MENÜ

A kukoricatermesztés nehézipara, a hibrid- és csemegekukorica védelme

2021.05.10.

A hibridkukorica vízigényes kultúra, az öntözési lehetőségek szűkössége, az izolációs távolság betartása sok esetben nem teszik lehetővé a vetésváltást. A monokultúrás termesztés a rovarkártevők esetében az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera), a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis), a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) vagy a közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) esetében sajátos növényvédelmi problémákat vett fel.

Ostrinia és Helicoverpa lárvák kései csemegekukorica címerében (Karcag, 2019.08.17.) 

 

Mind a négy esetben már az előző évben el kell kezdeni a védekezést, lehetőleg olyan készítménnyel, ami sokoldalúan oldja meg e problémákat. Erre remekül alkalmazható az FMC-Agro rovarölő szere, a Steward®. Vegyük sorra külön-külön a károsítókat!

Amerikai- kukoricabogár: első évben a levelek hámozgatásával, a bibeszálak rágásával okoz gondot, másodéven a lárvakártétel az állomány dőlését idézi elő. Védekezni a Steward® segítségével az első évtől lehet és kell. Tartamhatása révén 10-14 napon keresztül megvédhetjük a bibeszálakat a károsítástól, biztosíthatjuk a termékenyülést. Ha elpusztítjuk az imágókat, nem lesz a második évben lárvakártétel és miatta dőlés.

 

diabrotica 20200713_104012-k

Amerikai kukorcicabogár akcióban (2020.07.13)

 

Kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke: az első nemzedékük ellen címerhányáskor elvégzett Coragen® kezelés után 10 nappal, bajusznövekedés idején permetezzük ki a Steward® rovarölő szert, így térben és időben meghosszabbítjuk kultúránk védettségét mindkét károsító ellen. Mindkét kártevő érzékeny e rovarölőkre, így könnyen és hatékonyan irthatóak.

Takácsatka: a második-harmadik termelési évtől kezd felszaporodni a monokultúrás állományokban, amikor piretroidokat használunk a hibridek rovarvédelmére. A Steward® használata esetén nem lesz szükség a takácsatka elleni védekezésre, mert a készítmény szelektív, a biológia védelemben segítségünkre lévő rovarokat (pl. ragadozó atkák) nem pusztítja el. Eredményeképpen a magas ragadozóatka-populáció kontroll alatt tartja a káros takácsatkákat.

Csemegekukoricában is az öntözés miatti korlátok és a rovarkártevők okozzák a legtöbb gondot. A hibridtől eltérően a vetésváltás miatt más jelentőséggel bírnak a károsítók, itt a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke okozzák a legtöbb gondot. A kártevők által igen kedvelt, sokáig zsenge csemegét tehát hosszú időn át kell megvédenünk.

 

2019.08.17 img_3171  karcag - kései csemege - ostrinia + helicoverpa címerben-k

Gyapottok-bagolylepke imágó kései csemegében (Kisújszállás, 2019.08.17, Fotó: Szélles Tibor)
img_6073 ostrinia 2.nemz.lárvái cs.kukoricán 2018.08.20 karcag-k
Kukoricamoly 2. nemzedékének lárvái csemegekukoricán (Karcag, 2018.08.20. Fotó: Szélles Tibor)

 

A sikeres csemegekukorica-termesztésben a Steward® a rovarvédelem fontos technológiai eleme. A kukorica 60-70%-os címerhányás időszakában (a kukoricamoly tojásrakásakor) elvégzett Coragen® kezelést követően 10 nappal, a bajusznövekedés idején jön el az ideje a Steward® rovarölővel történő védekezésnek. Így tovább visszük a kukoricamoly elleni védelmet és elkezdjük a gyapottok-bagolylepke elleni védekezést is. Másodvetés esetén ilyenkor már augusztust-szeptembert írunk, amikor a meleg miatt tetőzik a gyapottok-bagolylepke-fertőzés. Ilyenkor ismételt Steward® rovarölő szeres védekezés szükséges, amit a sikeres technológia érdekében harmadik kezelésként, a második rovarölős kezelés után 10-14 nappal kell elvégezni. Ez esetben a rövid, 3 napos élelmezésegészségügyi várakozási idő a rugalmas betakarítást és a biztos rovarvédelmet segíti.

 

A Steward® használatának további előnyei:

  • Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, vagyis bármikor folytathatjuk a műveleteket az állományban.
  • Méhekre mérsékelten veszélyes, így virágzáskor méhkímélő technológiával, azokat nem károsítva oldhatjuk meg a rovarvédelmet.
  • Integrált technológiába beilleszthető, zöld készítmény.
  • Élelmezésegészségügyi várakozási ideje rövid: 3 nap.
  • Kiváló permetléstabilitás jellemzi (3 nap, pH 5-10, 2-40 oC).
  • Jól keverhető más készítményekkel.
  • Lineár öntözővel kijuttatható (chemigation).
  • Engedélyezett dózisa 170 g/ha, könnyen kezelhető.

 

fmclogofekvo 

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.