MENÜ

A Démétér Biosystems a csökkentett művelést népszerűsíti

2019.06.28.

A Démétér Biosystems Bt. munkájának szerves része a tudás és a tapasztalatok megosztása, a tavaszi és a nyári időszakban megszervezett farmlátogatások ezt a célt szolgálják.

 

Legutóbb június közepén – a rendezvénysorozat hatodik állomásán - a 9 éve csökkentett műveléssel, a Somogy megyei Pusztakovácsiban dolgozó Berend Kft. területein mutatták be az érdeklődőknek, hogyan működik a kukorica vetése, tápanyag-utánpótlása és növényvédelme a takarónövényekbe történő direktvetés esetén.

Egy-egy talajmegújító gazdaság felkeresése során általában egy technológiai elemet (direktvetés, strip-till technológia, forgatásos és forgatás nélküli megoldások összehasonlítása stb.) járnak körül a résztvevők, a gazdálkodó mellett külsős szakértőket is bevonva.

E nyílt napokon a gazdatársak által végzett kísérletekre is szeretnék a szervezők felhívni a figyelmet, amelyekből mindenki inspirációt és bátorságot meríthet saját munkájához, és így közösen jobban megérthetik a talaj mint ökoszisztéma működését is.

A helyszínen Diriczi Zsombor, a Démétér Biosystems Bt. ügyvezetője az Agro Naplónak elmondta: a rendezvény célja, hogy egy majdnem egy évtizede no-till és minimum-till megoldásokkal gazdálkodó termelőnek a technológiájával megismerkedjenek a farmlátogatáson résztvevő gazdák.

 

diriczi zsombor-k

Diriczi Zsombor

 

Megjegyezte: Berend Ferenccel a Démétér Biosystems 2016 óta dolgozik együtt, a közös munkát a takarónövények „frontján kezdtük el” – mondta a szakember. Hozzátette: mára már sikerült eljutni egy olyan szintre, hogy most már gyakorlatilag közös kísérleteket végzünk és nemcsak takarónövényekre, hanem a talajra, illetve a talajjavításra vonatkozóan is.

A mostani rendezvénynek az volt a célja, hogy a szóban forgó technológiának egyrészt a buktatóit, másrészt az előnyeit lássák a farmlátogatás résztvevői. Emellett szerettük volna azt is bemutatni, hogyan lehet egy sorközében borított területre egy speciális injektáló berendezéssel nitrogént juttatni a növény mellé. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy egy folyékony oldatban kapja meg a növény a nitrogént, azaz nagyon gyorsan fel tudja venni azt, a talaj gyakorlatilag minimális bolygatása mellett.

 

dscn3901-1200

 

De a rendezvényen témaként szerepelt még a klímakár elleni védekezés, a talajélet fontossága, a növényvédelem, különös tekintettel a preemergens szerekre.

A Démétér Biosystems Bt. ügyvezetője a rendezvénysorozat előzőleg megtartott eseményeit értékelve többek között arról beszélt, hogy volt a farmlátogatás-sorozatnak két állomása még márciusban, ahol talajszelvényeket nyitottak és megpróbálták összehasonlítani a szántásos és a szántás nélküli művelés hatását a talajra. Emellett volt három olyan nap is, amikor különböző módszerekkel történő vetéseket nézhettek meg az érdeklődők. Volt sávos művelésben történő vetés, direktvetés, valamint egy minimum művelésben történő vetés is.

„Így úgy gondoltunk Berend Ferenccel, hogy a júniusi rendezvény egy logikus következménye lesz az előzőleg megtartott farmlátogatásoknak. A mostani hatodik állomáson a gazdák tényleg megnézhetik, hogy jó-e a direktvetés, és azt hogyan kell csinálni, milyen eredménye van ennek a munkának, és a további lépéseket, a növényvédelmet, a tápanyagutánpótlást hogyan kell elvégezni” – mondta Diriczi Zsombor.

„Az eddigi rendezvényeken mintegy 300-350 ember fordult meg összesen. A tapasztalatok alapján elmondható: sok még a kérdőjel a gazdák fejében, úgyhogy nagyon-nagyon szeretnénk egy olyan show-t kikerekíteni a végére akár egy augusztusi, szeptemberi, már kifejlett kukorica, napraforgó állományban történő bemutatóval, ahol szépen látszik az, hogy milyen előnyei vannak ennek a technológiának és hogyan lehet ezt profin csinálni” – közölte az ügyvezető.

Berend Ferenc, a Berend Kft. ügyvezető igazgatója az Agro Naplónak arról beszélt, hogy a jelenleg működő vállalkozás több szétválás és átalakulás után jött létre 2012 őszén. A cég párszáz hektáron gazdálkodik. A megművelt terület teljes egészén fogatás nélküli gazdálkodást folytatnak.

„Takarónövényeket 2012 óta alkalmazunk. Először még csak úgy, hogy az árvakeléseket hagytuk meg, mint például a homoki zab és az olajretek. Akkor azt hagytuk, mint zöldtrágya, utána a későbbiekben már tudatosabban csináltuk. Így ismerkedtünk meg mi a Déméter Biosystems-szel, valamint Diriczi Zsomborral” – mondta a Berend Kft. ügyvezetője.

 

berend-k

Berend Ferenc

 

Hozzáfűzte: „Mi egy saját keveréket készítettünk, ami a Démétér Biosystems Bt. kínálatában Keve néven van forgalomban. Ez nagyarányú pillangós, homoki zab és facélia keveréke, és mi kiegészítjük Tillage Radish retekkel. Ebből a lóbabot és Tillage Radish-t vesszük a Démétértől. A vetésforgó fele-fele arányban kalászos és kapás, valamint néha repce. Nagyrészben búza, homoki zab, most van árpánk is, repcénk, meg kukorica és napraforgó is” – mondta az ügyvezető.