MENÜ

A gyors és hatékony kukorica szárbontás

2020.11.06.

 

Lassan a kukorica betakarítása is befejeződik, ugyanakkor az aratás utáni munkák nagy része sok esetben még hátra van. Ezen technológiai művelet nagyon fontos része az, hogy a kukoricaszárat megfelelően kezeljük és dolgozzuk be a talajba. A kukorica növényi maradványai ugyanis szinte az összes többi hazai termesztésű növény szármaradványánál nehezebben bomlanak el, ami jelentős kockázatokat rejt magában.

Ugyanis a kukorica maradványai a talajban akár több éven keresztül is ott maradhatnak. Az elbomlatlan szerves anyagok pedig a következő művelési időszakokban, elsősorban a magágy kialakítása során komoly problémákat okozhatnak. Ugyanakkor ezek a maradványok olyan kórokozók (fertőző gombák), kártevők (rágcsálók) áttelelését segítik, amelyek a következő művelési ciklusokban súlyos károkat okozhatnak, vagy jelentősen növelhetik növényvédelmi költségeinket. Ez pedig a termelés jövedelmezőségét csökkenti.

Miután a kukoricaszárat a megfelelő méretűre aprítottuk, javasoljuk a mielőbbi lebomlás érdekében szárbontó mikrobiális készítménnyel kezelni. Érdemes olyan készítményt választani, amely alkalmazása során megakadályozza az úgynevezett pentozán hatás kialakulását, így nem szükséges külön nitrogén műtrágya kijuttatása.

Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy az alkalmazott szárbontó készítményben megtalálható baktériumok a hazai talajokból kerültek-e kiválogatásra. Amennyiben nem, akkor nem pusztán a szaporodásra, de az élettér megteremtésére és az élettérhez alkalmazkodásra is külön energiát kell fordítania az adott törzseknek.  Az is fontos, hogy a termékben lévő baktériumok viszonylag alacsony hőmérsékleten legyenek képesek szaporodni és hatásukat kifejteni. 

A BIOFIL Szárbontó készítmény évek óta bizonyítja, hogy igen hatékonyan bontja a növényi maradványokat.

A BIOFIL Szárbontó készítmény hatására elbomlottak a növényi maradványok.

 

biofil-szarbonto-1

Kontroll

biofil-szarbonto-2

BIOFIL Szárbontó baktérium készítménnyel kezelt (dózis: 1 l/ha)

 

A termékfejlesztés ugyanis a fent leírt szakmai szempontok alapján történt.

A bontás során, feltáródnak a következő növénykultúra számára értékes tápanyagok. A BIOFIL készítmény törzsei hidegtűrők, így 4 oC-ig kijuttatható. A termékben lévő nagy kapacitású nitrogénkötő baktériumtörzsnek köszönhetően, nitrogén kiegészítés nem szükséges a tarlóbontáskor. A készítmény a talajban felszaporodó káros patogén gombákat eredményesen visszaszorítja.

Használja kukoricaszár bontására a BIOFIL Szárbontó baktérium készítményt, támogassa a gyors lebontást és tápanyag feltáródást!

További információkért, keresse bizalommal területileg illetékes szaktanácsadónkat! Nézze meg honlapunkat és kövesse Facebook-oldalunkat.

 

terragro-nevjegy