,78

26,88

127,35

7,40

 

A bicsérdi eredmények szintén kimagaslóak, 23,24 CP értéket mutatnak a lucerna szenázs vonatkozásában.

 

3_nyírbátor,bála

 

További saját vizsgálataim alapján a lucerna frakcionálása során 37-38%-os nyersfehérje tartalmat is el lehet érni. Hiszem és vallom, hogy nagy lehetőség van a fehérjeprogramban. A magas minőségű termékekkel az import takarmányok, fehérje kiegészítők, vitaminok mennyisége csökkenthető. Továbbá vitamin és egyéb készítmények, valamint a toxinkötő mennyisége is csökkenthető.

Azt javasolnám mindenkinek, hogy együttműködésre van e témában is szükség és nem az önös érdekre kell törekedni.

Megköszönöm minden partneremnek a kiváló együttműködést és azt az innovatív tevékenységet, amit végeznek és végzünk együtt.

  • Pethis Mihály elnök úrnak és munkatársainak,
  • Berki Gyula vezérigazgató úrnak és munkatársainak,
  • Dorcsinecz János ügyvezető igazgató úrnak,
  • Huber Wilmuth ügyvezető úrnak,
  • Nagy Attila munkatársamnak és sokan azoknak is, akik már részben megvalósították vagy megvalósítani kívánják a programunkat.

A 2021-es vizsgálati eredményeket az AgroFeed Kft. szaktudása fémjelzi, ezúttal is megköszönöm Nagy Vencel úrnak és Kósa Levente úrnak a kiváló munkát.

 

Ádám és Társa Kft.

adam-es-tarsa-logo